Auto dla kobiety

14 Lip 2011, 00:04

Witam siostra chce sobie kupić auto którym mogla by sobie jeździć spokojnie do pracy co dzień do 12 tys zl gdzieś.Mam prośbę o pomoc w wyborze auta jakie bym mógł jej doradzić w tej cenie.Mi jak na razie godne polecenia dla niej wydaja się 2 auta
1-toyota yaris 2000r 1,0 bezn
2-skoda fabia 2000~~~r i tu mam problem czy lepiej benzynę mala pojemność czy jednak diesel który również jest bd ekonomiczny np 1,9 sdi
a dodatkowo jeszcze dopisze honde civic VI tylko nie pamietam rocznika ale bd stanie od znajomego ale nie wiem czy można ja porównywać z autami wyzej podanymi
ps-a co powiecie fiata stilo bo słyszałem o nim dużo złego a ładny jest...

Mile widziane pomoc ! będę bardzo wdzięczny
senzzel
Nowicjusz

Auto: astra 1

14 Lip 2011, 00:21

Witam, Ja bym polecał Astra G, jeżeli miały by być to krótkie trasy to polecam jednak benzynę np 1.6 8v o mocy 75 km może nie jest to demon prędkości ale daje rade w mieście :) a jeżeli większe przebiegi to polecam 1.7 diesel tylko najlepiej motor isuzu :) moc jak dobrze pamiętam to też 75 km ale mogę się mylić ;p samochód rocznikowo między 1998 a 2001 z dobrym wyposażeniem;)
Mulan
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Auto: Opel Astra G 1.6 85 KM

14 Lip 2011, 09:59

Jechać będzie z 10km prostej trasy a potem 2km max 3km przez miasto do pracy bo mieszka na przedmieściach miasta a co do demona to przydał by sie silnik wg mnie jakis przyzwoity bo wczoraj testowałem yariske z ojcem ale w 3 chłopa z klima tym sie jechać nie dalo,jak sie klime wyłączyło to juz bylo nawet nawet silnik byl 1,3 86km wiec spodziewałem sie czego lepszego nie wiem moze to auto bylo jakies trefne ale ,,,wg mnie jak można znaleźć cos w hatchbacku o malym spalaniu a moze byc dynamiczne to czemu nie
ps mi sie osobiście astra 2 podoba blacha ocynk z tego co sie orientuje wiec poczytam więcej.dzieki
senzzel
Nowicjusz

14 Lip 2011, 12:11

Renault Clio lub Peugeot 206 są ciekawymi propozycjami, ładne, zgrabne i powabne w sam raz dla kobiety.
Warto też zastanowić się nad Punto II które w tej cenie będzie nowsze niż rywale.
Jak siostra nie jest estetką(a skoro bierze pod uwagę Fabię) to raczej nie to zamiast Skody lepiej zainteresować się Corsą C.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lip 2011, 12:37

Jest taki problem ze siostra nasłuchała sie czy oczytała i francuzów nie chce tak samo fiatów.
Najbardziej sobie ona ceni japońskie oraz niemiecke ^^ dlatego szukam aut Volkswagenowskich oraz tych japonow bo o tych autach mozna porozmawiać z nią
Ona początkowo bd chciała mitsubishi colta ale jak takie auto z 97 koszt 7tys i blachy ma bez ocynku to lipa wg mnie tak samo honda civic 6
Te kilka tys lepiej dołożyć do tych 10-12 i kupić juz auto z ocynkiem i ekonomicznym silnikiem dlatego osobiście przeglądam takie auta jak pisalem wyzej
Skoda fabia /toyota yaris /myślałem jeszcze nad audi a3 ale ciężko znalesc z rocznika 96/99 w odpowiednim silnikiem i cenie przynajmniej na Podkarpaciu
Licze na jakies propozycje jeszcze aut i z ich opisem dlaczego za zebym wiedzial czym mam sie sugerowac w wyborze oraz szukajac inf w necie oraz od znajomych
senzzel
Nowicjusz

14 Lip 2011, 12:42

Clio i 206 fajne samochodziki dla kobiet to fakt ale jak dla mnie przynajmniej za duże koszty napraw ;) ale to tylko moje zdanie, Corsa C też bardzo fajny damski samochodzik tylko tutaj raczej radziłbym poszukać diesela gdyż w Corsach C montowano już tylko jednostki 16 zaworowe a co z tym idzie większe spalanie ;) może poszukaj jeszcze VW Polo lub Golfa IV bardzo fajne samochodziki zwłaszcza Golf z silnikiem 1.9 TDI 90 km małe spalanie i dynamika przy tym;) albo może Audi a3 tylko tu rocznik może być gorszy ;)
Mulan
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    VERVA Street Racing - Top Gear Live / relacja
    VERVA Street Racing wraz z polskim debiutem jednego z najpopularniejszych spektakli motoryzacyjnych na świecie Top Gear Live zelektryzowała niemal 60 tys. zgromadzonych na Stadionie Narodowym w Warszawie. Brytyjski show jeszcze ...

14 Lip 2011, 13:40

Czasem warto kierować się faktami a nie opiniami ludzi którzy to o czym się wypowiadają znają tylko z opowiadań.
Wysokie koszty eksploatacji? mam w bliskiej rodzinie 206, przegląd w ASO to koszt 400-450zł + materiały dodatkowe ale jak na razie mimo prawie 8 lat na karku są to głównie elementy eksploatacyjne.
Ceny części? Na poziomie innych popularnych i prostych autek tej klasy.
Budowa auta równie prosta jak takiej Fabii czy Yarisa, zawieszenie belka + Mcpherson a silniki benzynowe proste wolnossące a diesle w tej cenie to stare konstrukcje na pompie.
Elektryka także nie należy do rozbudowanych.
Problem korozji w nich nie istnieje nie mają też poważnych wad konstrukcyjnych jakie posiada np. Skoda Fabia, gdzie ciotce po niecałych 5 latach od nowości po wydmuchaniu uszczelki pod głowicą okazało się, że silnik jest już lekko przegrzany i zaczeły się problemy z ciśnieniem sprężania.
Poza tym jakość i trwałość takich elementów jak np. chłodnica, amortyzatory przy Peugeocie była znacznie niższa.
W końcu jak jej się to wszystko nawarstwiło pozbyła się tego auta bo nie chciała już więcej ładować w tą skarbonkę i kupiła nowe Renault Clio 3 1.2 TCE jak na razie po 120tys .km jest bardzo zadowolona.
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 14 Lip 2011, 13:54, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

14 Lip 2011, 13:41

Mulan napisał(a):Clio i 206 fajne samochodziki dla kobiet to fakt ale jak dla mnie przynajmniej za duże koszty napraw ;)

A co takiego drogiego jest w tych autach do naprawy? Części stoją w podobnej cenie to VW i japończyków. W 206 jedynie co drogą sprawą jest regeneracja tylnej belki (może paść po 100 - 150 tyś).

Corsa C 1.2 16v nawet ładnie przyśpiesza i jest na łańcuchu rozrządu czyli odpada wymiana.

A spytaj się siostry jak jej się Megane podoba np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
budzimir
Nowicjusz

Miejscowość: Lodz

14 Lip 2011, 14:13

głównie chodziło tu o peugeota, moja kuzynka takiego ma kupiła go jak miał 3 lata i 5 tyś przebiegu teraz ma jakieś 67 tyś i już belka do wymiany była chłodnica plus inne pierdoły i sama teraz mówi że nie chce już francuza bo za dużo wychodzi naprawa czegokolwiek, także to nie jest opinia kogoś kto tylko słyszał ;) no ale jak już mówiłem to tylko moje zdanie i nie musicie się od razu denerwować :) a co do Opla Corsy z tym motorem to odradzał mi ten silnik mój mechanik który serwisuje mi mojego Opla w ASO Opla ;) są duże problemy z tym motorem jak i z motorem 3 cylindrowym 1.0
Mulan
Nowicjusz

14 Lip 2011, 14:23

A ten Peugeot to krajowy i pewny egzemplarz czy może sprowadzony?
bo taki przebieg jest typowy dla bardzo mocno rozbitych świeżych samochodów nagminnie sprowadzanych z np. Francji.
Skoro tak szybko zajechała belkę to musi się liczyć z tym, że niemieckie i japońskie samochody tej klasy mają dokładnie takie samo zawieszenie.
Jasiek90
Stały forumowicz

14 Lip 2011, 14:26

To był Krajowy egzemplarz i z pewnego źródła gdyż kupił to gość z salonu i bardzo szybko wyjechał do stanów i samochód stał 2,5 roku tylko w garażu był przepalany i w ogóle ;)
Mulan
Nowicjusz

14 Lip 2011, 14:42

hej hej widzie ze trochę temat się rozwiną
Co do do peugeota z chęcią poczytam opinie dla własnej korzyści lecz siostra nie podejmie zemną rozmowy nawet na temat tego auta
!Pytanie zasadnicze jak ma jechac co dzien te 10km trasa plus 3 miasto i raz na jakis czas 200km trasa bo czasem tak jej wypada nie mowie czesto ale tak z raz na 3 miechy to biorac to w jedna calosc lepiej diseal ktorego osobicie duzo bardziej cenie niz malutkie benzyniaki ktore ledwo jada ale pala malo czy diseal ktory pali malutko ma juz dobra dynamike lecz jak z cena napraw .
Dlatego na dzien dzisiejszy czytam duzi o silniku SDI to silnik bez turbosprężarki koła dwumasowego, mało wrażliwy na jakość paliwa i obojętny na złe traktowanie MIZERNA dynamika i ogromna długowieczność SILNIK zajedzie osprzęt i nadwozie
Opel corsa jak z blacha i cena bo nie oglądałem wogole tak serio powiem
senzzel
Nowicjusz

14 Lip 2011, 14:49

Fakt faktem diesel SDI mało pali ale to nie samochód na te 200km ;D w VW polo montowano silniki 1.4 TDI bardzo niskie spalanie i dobre w miarę osiągi ;) co do Corsy to dość fajny samochodzik ale nie pakował bym się w nich w benzynę bo koszty jazdy się zwiększają przez wysokie spalanie, czy one miały ocynk to nie wiem ale nie słyszałem ani nie widziałem żeby miały one jakieś problemy z blachą ;)
Mulan
Nowicjusz

14 Lip 2011, 14:57

co do tdi to moj znajomy bardzo chwali 1,9tdi co jest montowany np w audi a3 seat ibiza itp od 90 do 110 km a spalanie w takich autach jest na granicy srednie 6l wiec 100%satysfakcjonujące i dynamika jest juz bardzo fajna lecz nie wiem co wybrac super dynamike ale wieksze ryzyko awari turbo i wtrysków czy jednak slabszy sporo sdi ale majacy opinie weterana"
senzzel
Nowicjusz

14 Lip 2011, 15:09

Jak już masz brać coś z silnikiem Diesela to brałbym może najsłabszą ale 90KM jednostkę TDI to też jest silnik nie do zajechania jak to mówią ;D samochodzik z takim silnikiem jest dynamiczny jak i spalanie ma niskie ;)
Mulan
Nowicjusz