Auto dla mamy za 20-25 tys zł

04 Maj 2016, 21:21

Witam.

Wiem, że takich wątków jest już masa, bo przeszukiwałem forum ale żadne modele samochodów ani odpowiedzi w wątkach w tym zakresie cenowym, z ostatnich kilku miesięcy mamy nie satysfakcjonują.

W ogóle przyznam szczerze, że jestem absolutnym laikiem jeśli chodzi o samochody :D Jeździć w miarę dobrze umiem ale żeby się cokolwiek znać na modelach, silnikach itp. to nie mam o tym zielonego pojęcia. Po prostu jeszcze nie posiadam swojego auta, na to przyjdzie jeszcze pora.

Mama do tej pory jeździła i nadal jeździ Deawoo Matizem, który jest jednym wielkim bublem. Władowała w niego przez ostatnie 5 lat tyle kasy, że jakby to zebrać do kupy to by wam ręce opadły. Po prostu jest to wiecznie psujący się za dużo palący szajs, który już ledwo co jeździ i średnio psuje się coś w nim raz w miesiącu. Niewygodny, wolny i w tragicznym stanie.

Budżet: Jak w tytule wątku, 20-25 tys zł.
Rejon: Małopolska
Użytkowanie: Głównie miasto, czasem ale to rzadko jakiś dalszy wyjazd.
Własne potrzeby: Raczej jakiś mały lub średniej wielkości. Chodzi o to, żeby w miarę mało palił ale przede wszystkim żeby się jakoś okrutnie nie psuł i był w miarę tani w eksploatacji, bo z tym Matizem to jest jakaś jedna wielka parodia! I koniecznie 5 drzwiowe.

Z tego co przepatrzyłem na otomoto.pl to co w tej cenie? Opel Corsa, Hyundai i20, i30? Toyota Corolla? Toyota Yaris? Nie wiem kurde... Chciałbym bardzo żeby w końcu mama sobie mogła jeździć bez zamartwiania się, że co miesiąc musi oddać auto do naprawy. Wiecie o co mi chodzi...

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Laik samochodowy :ok:
bulletskater
Obserwowany

Auto: Deawoo Matiz

05 Maj 2016, 08:24

Spełni Wasze oczekiwania Honda Jazz. Pierwsza trójka pod względem bezawaryjności. Do tego mały, ale przestronny i dobre oszczędne silniki.
Alternatywnie Mazda 2 lub Hyundai.
Ewentualnie Toyota Prius - link
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Maj 2016, 21:19

Mama była dzisiaj oglądać ten model:

[link do oferty na Olx wygasł]

Ogólnie wszystko jak najbardziej ok poza jednym małym szkopułem i tutaj chciałem zadać pytanie tym co się znają:

Jak pod korkiem wlewu oleju jest maź o kolorze jakby cappuccino to co to oznacza? Coś nie tak z silnikiem? Pojawiła się chyba tuż po jeździe próbnej
bulletskater
Obserwowany

Auto: Deawoo Matiz

17 Maj 2016, 23:03

Raczej nie jest wszystko ok z tym Hyundaiem , bo jest stanowczo za tani.
Po drugie ta maź może być od uszczelki pod głowicą albo przez jazdę na krótkich odcinkach.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

18 Maj 2016, 10:10

Poszukajcie innego. Krajowe warto oglądać z polskich salonów. Nawet starsze rocznikowo.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004

18 Maj 2016, 10:14

bulletskater napisał(a):Jak pod korkiem wlewu oleju jest maź o kolorze jakby cappuccino to co to oznacza? Coś nie tak z silnikiem?

ja miałem tak w Accencie i było to spowodowane jazdą na krótkich odcinkach na zimno (woda, która nie zdąży odparować miesza się z olejem). Tego nie ma się co bać.
Gorzej jak padła uszczelka pod głowicą ale objawów powinno być więcej.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie podróżować z psem?
    Wyjeżdżając z psem należy zadbać o jego bezpieczeństwo i komfort podróżowania. Jazda samochodem, przyspieszanie, hamowanie, głośna muzyka czy praca silnika, są dla naszego pupila bardzo stresujące. Pamiętajmy, że odpowiednie ...

18 Maj 2016, 12:48

Proponuję Mazdę 2:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Niezawodna, oszczędna i nieźle wyposażona jak na auto miejskie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

18 Maj 2016, 13:15

Z niemiec, za 22 tys złotych to daje 5500 euro, w niemczech ciężko za to kupić mazde 2, a do tego dochodzi przecież zarobek. Podejrzane
erni13
Początkujący

Auto: Mercedes C klasa W204
Silnik: 2.2 CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010