Auto dla młodego kierowcy

04 Maj 2012, 20:25

Hej,
Drodzy forumowicze - mam do Was prośbę o pomoc w doborze autka dla mnie. Prawo jazdy mam krótko bo od miesiąca. Od razu dodam - tak - wiem, że mało jeszcze umiem, nie wolno mi szarżować a tylko lata praktyki uczynią ze mnie dobrego kierowcę. Muszę mieć jednak czym praktykować. Przez najbliższe 2-3 miesiące mogę używać auta mamy, ale w tym czasie muszę zakupić jakiś pojazd. Oto preferencje:

1) Przede wszystkim ekonomia - nie chciałbym wydawać fortuny na części zamienne, ani na paliwo.
2) Nie potrzebuję olbrzymiego samochodu, ale dobrze gdyby był 5 drzwiowy.
3) Jako, że mieszkam dość daleko do miasta to samochód musi mieć w miarę niezłe osiągi. Nie chcę oczywiście wyścigowego Ferrari, ale typowo miejskie autka odpadają.
4) Lubię rzeczy nietypowe - których nie jeździ mnóstwo po ulicach dlatego preferuję samochody japońskie. Chociaż solidnym "niemcem" też nie pogardzę ;).
5) Mój budżet na zakup owej maszyny wynosi do 15 000 zł.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Życzę udanego weekend'u i pozdrawiam,
"Dzieciak"
TheKid
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2012
Auto: Mazda 6

04 Maj 2012, 21:45

15000 na samo auto czy na całość łącznie z wymianą tego co się zwykle na początku wymienia? Jeśli nietypowo i niedrogo to ładowałbym się w mazdę 323f BA z 98r, ustrzelił bys nawet wersję ze skórą a widzę ze mazda obca Ci nie jest. Droższym wyjściem jest np. audi a3, tam nie ma wielowahaczowego zawieszenia ( w jedynce) więc się tak szybko nie sypie.
Marcin910
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

04 Maj 2012, 22:07

Dzięki za radę. Jako, że to pierwszy samochód to wolałby w 15 000 zamknąć całość, oczywiście - jeśli jest coś ciekawego za 2-3 tys. więcej to również się zastanowię. Co do Mazdy - już zabieram się za przeszukiwanie ofert ;). Co do Audi - wiem, że to porządna, nieawaryjna konstrukcja, ale wydaje mi się "oklepana". Mam już takie skrzywienie, że niekoniecznie uwielbiam to co reszta. Chociaż jeśli znajdę w dobrej cenie, w dobrym stanie to czemu nie ?

Dzięki i czekam na dalsze rady ;).

Pozdrawiam,
"Dzieciak"
TheKid
Nowicjusz

04 Maj 2012, 22:30

TheKid napisał(a):
1) Przede wszystkim ekonomia - nie chciałbym wydawać fortuny na części zamienne, ani na paliwo.
2) Nie potrzebuję olbrzymiego samochodu, ale dobrze gdyby był 5 drzwiowy.
4) Lubię rzeczy nietypowe - których nie jeździ mnóstwo po ulicach dlatego preferuję samochody japońskie. Chociaż solidnym "niemcem" też nie pogardzę ;).

Ciężko coś znaleźć biorąc pod uwagę te kryteria. Z nietypowych Japończyków, których utrzymanie nie kosztuje fortune to do głowy przychodzi mi Honda Prelude, Honda del sol. Ale są to samochody sportowe del sol nie ma nawet tylnych siedzień. Ja bym polecił Astrę G. Może i oklepany samochód ale wystarczy parę zabiegów stylistycznych aby przyciągał wzrok. Do tego jak przemyślisz sprawę jeszcze raz i wyjdzie że jednak nie musi być pięciodrzwiowy to można się pokusić o wersje Bertone. Wygląda już konkretnie i mało tego jeździ.
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

04 Maj 2012, 22:34

Dzięki. :) Nie zależy mi aby przyciągać wzrok. To bardziej chodzi o mój gust niż o "lans". Poza tym - kryteria są wypisane w kolejności "ważności". Pomyślę nad każdą opcją jaką mi podpowiecie i jaka będzie w pewnym stopniu spełniała "wymogi". Wiem, że ideałów nie ma - nie oczekuję cudów.

Dzięki i pozdrawiam,
"Dzieciak"
TheKid
Nowicjusz

05 Maj 2012, 06:54

A co powiesz na Mondeo mkIII?
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

08 Maj 2012, 16:03

TheKid napisał(a):Prawo jazdy mam krótko bo od miesiąca. Od razu dodam - tak - wiem, że mało jeszcze umiem, nie wolno mi szarżować a tylko lata praktyki uczynią ze mnie dobrego kierowcę

Prawidłowe myślenie, wielu w twoim wieku myśli o demonach prędkości.. którzy przy pierwszym lepszym zakręcie zaliczają wypadek..

Ja bym ci polecił corollke e11.
krzem88
Początkujący

Prawo jazdy: 04 04 2008
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.9

08 Maj 2012, 16:24

Jeśli 323f to 2.0 v6 :D nie pali mało ale dźwięk ma niezły,osiągi też w miarę... może civic 6gen coupe też fajna bryła i spali zdecydowanie mniej
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

08 Maj 2012, 18:43

Hej, wybaczcie pewne opóźnienie w odpisywaniu - awaria internetu. :)

@Barol - dziękuję, ale Mondeo jest samochodem trochę za dużym. Dla rodziny z dziećmi - okej, ale ja aż takiej bryki nie potrzebuję. 5cio drzwiowy chce, bo nawet jeśli rzadko kogoś wożę, to jednak ciągłe "wypuszczanie" kogoś jest dla mnie irytujące. :)

@krzem88 - Podejście mam takie, bo sam wiem jak się czuję kiedy jadę. Nie ma co szaleć, dla lansu stracić takie fajne życie ? Nie ma głupich :P. Corollka wydaję się być fajna, przejrzę konkretne oferty. Dzięki ! ;)

@nitro - Ekonomia ma jednak dla mnie dość spore znaczenie. Samochód nie może zużywać kasy na jedzenie dla mnie ;P. Ale Twoje propozycje zdecydowanie warte uwagi, szczególnie Civic. ;) Dzięki !
TheKid
Nowicjusz

08 Maj 2012, 19:32

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ja bym wybrał właśnie taka corollke silnik 1.4 albo 1.6, montujesz w nim gaz i jeździsz.
Silniki mało awaryjne. Miałem taką i żal było mi ją sprzedawać...

The Kid Prawo jazdy od: 04 04 2012 a ja mam 04.04.2008 ;P
krzem88
Początkujący

09 Maj 2012, 08:23

Nie no bez przesady ta Corolla wygląda jak dziadkowóz :D Może Honda Prelude? Wystarczy na ładną sztuke
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

09 Maj 2012, 14:40

nitro napisał(a):Nie no bez przesady ta Corolla wygląda jak dziadkowóz

chyba sobie żartujesz? :o Ciekawe jak się podoba the kid
krzem88
Początkujący

09 Maj 2012, 14:43

No ja też własnie niewiem,u mnie po mieście jeżdzi ładna E11 niebieska,obniżona na alufelgach 14 albo 15,3drzwiowa.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Maj 2012, 15:12