Auto dla osoby z chorym kregoslupem

17 Lip 2014, 10:32

Witam, od kilku lat zmagam się z problemami kręgosłupa. Silny ból to jeden z wielu objawów, ale ten akurat powoduje u mnie, że mam problemy z wsiadaniem i wysiadaniem. Do tej pory jeżdże malym samochodem Daewoo Lanos, jestem z auta bardzo zadowolony, jest tani i mało pali ok 5 litrow na trasie i 7/8 po mieście. Rzadko się psuje, ale jeśli już to części są bardzo tanie, a naprawa bardzo prosta. Szukam auta które było by takie jak mój Lanos ale większe, tak by wygodne bylo podróżowanie jak i siedzenie auta bylo by mniej wiecej na wysokosci, tylnej części ciała, ( wiadomo o co chodzi). Nie chcialbym go ciagle naprawiać, wiadomo osoba niepełnosprawna nie ma ani możliwości samodzielnej naprawy, ani pieniędzy bo majątek wydaje na leki, sprzęt ortopedyczny, rehabilitacje itp. Myślalem o Renault Scenic jest tani za wiele nie pali, ale wszyscy mi odradzają z racji awaryjności tego samochodu i drogich napraw. Dlatego mam ogromną prośbę, by ktoś mi doradzil jakie auto bylo by dla mnie dobre.
Pozdrawiam Krzysiek
motoboy
Nowicjusz

Auto: daewoo lanos
Silnik: 1.5 80km
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Lip 2014, 10:37

O tym Scenicu to bzdury. Jeśli wybierzesz zadbane auto najlepiej z benzyniakiem, to będzie ok. Nie napisałeś nic o budżecie, więc ciężko coś doradzić. Ale dodam od siebie Opla Zafirę, Mazde Premacy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Lip 2014, 11:32

A tak przepraszam budżet to tak 5 - 8 tys.
może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje.
motoboy
Nowicjusz

17 Lip 2014, 12:20

W Twoim budżecie wymienione przeze mnie auta to będą padaki :no: Może coś pokroju Forda Galaxy, Citroena Xsary Picasso, albo jeśli design jest mniej ważny... Fiat Multipla? :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

17 Lip 2014, 21:10

A co powiesz na Opla Omege? Silniki dobre pod gaz, części tanie, musisz tylko dobrze zabezpieczyć przed rdzą i będzie "git" :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Lip 2014, 21:37

Koniu napisał(a):A co powiesz na Opla Omege? Silniki dobre pod gaz, części tanie, musisz tylko dobrze zabezpieczyć przed rdzą i będzie "git
Wydaje mi się, że skoro autor ma problem z kręgosłupem to szuka vana, do którego będzie łatwiej tzn w miarę bezboleśnie wsiadać :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

17 Lip 2014, 21:41

W takim razie może Fiat Ulysse? Jest trochę wyższy :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Lip 2014, 22:44

Co Ty masz Lanosa który pali 7/8l po mieście :shock: 10-13l to norma.
Ja popieram propozycje mike1735 i ode mnie coś takiego
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

21 Lip 2014, 10:19

Takk lanos ma silnik 1.5 8v wiec jest to maly silnik pozatym auto dobrze utrzymane bo od nowosci jeden wlasciciel ja jestem jego drugim. Dziekuje wszytkim za pomoc, a co myslicie o ford galaxy albo daweoo rezoo czy oopel signum ? ewentualnie jeszcze moze jakies inne propozycje ?
motoboy
Nowicjusz

21 Lip 2014, 10:52

Opla Signum za 8k nie kupisz. O Rezzo wiem tylko tyle, że jest :wink: Galaxy to kontrukcja wspólna z VW Sharan. Z tego mariażu powstał jeszcze Seat Alhambra. Technicznie to wszystko to samo, Ford od pozostałych dwóch różni się tylko detalami i ma chyba jeden inny silnik. Części do tych aut multum, więc nie ma problemu z ew wymianami
mike
Moderator
Awatar użytkownika

21 Lip 2014, 12:25

Chevrolet Rezzo vel Daewoo Tacuma:
+ komfortowe zawieszenie
+ łatwe wysiadanie i wsiadanie
+ dużo miejsca na głowę
+ dobry stosunek ceny do wieku
+ niezłe wyposażenie
- jakość wykonania i spasowania plastików
- niesprzedawalność
To chyba optymalny wybór. Co powiesz na ten egzemplarz ?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Natomiast odradzam Sharana/Galaxy ze względu na wysoką awaryjność, podatność na korozję i rozmiary zewnętrzne (trudne manewrowanie i parkowanie).
Propozycja "złomnikowa": Suzuki Carry.
Małe gabaryty, dużo miejsca w środku, oryginalność, symboliczne ubezpieczenie i spalanie i zostanie ci parę tysięcy na dopieszczenie samochodu bądź leczenie pleców. Co powiesz ?
[link do oferty na Olx wygasł]
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

21 Lip 2014, 12:43

Geniodekt napisał(a):Propozycja "złomnikowa": Suzuki Carry.
Małe gabaryty, dużo miejsca w środku, oryginalność, symboliczne ubezpieczenie i spalanie i zostanie ci parę tysięcy na dopieszczenie samochodu bądź leczenie pleców. Co powiesz ?
[link do oferty na Olx wygasł] ... c2b6bf5cbe
Jeździłbym aż by odpadły koła :mrgreen: :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

21 Lip 2014, 12:47

Wiem, że nie o to pytałeś, ale skoro masz problemy z wsiadaniem i wysiadaniem do auta, to może warto zainwestować w siedzenie obrotowe dla kierowcy? Gdzieś mi ostatnio przemknęło. Może to będzie dobre rozwiązanie dla Ciebie?
Haalek
Nowicjusz

Auto: Volkswagen Passat

21 Lip 2014, 20:29

motoboy sorry ale i tak nie wierze w to spalanie bo niestety Lanos ma paliwożerne silniki.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

23 Lip 2014, 12:35

Haalek z tym siedzeniem to genialny pomysł, na pewno zainteresuje się tematem, i gdy znajdę odpowiedni samochód takie sobie wstawię bo jak na razie to tylko pół sukcesu. Co do Lanosa to nie będę się sprzeczać, wiem tylko że te same silniki są produkowane przez innych wykonawców ( tuningowany oplowski silnik wyciągnięty z kadeta, oplowski ale przerobiony przez Koreańczyków i chyba całkiem koreański) ja mam ten przerobiony i z ręką na sercu mówię jak jest. Nie mniej jednak gdyby ktoś chciał pogadać o Lanosie to zapraszam na priv, tutaj chciałbym rozwiązać swój problem, zwłaszcza ze wracam z wycieczki po komisach, oględzinach i mechanikach. Jestem załamany faktem jakie samochody są sprzedawane.
Wszystkie samochody jakie mi koledzy polecacie są dla mnie odpowiednie może z wyjątkiem Omegi, choć to nie jest byt wysoki samochód to tani w zakupie tani w utrzymaniu, mało pali i dosyć mało awaryjny, niestety mogę go tylko polecić innym. Na pochwałę zasługuje Mazda, Fiat i Mitsubishi tyle że to drogie autka i mają drogie części. Renault i Citroen to dobre samochody ale straszne padaki i trochę boje się je kupić zwłaszcza Citroena, Zafira natomiast to najlepszy samochód tyle że najdroższy, a nie odbiegający za bardzo od reszty więc troszkę szkoda wydawać tyle kasy. Podczas pobytu w Komisie oglądałem Toyotę rav4 drugiej generacji i zastanawiam sie czy nie odłożyć jeszcze trochę i takiego sobie sprawić tam była cena 15 tys, a te pozostałe tysiące jestem w stanie sobie załatwić, niestety nie wiem nic o tym samochodzie, tylko tyle że był z tych wszystkich najwygodniejszy, najekonomiczniejszy (wiem że to dziwne ale spalanie w takim aucie 6 litrów to chyba nie jest dużo?) fajne wyposażenie i właściwie nie umiem się do niczego przyczepić. Co wy sądzicie ??
Reasumując, nabieram sporych wątpliwości co do kupna dobrego, Taniego i wysokiego samochodu zarazem. Po przeprowadzonym badaniem rynku muszę z przykrością stwierdzić iż muszę zarobić coś jeszcze pracując w pocie czoła by kupić autko idealne. Nie chciałbym ale muszę dorzucić jeszcze ze 2- 5 tys. Więc teraz powiedzmy że mam do dyspozycji ok.10 tys -15 tys. Może Koledzy mają jeszcze jakieś propozycje, co do aut tej klasy ale tym razem do ok. 15 tys. ??
motoboy
Nowicjusz