Auto dla początkującego kierowcy do 3 tysięcy

18 Mar 2018, 20:39

Witam, niedawno zdałem prawo jazdy, co wiąże się z tym, że szukam jakiegoś auta. Będę jeździć dosyć mało, i raczej na krótkie odległości. Szukam czegoś że wspomaganiem, jest to priorytet dla mnie, oraz najlepiej auta co mało spala.
Male auta jak Seicento, Matiz, cinquecento, ect.. Odpadają. Nie lubię małych samochodów, źle mi się w nich czuje.
Mam na oku corse, espero, Tigre, Forda pume.
Mam również kilka pytań.
1. Na co zwracać uwagę przy zakupie samochodu?
2. Czy auto z przebiegiem 150-200tys będzie w sam raz? Czy może się zepsuje od razu?
3. Jak wygląda sprawa przy sprawdzeniu VIN, telefonicznie, przez stronę? Jakie są tego koszty?
Bardzo dziękuję za pomoc.
lewus123
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 03 2018
Auto: Nie mam

18 Mar 2018, 20:48

Nie nastawiaj sie na konkretną markę. Bierz to co w lepszym stanie z małym silnikiem. Odpowiedz na Twoje pytania.
1. Na stan przedewszystkim, czy auto nie ma ukrytej rdzy do sprzedaży czyli np. Świeżo robiona konserwacja podwozia. Poczytaj poradniki jak sprawdzić auto przez zakupem.
2. Nie sugeruj się przebiegami na liczniku bo w większości są juz cofane. Liczy się stan
3. Nie ma sensu sprawdzać historii auta za 3 tyś bo już dawno jej nie ma. No chyba nie myslisz że ktoś autem za 3 tyś jeździ do ASO zmieniać olej za 600 zł?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Mar 2018, 21:12

mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Mar 2018, 01:36

Nie oszukujmy się auto za 3 tyś po za seicentem to będzie złom jeżdżący na kółkach jak chcesz coś taniego w zakupie i naprawach szukaj jakiegoś VW , ale podnieś budżet do min 5 tyś zł i nie zapomnij że zakup auto to dopiero pierwsza część wydatków , musisz mieć takie min 2 tyś na pakiet startowy oleje, filtry ,rozrząd itp a w twoim przypadku pewnie z 2 - 3 tyś na samo OC
stasiu1971
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

20 Mar 2018, 00:08

Starsze auto to już liczenie się z niespodziewanymi wydatkami,może być tak że pół roku przejeżdzisz bez większego wkładu i póżniej coś się zacznie sypać a może być tak że co miesiąc będzie coś nowego.
Kolejny raz przytoczę temat mojej Corsy,kupiona w maju za 1500zł i do chwili obecnej włożyłem w nią już prawie drugie tyle (wliczając w to oc) ale narobiłem nią już ponad 12tysięcy i dalej jeżdzi mimo że ma swoje wady o których dobrze wiem.

Ja osobiście z czystym sumieniem mogę polecić Corsę,za 3k znajdziesz bardzo ładną sztukę.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012