Auto dla rodzinki 2+1 do 10 tyś.

29 Cze 2016, 19:17

Witam, wiem, że jest sporo takich tematów w sieci ale większość widziałem z przed min. 2 lat, wiec chciałbym zasięgnąć "świeższych" informacji :)

Planujemy zmienić naszą Astre 2, chciałbym kupić coś trochę młodszego z lepszym wyposażeniem.
Autem będą jeździć 3 osoby więc nie musi być bóg wie jak wielkie ale też fajnie, żeby na spokojnie spakować spacerówkę, jakieś torby przy wakacjach ect.

Głównie zależy mi, żeby auto było dosść ekonomiczne, wygodne i bezpieczne bo przeważnie jeździ ze mną mój synek (1.5r) :)

Sam rozważam pare modeli, lecz o każdym słyszę różne opinie, ten dużo pali, ten wadliwy, ten gnije, temu siada elektryka wiec może Wy, jako bardziej doświadczeni kierowcy w czymś mi pomożecie :)

Głównie jeżdżę krótkie odcinki miejskie (miasto małe, mało świateł mało korków :) Rocznie poniżej 10tyś więc odrzucam diesla :)

Moje typy dotychczasowe:
1. BMW e46 Touring 318i/320i
2. Focus mk. II 1.8 benzyna (wiem niestety że musiałbym dołożyć
3. Laguna II 1.8 benzyna
4. Scenik II 1.6 benzyna (lub wyzszy silnik)
5. Mondeo mk. III hatchback 1.8 benzynka

Chciałbym, żeby nie było zbyt drogie w utrzymaniu, przy mojej eksploatacji (jazda do 120km/h, ponizej 10tyś. rocznie myślę, że wymiana podzespołów eksploatacyjnych zawsze na troche wystarcza ? :)

Moim głównym typem jest właśnie e46 lecz każdy podpowiada "o jeezu za duzo pali"

Może wy podpowiecie coś więcej apropo wymienionych modeli ? Ew. ktoś dorzuci coś od siebie ? Główne cele to dość sporo miejsca (nie koniecznie autobus), benzyna, klima :)
Z góry dziękuję Panowie :)
RadekKG
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Astra 2
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998