Auto dla rodziny 2+1 4x4 do 40 000 zł.

24 Lip 2022, 12:38

Witam wszystkich,
Planuję zmianę samochodu na coś młodszego i bezpieczniejszego od obecnego 20letniego złomka w nienajlepszym stanie technicznym (rav4 II gen.) Zbiegło się to w czasie z pojawieniem się potomka. Jako że mieszkam na wsi i mój dom jest ostatnim na szycie górki a droga do niego nie zawsze jest odśnieżana - auto musi mieć napęd 4x4. Nie musi być to stały napęd ponieważ nie będzie ono służyć do upalania w terenie. Ma sobie po prostu poradzić przy stronym podjeździe po zaśnieżonej drodze więc dołączana tylna oś spokojnie wystarczy. Samochód nie może być też zbyt wielki ponieważ będzie się nim poruszać żona i musi w miarę sprawnie parkować na miejskich ciasnych parkingach. Nie może to być zbyt długie kombi lub wielki suv. Próbowałem i nie da się jej do tego orzekonać :D Jednocześnie (wiem, że jedno częściowo wyklucza drugie) musi się w nim zmieścić wózek oraz wszystko co potrzebne w podróżach z dzieckiem - tutaj zwracam się do osób w tym temacie doświadczonych i mieli styczność z pakowaniem dzieci w trasę. Co do paliwa to wolał bym benzynę niż diesla. Budżet to max 40 tys. Równie dobrze może to być auto za 20 tys. czy 30 tys. jeśli ktoś ma coś do polecenia a co u niego się sprawdziło w podobnej sytuacji. Z góry dzięki za pomoc :)
Fenrir90
Obserwowany

24 Lip 2022, 14:22

Nie wiem z jakiego rocznika masz tę toyotę ale mając 40k (już nie mówiąc, że lepiej byłoby wydać mniej) to przy tych wymaganiach szału nie ma, osobiście to nie widzę jakiegoś większego sensu zmiany, przynajmniej jeśli miałby to być kolejny suv - a trzeba się liczyć z tym, że wybór innych rodzajów nadwozia przy 4x4 jest mocno ograniczony. Fajnie byłoby żebyś sprecyzował dokładnie tę wielkość bo jeśli "zbyt długi" oznacza np. 4,5m to ci z całego rynku motoryzacyjnego tylko kaszkaj zostanie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Lip 2022, 14:35

Witam, napisałem "20 letniego" więc chyba wiadomo jakie mniej więcej roczniki.... no dobra trochę przesadziłem 2004 rocznik czyli 18latek. To auto jest już po różnych przejściach i dużo jest do zrobienia więc przestało mi się kalkulować naprawianie go, stąd decyzja o zakupie czegoś innego.
Wiem, że wybór jest mocno ograniczony, dlatego zdecydowałem się poprosić na forum o wsparcie i ewentualnie jakieś pomysły.
Co do samej długości to miałem np. okazję pojeździć Insignią 4x4 w kombi która ma pod 5m i wiem, że żona mówiąc krótko: jadąc do miasta nie wsiądzie do tego za kierownicę :/
Fenrir90
Obserwowany