Auto dla rodziny 2+2

24 Kwi 2016, 17:49

MoonWalk napisał(a):Tak? Być może, o nim nie wiem zbyt dużo, znam tylko podstawowe parametry :P

Co z nim było nie tak?

problemy z rozrządem, wtryskiwaczami, układem korbowo-tłokowym oraz największy - bardzo wysokie zużycie oleju (wada fabryczna)

MoonWalk napisał(a):A jak nie to Octavie i tyle, jeśli chodzi o kombiaków.

te same lipne silniki co w Altei
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

24 Kwi 2016, 18:53

W kiepską stronę pod względem merytorycznym idzie to forum jeżeli polecająca jakieś auto osoba nie bierze pod uwagę tego jakie problemy może przysporzyć dana konstrukcja. Tyczy się to silników TSI.
Np taka Altea xl ma sens jedynie z 1.9TDI, ale i tak jest to gorsza pod wieloma względami opcja niż s-max.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Kwi 2016, 20:04

Szczerze przyznam bez bicia, że nawet nie zwróciłem uwagi, że to jest faktycznie TSI :x Sama altea nie jest złym autem, ale jeśli chodzi o s-maxa to nigdzie nie powiedziałem, że jest gorszy. To dobre auto, tylko nieco wystaje poza budżet.
MoonWalk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen C5
Silnik: 2.0 136KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2003

24 Kwi 2016, 21:09

Dziękuje za podpowiedzi. Na chwilę obecną rozszerzam pole poszukiwań.

Co myślicie o Fordzie Fokusie II 1.8 100KM ?
albo o Golfie V kombi 1,6 102KM ?
Tego C4 Grand Picasso dziś nie zdążyłem obejrzeć bo już było zamknięte.
Jutro podjadę.
Trochę mało czasu się robi, dziś dzwonili do mnie klienci w sprawie mojej yariski . Chcą się umówić do serwisu na sprawdzenie przed kupnem. A że nic nie znajdą to pewnie kupią i zostaję bez auta wtedy. Mało casu kruca bomba :/
brayan80
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 04 1998
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Opel Zafira B
Typ: Van
Rok produkcji: 2006

25 Kwi 2016, 09:20

Golf ma trwały silnik ale pali dużo przy słabych osiągach. W dodatku wersja kombi była składana w Meksyku, co odbiło się na jakości i zabezpieczeniu antykorozyjnym
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Kwi 2016, 15:20

A może Toyota Avensis II kombi ? (roczniki około 2003/2004) ?
brayan80
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyposażenie i BMW ConnectedDrive w BMW ActiveHybrid 3
    Wysokiej jakości wyposażenie standardowe, z dwustrefową automatyczną klimatyzacją działającą także przy wyłączonym silniku oraz opcjonalnym systemem nawigacyjnym Professional. Liczne, ekskluzywne systemy wspomagania kierowcy ...
    Po co kierowcy w zimie okulary przeciwsłoneczne?
    Zimą słońce to nieczęsty widok, ale kiedy się już pojawi, może stanowić zagrożenie w ruchu drogowym. Niski kąt padania promieni słonecznych sprzyja oślepieniu kierowcy. Nie pomaga również śnieg, od którego odbija ...

25 Kwi 2016, 18:23

Problem z silnikami tj. 1,6 za słaby, 1,8 lubi olej, a 2,0 ma wtrysk bezpośredni. No i nie jest tak dobra jak poprzednik.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Kwi 2016, 03:28

Z całym szacunkiem, ale szperając w forach Volkswagena dowiedziałem się, że na przestrzeni lat 2009-2011 część palety jednostek TSI przeszła modernizację (to znaczy to w sumie znane mi akurat było), ale w tym i wspomniany 1.8, w którym zaczęły się kłopoty z pierścieniami i napinaczami, jednak w jednostkach o konkretnych oznaczeniach, montowanych w konkretnych modelach aut. Z tego co wiem - do Altei faktycznie trafiały te "felerne", jednak nie wszystkie TSI są do chrzanu, a wydaje mi się ,że ich ogólna zła fama to pochodzi od 1.4 i ogólnej tendencji do pochłaniania oleju.

Z egzotycznych ofert jest jeszcze na przykład Mitsubishi Grandis, niemniej problemem tutaj jest silnik, który ma pojemność 2.4 i tym samym wpada w droższe ubezpieczenie. Pomijając ten fakt sam silnik nie należy do złych - miewał problemy głównie ze strony elektroniki, ale o innych raczej nie słyszałem. Jego wadą jest na pewno spalanie oraz niektórzy twierdzą, że trudno go zagazować, chociaż mam znajomego, który w Outlanderze z tym silnikiem ma gaz. Niemniej ofert z benzyną jest jak na lekarstwo.
Propozycję tę dodaję raczej jako ciekawostkę, poszerzenie horyzontów, a nuż gdzieś niedaleko Ciebie stoi jakiś Grandis, który przypadnie Ci do gustu. Przejechać się zawsze moim zdaniem warto, zobaczyć bagażnik, ilość miejsca itp.

Jeśli zależy Ci głównie na bagażniku, to szukałbym już stricte po pojemnościach...
MoonWalk
Nowicjusz

27 Kwi 2016, 09:06

MoonWalk napisał(a):przeszła modernizację (to znaczy to w sumie znane mi akurat było), ale w tym i wspomniany 1.8, w którym zaczęły się kłopoty z pierścieniami i napinaczami,

problem oleju w 1,8TSI rozwiązano dopiero w 2013r. przez zastosowanie grubszych pierścieni
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Kwi 2016, 09:24

MoonWalk napisał(a):szperając w forach Volkswagena dowiedziałem się, że na przestrzeni lat 2009-2011 część palety jednostek TSI przeszła modernizację (to znaczy to w sumie znane mi akurat było), ale w tym i wspomniany 1.8, w którym zaczęły się kłopoty z pierścieniami i napinaczami, jednak w jednostkach o konkretnych oznaczeniach, montowanych w konkretnych modelach aut. Z tego co wiem - do
możliwe, ale g.no z bitą śmietaną to nadal g.no. Poza tym VAGowskie fora są tak mało obiektywne, że to kiepskie źródło informacji. No i podejście "nie wszystkie są do chrzanu" można porównać do "zapalenie płuc nie jest śmiertelne i można je wyleczyć" - no fajnie, tylko chlorowanie na ZP jest niezbyt przyjemne no i generalnie lepiej zapobiegać niż leczyć i się męczyć
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Kwi 2016, 10:47

Jakby nie było - wszystkie fanowskie fora są nie do końca obiektywne, ale z drugiej strony tam jesteśmy w stanie zweryfikować faktycznie, ile prawdy jest w obiegowych opiniach. Wiesz - dla większości osób chociażby moje C5 to psujące się zło drogie w obsłudze, natomiast prawdy w tym tyle co w tym, że Start-stop ma jakikolwiek sens...

Obok opinii o usterkach 1.8 TSI są też te chwalące dynamikę. Z tego co czytałem, niewadliwe silniki trafiały głównie do skód.
MoonWalk
Nowicjusz

27 Kwi 2016, 21:01

Witam,

a więc tak, wybrałem kilka aut i przy tym wyborze zostanę, nie ma co więcej wymyślać bo aut idealnych niema. Jak silnik jest ok to albo korozja zjada albo zawieszenie do bani. Jak blachy ok to silnik rozpada się po 20 tyś km. itd. Teraz skupię się na szukaniu auta w najlepszej kondycji.

Wybrałem :

- S-max 2.0 (ale będę musiał dociułać)
- C-max 1.8 lub 2.0 (jeszcze raz z żoną się przypatrzymy temu autu)
- Zafira B 1,8
- Toyota Avensis Verso 2.0

Dam znać jak coś kupię i pochwalę się co i za ile :)

Dziękuje i pozdrawiam
Darek
brayan80
Nowicjusz

18 Cze 2016, 22:59

Witam po dłuższej przerwie.

A więc tak : udało mi się sprzedać toyotkę i kupiłem Opla Zafira B 1.8 z 2006.
Samochód z komisu, za Odra miał jednego właściciela, przebieg 177tyś km , sprawdzałem przebieg i się zgadza. Stan techniczny 4+ , wizualny 4.
Dziękuje za pomoc w wyborze autka i pozdrawiam
Darek
brayan80
Nowicjusz

19 Cze 2016, 10:30

W takie razie można wątek założyć tutaj samochody-ktore-pomoglismy-kupic-vf505.htm
login87
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Civic IX Tourer
Silnik: 1.8 142 km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016