Auto dla rodziny 2+2

10 Kwi 2016, 17:43

Witam,

poszukuję autka dla rodziny jak w temacie. Obecnie posiadam Toyotę Yaris II z 2007 r. (od rodziców a oni z salonu), a że 7 miesięcy temu urodziło mi się drugie dziecko to zrobił się problem z miejscem w tym aucie. Gdyby nie brak miejsca to przez parę lat bym nie zmieniał jeszcze auta, ale w obecnej sytuacji muszę.

Budżet około 25-27tyś zł. , Robię 99% miasto + 1 lub 2 wypady w roku nad morze (raz w tygodniu jeżdżę poza miasto około 20 km do teściów) rocznie około 7000-8000 km (pracuję w domu dlatego tak mało).
Kolor obojętny, skrzynia manualna, chyba dla moich potrzeb benzyna ?
Rocznik nie starszy niż 2007, klimatyzacja, tani w ewentualnych naprawach (wolałbym żeby się nie psuł bo przy dwójce dzieci ciężko z kaską ).

Wstępnie przeglądałem forum i internet i znalazłem parę typów:

- Ford C-max I z silnikiem 1.8 lub 2.0 benzyna
- Ford S-max tu nie wiem z jakim silnikiem (które mniej awaryjne)
- Fiat Croma II 1.8 benzyna
- Octavia II 1.6 benzyna

patrzyłem też na Zafirę A , ale trochę już stara.

Wstępnie faworytem jest C-max ze względu na wielkość (S-max i Croma są dość długie i zmieszczą się do garażu ale ciasno będzie ), poza tym mając yariskę to pewnie przesiadka na jakiekolwiek inne auto zrobi duże wrażenie pod względem miejsca wewnątrz i w bagażniku.

Mam jeszcze jedno pytanie:

Gdzie kupić takie wybrane auto żeby się nie nadziać ?
Do tej pory byłem w bardzo komfortowej sytuacji. Rodzice kupowali auto z salonu , jeździli około 5-6 lat i od nich odkupywałem po okazyjnej cenie i w tej cenie miałem pewność że nie bite i faktyczny stan licznika (yariska ma aktualnie 71tyś)

A tak na marginesie ile krzyczeć za Yariskę II 1.3 z 2007 5D, z takim przebiegiem ?

Dziękuje za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam
Darek
brayan80
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 04 1998
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Opel Zafira B
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

10 Kwi 2016, 18:18

Poczytaj forum.
przebieg-rocznik-stan-czy-marka-co-jest-wazne-przy-zakupie-vt92905.htm#p592427

Zafira, która odrzucasz bedzie OK, ewentualnie Fiat Croma.
S-maxa mozna szukać powyżej 27k.

Silnik dla Was benzyna.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Kwi 2016, 13:13

Dziękuje za odpowiedź, poczytałem i zmieniło się podejście do zakupu.

Mam za to inne pytanie : gdzie można sprawdzić wiarygodnie numer VIN forda ?
sprawdzałem na Automo.pl oraz pl.vindecoder.eu/ford ale są rozbieżne a dokładnie rodzaj silnika . W jednym jest Flexifuel a w drugim 2.0L Duratec-HE PFI (145PS) czyli zwykły. VIN to : WF0SXXGBWS7D60078 . Mechanik pracujący w serwisie forda powiedział mi że do Flexifuel jest problem z częściami i lepiej żeby z takim silnikiem nie brać.

Dzięki i Pozdrawiam
Darek
brayan80
Nowicjusz

23 Kwi 2016, 19:11

Nie wybrałbym żadnego z tych aut.

C-Maxy są na potęgę przez handlarzy sprowadzane.
S-Max wystaje poza budżet i to mocno, bo sensowne egzemplarze to przynajmniej 40 tysięcy.
Octavia jest nudna i z tym silnikiem specjalnie nie jedzie, ale wybór jak najbardziej zdroworozsądkowy.
Fiat Croma nie cieszy się pochlebną opinią jeśli chodzi o awaryjność, ale w sumie nie znam specjalnie dużo opinii o tym aucie.

Wujek ostatnio nabył przeładną Merivę z 2010 roku za 20 tysięcy... Auto jak nowe i całkiem przestronne, chociaż też jest ich dużo sprowadzanych. Ale wydaje mi się, że jest ich mniej potaksówkowych niż C-Maxów (te w Niemczech, Włoszech i paru innych państwach są bardzo lubiane przez taksówkarzy) i wydaje mi się też, że ich użytkownicy są raczej o spokojnym usposobieniu.

Więc to byłby mój typ tutaj. Ewentualnie na przykład Citroen C3 Picasso z takich ciekawszych propozycji.
MoonWalk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen C5
Silnik: 2.0 136KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2003

23 Kwi 2016, 23:43

Już mam mętlik w głowie.

Budżet podskoczył do 29500zł ale i tak trudno cokolwiek znaleźć . 90% to diesle
a ja szukam benzyny i z każdej marki mało ich jest.
S-max praktycznie w ogóle , croma wcale.
Patrzyłem na VW Touran, ale nie za wielki jest do tego dużo jest z silnikami 1,4 TSI na temat którego jak się naczytałem to włosy mi się zjeżyły na głowie.
Meriva za mała.

Znalazłem jeszcze Citroena C4 Grand Picasso np. z silnikiem 2.0 , z tego co poczytałem to nawet ma dobre opinie (piszą żeby nie brać exclusive ze względu na pneumatyczne zawieszenie) ale reszta wydaje się być ok, nawet byłby w sam raz bo jest troszkę krótszy od s-maxa a dłuższy od c-maxa (będzie przejście w garażu ;) )

Co sądzicie o tym C4 ?

Dzięki i pozdrawiam
Darek

p.s. nie wiedziałem że będzie taki problem z wyborem auta , to chyba prędzej uda mi się sprzedać tą moją toyotkę nawet za wysoką cenę.
brayan80
Nowicjusz

24 Kwi 2016, 01:00

Mówisz, że Touran za wielki, a Grand Picasso go przerasta :roll: I to 20 cm...

Pneumatyczne zawieszenie C4 ma tylko z tyłu. Z kolei silnik 2.0 to jednostka starszego typu, sprawdzona, ale dużo pali. Niemniej znalezienie auta w tym silniku w sensownym stanie nie należy do łatwych. Poza tym szczerze nie liczyłbym w nim na jakąkolwiek dynamikę auta - moja Cytryna jest wyposażona w starszą wersję tego silnika, która różni się tylko o 4 KM mocy. Auto i tak jest dosyć ślamazarne, a to Picasso jest jeszcze ponad 230 kg cięższe i z tego co się orientuję występuje tylko z automatem, a w zasadzie półautomatem, który raczej również dynamice samochodu nie sprzyja, a dobrą opinią także nie grzeszy...

1.6 THP oferuje z kolei już większą, raczej wystarczającą moc, tylko z tego co wiem nie jest już w nim tak błogi spokój jak w wolnossących. Przede wszystkim ma problematyczny rozrząd i jego obsługę, ale dokładnie nie wiem co i jak. To znaczy z tym silnikiem na pewno częściej pojawiają się tematy z problemami na forach cytryniarzy niż z 2.0, ale czego dokładnie dotyczą to Ci nie przytoczę bo rzadko wchodzę :naughty:
Z drugiej strony jest to silnik opracowany przy współpracy z BMW, co nie wiem czy ma jakikolwiek wpływ na werwę qni, ale warto to wiedzieć ;) Z tego co wiem był też kilka razy z rzędu silnikiem roku, więc chyba aż taki najgorszy nie jest. Tak przynajmniej AŚ twierdzi :x A jeśli AŚ chwali coś francuskiego, to jest święto.

Summa summarum ktoś w końcu musi kupować te psuje co nie? :naughty:

Trochę nie wiem czego szukasz, bo rozstrzał rozmiarów masz spory. Jeśli koniecznie chcesz coś 7-miejscowego z werwą, to strzeliłbym jednak w Scenica 2.0. Moc niby ta sama co w Picasso, ale auto jest o ponad 130 kg lżejsze. Niemniej cenowo trzeba by jeszcze z 5 kawałków dozbierać na sensowny egzemplarz.

Z odważniejszych ofert - ale może akuratnie trafię - zaproponowałbym rzadko spotykaną na naszych rogach Hondę FR-V. Co prawda ma tylko 6 miejsc, ale zawsze jedno w zapasie. Do tego jest również lżejsza od C4 Picasso i ma fajny silnik 2.0 155KM, chociaż 1.8 też by raczej wystarczył. Z piskiem opon to tym nie ruszysz, ale na odpowiednich obrotach przy wyprzedzaniu na autostradzie powinny jeszcze pociągnąć, szczególnie mocniejszy.

Znając Hondę, oba motory są bezobsługowe (są na łańcuchu). Oba są też dostępne z manualem, a za 30 kafelków to kupisz taki egzemplarz, że dealer Hondy nie uwierzy. Minus? Dla większości dizajn, ale auto rekompenusje to ponoć całkiem fajnym prowadzeniem jak na vana (jest dosyć szerokie).

Edit: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tu taka przykładowa oferta. Od handlarza i też na całkowicie bezwypadkową nie wygląda, poza tym przebieg to ma raczej tyle wspólnego z rzeczywistością co Multipla z miss Polski, ale wszystko jest do zweryfikowania.

[link do oferty na Olx wygasł]

To jest też ciekawa oferta, ale już pewnie nieaktualna.
MoonWalk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes-Benz W113 z lat 60 tych - Pagoda
    Mercedes-Benz W113 z 1963 roku czyli Pagoda to druga generacja prestiżowej serii roadsterów SL. Auto zaprezentowano w 1963 roku w Genewie. Co ciekawe, po premierze samochodu dziennikarze okrzyknęli nowy model Mercedesa-Benz ...

24 Kwi 2016, 08:43

Honda FRV to bardzo ładne i trwałe auto jednak małe.
Jak rozpatrywałeś S-MAXA to ta Honda jest o rozmiar mniejsza.
Ja bym skupił sie na szukaniu s-maxa w benzynie lub obejrzał Toyote Avensis Verso, ewentualnie Opla Zafire.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Kwi 2016, 09:02

Zafire z 1.8 poliftową lub z tym budżetem nawet 2.0t 200KM można sie pokusić.
Lpg założysz i będzie taniej.
Mazda 5 z 2.0 też niczego sobie. :)
ligus86
Początkujący

Prawo jazdy: 14 02 2005
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM

24 Kwi 2016, 09:37

Mazda 5 tez godna uwagi. Zafira 2.0T niestety w wersji A te silniki nie cieszyły się dłuższą trwałością. Później chyba je wycofali.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Kwi 2016, 09:54

Witam,

Mówisz, że Touran za wielki, a Grand Picasso go przerasta :roll: I to 20 cm...

Napisałem NIE za wielki czyli w sensie mały ;)
Autka szukam większego niż C-max a mniejszego niż Vectra C kombi .
Z żoną patrzyliśmy na C-max i dla nas to to samo co Yaris tylko z większym bagażnikiem.
7 miejsc nie jest koniecznie potrzebna ale w tych autach po złożeniu tych 2 dodatkowych są bardzo duże bagażniki i na takim mi zależy.
Autko chcę kupić na parę ładnych lat. Na początku chcę trochę zainwestować w nie a dokładnie zrobić konserwację podwozia, później wymieniać powoli elementy zawieszenia (amorki, wszystkie tuleje itd.) , remont silnika.
Silnik wolałbym bardziej mniej problematyczny niż mocniejszy z mniejszym spalaniem. Przy moich przebiegach to różnice w spalaniu aż takie duże nie będą.
Jeśli chodzi o moc to pewnie bym nie odczuł różnicy bo yaris też szału nie robi, a na autostradzie max jeżdżę 130km/h i to parę razy w roku.
Autka szukam nawet i lekko obtartego, ważne aby nie było powypadkowe bo takie auta już sprawiają problemy.
Byłem ostatnio w Grudziądzu i jest tam S-max już pomalowany po prawdopodobnie odbiciu o bandę na autostradzie (lekko uszkodzona prawa część zderzaka i cały bok prawy od przodu do tyłu - sprzedający pokazał mi zdjęcia przed malowaniem) . Nawet nieźle to wygląda po pomalowaniu ale : klima nie działa, mam dzwonić w poniedziałek do Niego bo podobnież wstawił do naprawy z tą klimą, martwi mnie też stan przednich opon a dokładnie są zdarte z zewnętrznej krawędzi a to wróży problem ze zbieżnością. Byłem też przy okazji w serwisie w Grudziądzu, mechanik powiedział, że był u nich ten samochód z 2-3 razy na sprawdzenie przed sprzedażą i potwierdził że był malowany i że klima nie działa i ma lekki wyciek z silnika (ale koszt wymiany uszczelniaczy nie jest wielki) tylko dodatkowo się od niego dowiedziałem żeby nie kupować za żadne skarby silnika FlexiFuel a ten właśnie podobnież jest.
Muszę się chyba zarejestrować na forum Forda i potwierdzić tą informację , ale z drugiej strony gościu naprawia same fordy więc po co miałby wymyślać takie rzeczy.
brayan80
Nowicjusz

24 Kwi 2016, 10:31

A to żem se przeczytał xD

Niemniej nie rozumiem dalej podejścia do rozmiarów... C-Maxa porównać wielkością z Yarisem? O.o przecież Yaris to jedno z najmniejszych aut w klasie, a C-Max jest klasę wyżej i do tego jest całkiem spory jak na nią...

Z kolei jeden z największych bagażników ma właśnie Touran. S-Max to na rodzinę 2+2 naprawdę duże auto, ale jeśli koniecznie takiego potrzebujesz - trzeba by dozbierać.
W cenie natomiast powinna zmieścić się wspomniana Avensis Verso.

Mazdy 5, pomijając fakt że jest wielkości C-Maxa jak nie ciaśniejsza (w końcu na tej samej bazie), to bym nie kupił.
Silniki są chyba w porządku, natomiast znajoma z drzwiami do porządku dojść nie mogła. Poza tym to auto ma zawieszenie niedostosowane do swojej wagi i moim skromnym zdaniem potrafi się niestabilnie zachować na drodze. 3. sprawa to korozja, chociaż to juz jest kwestia zadbania i konserwacji.

Jeśli chcesz autko koniecznie większe od kompaktowego vana, ja obejrzałbym Avensis Verso. Peugeot 308SW też wydaje się fajną opcją, tylko paleta silników to jakaś zgroza. Można też rozejrzeć się za Seatem Alteą XL - wersja 1.8 ma 160KM. Według mnie kombi chyba byłoby lepsze w tym wypadku niż minivan.
MoonWalk
Nowicjusz

24 Kwi 2016, 11:56

Z żoną wsiadaliśmy do C-maxa i jakoś dalej za mały się wydawał, dlatego szukamy czegoś większego. Patrzyłem na te Toyoty Avensis Verso ale na otomoto aż 3 sztuki na kraj (benzyna + manualna) i dziwnie tanie :o . Z kombi patrzyliśmy na Fiata Croma ale powiem szczerze że jak na taką długość to jakoś mało miejsca w środku i w bagażniku (chyba dlatego że wąski w środku).
Dziś podjadę obejrzę C4 grande Pisacco zobaczę jak to wygląda.

A co z kombiaków polecacie ?
brayan80
Nowicjusz

24 Kwi 2016, 14:52

A patrzyles na tę Alteę XL? Bo ona ma w sumie fajny mocowo silnik 1.8 160KM
MoonWalk
Nowicjusz

24 Kwi 2016, 15:23

Który jest najgorszym wyborem w tym aucie...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

24 Kwi 2016, 17:28

Tak? Być może, o nim nie wiem zbyt dużo, znam tylko podstawowe parametry :P

Co z nim było nie tak?

A jak nie to Octavie i tyle, jeśli chodzi o kombiaków. Będzie mniejsza od segmentu D, większa od C. I tyle w temacie.
MoonWalk
Nowicjusz