REKLAMA
Witam,
poszukuję autka dla rodziny jak w temacie. Obecnie posiadam Toyotę Yaris II z 2007 r. (od rodziców a oni z salonu), a że 7 miesięcy temu urodziło mi się drugie dziecko to zrobił się problem z miejscem w tym aucie. Gdyby nie brak miejsca to przez parę lat bym nie zmieniał jeszcze auta, ale w obecnej sytuacji muszę.
Budżet około 25-27tyś zł. , Robię 99% miasto + 1 lub 2 wypady w roku nad morze (raz w tygodniu jeżdżę poza miasto około 20 km do teściów) rocznie około 7000-8000 km (pracuję w domu dlatego tak mało).
Kolor obojętny, skrzynia manualna, chyba dla moich potrzeb benzyna ?
Rocznik nie starszy niż 2007, klimatyzacja, tani w ewentualnych naprawach (wolałbym żeby się nie psuł bo przy dwójce dzieci ciężko z kaską ).
Wstępnie przeglądałem forum i internet i znalazłem parę typów:
- Ford C-max I z silnikiem 1.8 lub 2.0 benzyna
- Ford S-max tu nie wiem z jakim silnikiem (które mniej awaryjne)
- Fiat Croma II 1.8 benzyna
- Octavia II 1.6 benzyna
patrzyłem też na Zafirę A , ale trochę już stara.
Wstępnie faworytem jest C-max ze względu na wielkość (S-max i Croma są dość długie i zmieszczą się do garażu ale ciasno będzie ), poza tym mając yariskę to pewnie przesiadka na jakiekolwiek inne auto zrobi duże wrażenie pod względem miejsca wewnątrz i w bagażniku.
Mam jeszcze jedno pytanie:
Gdzie kupić takie wybrane auto żeby się nie nadziać ?
Do tej pory byłem w bardzo komfortowej sytuacji. Rodzice kupowali auto z salonu , jeździli około 5-6 lat i od nich odkupywałem po okazyjnej cenie i w tej cenie miałem pewność że nie bite i faktyczny stan licznika (yariska ma aktualnie 71tyś)
A tak na marginesie ile krzyczeć za Yariskę II 1.3 z 2007 5D, z takim przebiegiem ?
Dziękuje za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam
Darek