Auto dla rodziny 2+3 do 28tyś zł

10 Lip 2021, 12:21

Witam użytkowników.
Potrzebuję porady w doborze samochodu który pozwoli mi na zamontowanie w drugim rzędzie 3 fotelików. Zależy mi na trzech niezależnych jednowymiarowych fotelach oraz dużym bagażniku. Moim ograniczeniem jest kwota wynosząca max. 28tyś zł. Praktycznie od dwóch miesięcy poszukuję Forda S-MAX na którego się zdecydowałem, niestety kwota którą chcę przeznaczyć pozwala na kupno samochodu z roczników 2007-2009, uboga jest to oferta stąd chciałbym się doradzić czy jest jeszcze jakaś alternatywa dla S-MAXa. Mazdę 5 oraz Peugeota 5008 odrzuciłem. Tak samo Opla Zafirę oraz Renault Espace. Zastanawiałem się jeszcze nad Citroenem C4 Grand Picasso który wizualnie mi się nie podoba jednak to nie decyduje o zakupie. Elektronika Citroena mnie zniechęca.
Samochód będzie głównie jeździł w mieście, jednak mam możliwość przegonienia go od czasu do czasu jadąc do pracy (do pracy dojeżdżam innym) w sumie 50km na trasie DTŚ-Roździeńskiego na Śląsku więc disla nie odrzucam (jeśli chodzi o S-Maxa na pewno nie chcę 2.0 Duratec, jak dla mnie to za mało na taką budę).
Zależy mi aby samochód posiadał tempomat, mój roczny przebieg będzie max 15tyś, parę razy w roku jakieś dalsze wycieczki.
Mam jeden egzemplarz S-Maxa upatrzony (wiadomo w ogłoszeniu żyleta) ale chciałbym się jeszcze doradzić , czy być może jest coś czym można się jeszcze zainteresować. Każda porada mile widziana :)
Pavo84
Obserwowany

10 Lip 2021, 13:38

Jak nie przeszkadza Ci wygląd to popatrz na: Kangoo, Partner, Berlingo, Caddy itd.- za 28 tys dostaniesz młodszy egzemplarz.
aeaa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 1997
Typ: Inny

10 Lip 2021, 16:09

Lepszej opcji od s-max'a nie będzie
Możesz zerknąć w kierunku ameryki i jakiegoś większego benzyniaka z gazem, voyager, może pacifica
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Lip 2021, 15:32

2.0 Diesel w S-Maxie to też nie jest demon prędkości. A znowu 2.2D lub 2.5T w tej cenie to się naszukasz do dobrym stanie, do tego 2.5T pochłania ogromne ilości paliwa i nie ma hydraulicznej regulacji luzów, więc trzeba mieć dobrego gazownika.
specjalistaJD
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept serii 6 Coupé 2010
    BMW Concept serii 6 Coupé to sportowy samochód dla koneserów piękna, którzy cenią luksus i przełomowe technologie. Koncept symbolizuje pasję zespołu projektantów BMW, znajdującą odzwierciedlenie ...