Witam. Tak jak w temacie rozglądam się za autkiem w budżecie ~6k (wiadomo delikatny +/- wchodzi w grę, wliczam tu sprawdzenie auta na stacji, zakup i pierwszy serwis olejowo filtrowy). Do tej pory miałem przyjemność użytkować Forda Fieste mk7 1.4 tdci 68hp 2011r. i to trochę przez pryzmat tego samochodu oceniam swój przyszły nabytek (koszty utrzymania na poziomie lepszego roweru górskiego, niskie spalanie, trwałość i 0 poważniejszych awarii). Głowne założenia to tani w eksploatacji i utrzymaniu samochód z mocą w granicach 100hp (fiesta z 68 konikami pod maską była na prawdę ciężka w prowadzeniu, szczególnie w trasie), który ma posłużyć przez 1-2 lata do czasu odłożenia na coś lepszego. Poruszam się w cyklu mieszanym, raz na jakiś czas dłuższa trasa. Oto kilka samochodów, na które zwróciłem uwagę:
1. Citroen C4 hatch/coupe 1.6hdi 90hp
Plusy: brak dpf, klasyczne turbo, mało pali, trwały, tani w eksploatacji i utrzymaniu
Minusy: wyposażenie jak w fieście czyli brak
Miałem okazje jeździć paroma autami z silnikiem 1.6 hdi. Jest dość głośno ale przy tej masie samochodu jeździ się całkiem komfortowo.
2. Ford Mondeo mk3 1.8-2.0 pb + LPG
Plusy: tania eksploatacja z gazem, koszty utrzymania bez tragedii, fajne wyposażenie (w większości co najmniej tempomat + grzane fotele, a trafi się i jakiś xenon lub szyberdach), mniejsze przebiegi niż diesle, rozrząd na łańcuchu, wygoda
Minusy: rdza, wg. użytkowników lubi brać olej, opinie o LPG w silnikach duratec bardzo mocno podzielone
Jeżeli chodzi o mondeo to miałem okazje jeździć 2.0 tdci (lub tddi ale chyba tdci) w automacie. Auto bardzo wygodne i fajnie wyposażone. Niestety akurat to połączenie jest dość awaryjne (ostatnio znajomy wymieniał skrzynie i coś konkretniejszego w silniku).
3. Golf 4 1.6 Pb + LPG
Plusy: Tani, trwały i czasem trafi się w miare wyposażony
Minusy: golf
Jeżeli chodzi o VW to mam w rodzinie 30 letnia Jette 1.8 w czystej benzynie. Auto jak na swój wiek wygląda i prowadzi się jak nowe, stąd mały sentymencik do VW.
4. BMW E46 320d/316i, 318i, 320i +LPG - tak wiem...
Plusy: tył napęd, zwykle w miarę dobrze wyposażone
Minusy: cała reszta
W sumie nie wiem czy jest sens rozglądać się w tym budżecie i przy moich założeniach za e46. Miałem okazje jeździć wieloma BMW od starszych do najnowszych w dieslach i benzynie. Ogólnie prowadzenie i wrażenia z jazdy bez porównania do pozostałych ale znaleźć coś co nie jest ulepem i nie rozsypie się za pare km graniczy z cudem. Ale cuda się zdarzają.
Nie jestem ekspertem, ale po długiej lekturze starałem się wybrać samochody/silniki, którę najlepiej wpasowują się w moje założenia (no może oprócz tego e46). Nie chciałbym zwiększać budżetu, aby mieć jeszcze te parę tysięcy odłożone na ewentualne naprawy/rzeczy eksploatacyjne. Proszę o ocene moich wyborów i ewentualne sugestie. Z góry dzięki i pozdrawiam