Auto dla studenta DIESEL only

30 Paź 2010, 13:06

Witam, przeszukałem forum pod względem moich preferencji, ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem, więc bardzo się ucieszę jeśli znajdzie się ktoś kto podpowie mi jakie autko wybrać.
Tak więc:
Jestem świeżym studentem I roku, od czerwca mam prawo jazdy. Co prawda samochód mam zamiar kupić dopiero po zimie, ale jeśli pomożecie mi wybrać coś godnego uwagi i trafi się super okazja to może skuszę się już teraz. A proszę was o pomoc w wyborze auta pod moje preferencje:
* Jestem wysoki ( 194cm ) więc, wszystko co małe odpada.
* Planowany wydatek: 9,000 PLN, ewentualnie 10,000 PLN za epicką okazje
* Paliwo: tylko i wyłącznie DIESEL , nie toleruję LPG, proszę nie pytać o powody.
* Prawdopodobnie proporcje trasa/miasto na poziomie 40/60 - max. 2,000km miesięcznie
* Max. pojemność = 1,9
* Nie mam ciężkiej nogi, więc auto nie musi robić 0-100km/h w 8sek, ale muła też nie chce.
* Awaryjność - hmmm.... wiadomo, zleży na jaki egzemplarz się trafi, ale powiedzmy, że wolę zapłacić za naprawę raz więcej i jeździć spokojnie niż naprawiać coś co miesiąc

Chyba tyle ;) ew. będę aktualizował

:D Jestem fanem aut japońskich, ale nie znalazłem nic co spełniało moje oczekiwania, więc obecnie moim zdecydowanym faworytem jest:
Volvo S40 / V40
1996-2000r.
1.9 Di 102KM / 1.9 TD 115KM/ 1.9 TD 90KM

Będę wdzięczny za jakiekolwiek propozycje, z góry dziękuje i pozdrawiam forumowiczów.

@edit
Oczywiście nie przeglądam tylko rynku w Polsce, jestem w stanie pojechać po auto za granicę ;)
karpik123
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

30 Paź 2010, 13:29

Hmmm więc tak :
Bardzo fajnym autem jest Audi A3 1.9TDi --> [link do AutoScout24 wygasł] [link do AutoScout24 wygasł]
Można je fajnie przywieźć. Często je woziłem, i nikt nie przyszedł że chce zwrot kasy.
Co bym Ci jeszcze doradził, hmmm mówisz że Japońce Ci się podobają. To może takie Hanie [link do oferty na Allegro wygasł] albo [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
MordaS13

30 Paź 2010, 13:52

Niestety civic w kombi nie odpowiada mi wizualnie. A czy ten sedan i 86KM to dobre połączenie, mam wątpliwości, chociaż tak jak pisałem nie szukam bolidu.
Co do A3 - nie brałem go pod uwagę, ze względu na wielkość, czy będę przy naszych polskich drogach musiał jeździć w kasku ze względu na odległość pomiędzy głową a sufitem? Bo w Clio 1998r kolegi nie czuje się komfortowo.
karpik123
Nowicjusz

30 Paź 2010, 14:31

Audi A3 jest zdecydowanie większe od clio ;)

A co do Civica to jest to lekkie auto i 86KM spokojnie sobie z nim poradzi.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

30 Paź 2010, 15:01

Za 10tys.zł chcecie szukać A3?To chyba nie jest najlepszy wybór,w benzynce ciężko będzie znaleść a o dieslu już nie wspomne.
Volvo S40 z początku produkcji nie cieszy sie zbytnio dobrą opinią więc też bym odpuścił.
Ja osobiście w tej kwocie poszukał bym Brave JTD 105KM.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
konstrukcja JTD cieszy sie bardzo dobrą opinią i ceny części są łatwo i tanio dostępne.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Paź 2010, 16:31

Dzięki za rady, ale moje męskie ego znacznie by podupadło gdybym kupił fiata ;) Zapomniałem dodać w wymaganiach:
* Fiatowi, Dacii, Kii, mówię stanowcze NIE =)
Ale jestem otwarty na dalsze propozycje, i dziękuje za dotychczasowe.
karpik123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wynajem Porsche - spełnij swoje marzenia
    Branża motoryzacyjna zmienia się bardzo dynamicznie, jednak są takie nazwy, które od lat niezmiennie wywołują szybsze bicie serca wśród jej miłośników. Jedną z nich jest Porsche. Założona w 1931 roku ...

30 Paź 2010, 17:31

Normalnie myślisz o volvo s40 a marzy Ci się japoniec. proszę bardzo.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
japoniec z nazwy w środku s40 :grin: . ta sama płyta podłogowa, te same podzespoły ten sam silnik, nawet ta sama fabryka go składała.
kafe466
Początkujący

Miejscowość: wawa

30 Paź 2010, 18:11

karpik123 napisał(a):Dzięki za rady, ale moje męskie ego znacznie by podupadło gdybym kupił fiata ;) Zapomniałem dodać w wymaganiach:
* Fiatowi, Dacii, Kii, mówię stanowcze NIE =)

A dlaczego? Nie rozumiem :roll:

No to proszę !
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Teraz będziesz kozak na dzielni bo będziesz miał "Baware" :roll: ...
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

30 Paź 2010, 18:40

Dokładnie kup sobie BMW a będzie lans na dzielni :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Paź 2010, 18:49

I szacun wśród dziuń :mrgreen:
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

30 Paź 2010, 19:05

Ba :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

31 Paź 2010, 10:31

Taa, szacun dla kogos kto jezdzi autem starszym od siebie po 10 wypadkach tylko dlatego ze to BMW...
no comment
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

31 Paź 2010, 10:38

znowu się zaczyna :-D
zaraz wpadnie kilku co będzie udowadniać wyższość 25 letniego BMW nad wszystkim co jeździ :-D
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

31 Paź 2010, 10:46

jiGsawa tu brakuje, on by Wam powiedział co nieco na temat Bawarskiej ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

31 Paź 2010, 10:50

No co?Jak niewiesz co kupić to kup sobie BMW :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika