REKLAMA
Witam,
czytałem wasze forum lecz nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, więc założyłem ten temat. W tym roku idę na studia, jako, że nie przeprowadzam się do innego miasta a uczelnia jest w miarę nie daleko, czas zmienić auto na nowsze.
Budżet: auto do 15tyś, ze skarbonki jestem w stanie wykrzesać jeszcze z 3tyś ale chciałbym je mieć na jakieś drobne usterki i pierwsze wymiany co wyskoczy przez pierwsze miesiące użytkowania samochodu.
Rejon: Mieszkam w centrum Górnego Śląska, okolice Katowic/Chorzowa/Bytomia.
Użytkowanie: Auto będzie moim transportem na uczelnię, 5dni w tygodniu, 30km w jedną stronę, miasto/trasa 50/50. Połowa drogi to miasto i połowa to trasa (droga szybkiego ruchu). Daje to dziennie z 60km, do tego jakieś wypady weekendowe lub wieczorne to ok 2tyś km/miech.
Własne potrzeby: Jako, że nie mam stałej pracy a chciałbym utrzymywać auto jak najbardziej się da samemu i nie obciążać tak bardzo rodziców kosztami priorytetem jest bezawaryjność silnika i ogólnie samochodu. Na drugim miejscu niskie spalanie w mieście i na trasie, rozważam każdą opcję (bena, lpg, diesel, choć najbardziej blisko moje erce jest ku benzynce..). Aktualnie jeżdze sedanem (Nexia 1.5 GLE) i zakochany jestem w większych autkach, ale uczelnia zmusza mnie raczej do mniejszego auta (łatwiej zaparkować).
Auto powinno być w miarę dobrze wyposażone (klima, abs, esp, wspomaganie to podstawa, musi być), nie potrzebuję niepotrzebnych bajerów jak podgrzewane fotele itp. ale mile widziany tempomat, cupholder'y, podgrzewane lusterka. Cholernie podoba mi się też szyberdach, ale to idzie później zamontować, tak samo jak podgrzewane lusterka, zmienienie lakieru itp.
Co do silnika, max do 2.0, choć preferowałbym coś poniżej 1.8, nawet może 1.6. Skrzynia raczej manual.
Jestem młody i auto musi mi się podobać, nie oczekuję wyglądu Audi A4B8 (mój ideał) ale mam w planach to auto lekko modyfikować (dobra fela na lato, jakiś dotz, oz, ksenony, możliwe, że jakaś dokładeczka, caraudio, przyciemnione szyby i jeżeli budżet pozwoli to airride). Ciut modernistyczny wygląd, ew zadziorny.
Z tego wszystkiego co opisałem, sam szukam auta od dłuższego czasu, oglądałem Ibizy III FL, Astry 3, Celica VII w gazie i Hyundai'a Coupe w gazie, ale auta te odpadły, natomiast moją uwagę przykuła Toyota Corolla E12 po faceliftingu 3D HB 1.4 benzyna VVTLi 97KM oraz Honda Civic VII po faceliftingu HB 3D 1.4 benzyna bez Vtec 90KM. Co o nich sądzicie? Toyki szukam od miesiąca i ciężko w moim budżecie znaleźć wyposażenie Sol, mały przebieg i dobry stan. Hondy trochę łatwiej, ale martwię się drążkiem zmiany biegów, który jest jak w autach dostawczych, do tego te lampy z przodu, dobrze wyglądają dopiero w wersji po lifcie.
Co byście mi zaproponowali? Czy silnik 1.4 VVTLi Corolli i 1.4 civica VII spełniają moje oczekiwania? Czy może lepiej wziąć Corollę w diesel'u (1.4 D4D lub 2.0 D4D) albo Civiczka 1.7 diesel? Albo wgl. jakieś inne auto?
Pozdrawiam i czekam na opinie!