Auto dla studenta - do 7000,-

27 Lis 2006, 22:52

Witam, tak jak w temacie.

Szukam autka do 7 tyś ale to już jest MAX jaki moge wydać. Najlepiej coś koło 5tyś
Jestem studentem więc..... a autko musze mieć bo zacząłem prace i komunikacją miejską nie wyrabiam między domem, uczelnią i pracą :(

Szukam czegoś oszczędnego. Czyli najlepiej żeby miało gaz. Patrzyłem na:
-Renault Clio ('91-'93)
-Ford Fiesta ('94-'95)
-Honde Civic (91-93)

Ale nie moge się zdecydować. Jeżeli miałbym scharakteryzować auto to ma ono:

- palić jak najmniej
- części mają być tanie
- w miare niezawodne (jak na swój wiek jak ma palić litr mniej a psuć się co chwile to dziękuje...) żebym pojeździł z min. 4 lata
- tak żeby 2 osobą było wygodnie
- nie może to być maluch :!:
(jednym słowem auto ideał :D )

Nie znam się zabardzo na autach, moją wadą jest to że kieruje się wyglądem, dla mnie musi po prostu ładnie wyglądać :-)

Prosze o wasze rady, może jakieś inne modele bo jak mówie nie mam pojęcia co wybrać....

Acha i kiedy najlepiej jest kupić auto (w jakim sezonie) bo zakup planuje po nowym roku czyli przedział od stycznia do czerwca max.

Z góry dzięki za Waszą pomoc!
otek84
Nowicjusz

30 Lis 2006, 23:21

Autko zza granicy do 5tyś rewelacją nie będzie. Moim zdaniem z trzech podanych przez Ciebie Civic będzie najlepszy. Części jest sporo, zamienników również, a samo auto nie jest awaryjne. Ale nie kupuj samochodu sam, niech je obejrzy wcześniej mechanik.
Zwróćcie uwagę na wtryski - nowe kosztują sporo, a kwalifikujące się do wymiany są powodem sporego zużycia paliwa. Poza tym... ja uwielbiam Hondę. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

01 Gru 2006, 17:54

Witam!
Co do aut...kolezanka studentka ma clio z 1993 roku...cos tam przy nim robi jak to przy samochodzie urzywanym i juz nie mlodym ale przy silnikiem sie jeszcze nie martwila (zajmowala sie akumulatorem, resorami...)
To autko jest "zagazowane" i malo pali, mniej od Hondy(1,3L z '93r-"zagazowana") ktorą z ma mój stary znajomy a właściwie mniał.
Honda jest wieksza i napewno ladniej wyglada. Te modele sa wlasnie niskie i fajnie wygladaja. Dodajac do tego AF i szerokie lacze to samochod nawet sie nie bojnie na zakrecie :D
Przechodząc do sedna nie wybrał bym napwno fiesty, a to czy to by było Clio czy Civic zalezało by od stanu samochodu.

Najlepiej kupować samochody tak od stycznia do marca/kwietnia. Wtedy był\jest\i bedzie zastuj na rynku. Najlepszym okresem na "pozbycie" się auta jest teraz :) (widac to po liczbie ogłoszeń zamiszczanycn np w "anonsach", która spadła i po tym ze gdy sie dzwoni pod numer z ogłoszenia to czesto juz auta nie ma.
Pozdrawiam!
Zulus
Nowicjusz

10 Gru 2006, 12:07

Witam!
Najlepszym dla ciebie wyborem byłby VW Golf 1.9 TD. Ale do 7 tys. ciężko byłoby się wyrobić.Jest to samochód tani w eksplantacji, części do niego nie są drogie.Mój ojciec nie dawno sprowadził Golfa III 1.6 93r.
Stan dobry, dobrze wyposarzony.Sprzedał go za 4.500 zł.
Życze miłego wyboru!
Siemka!!!
daniel4
Nowicjusz

Miejscowość: Augustów

26 Lis 2011, 16:00

Może Polo III z LPG w 1.4 60/75 z LPG albo 1.4 16V 100KM z LPG. Mało palą, bardzo tanie części a poza tym bardzo rzadko się psują chyba że kupisz złoma.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

26 Lis 2011, 16:05

koleś skończ z tymi VW i starymi tematami, bo chaos wprowadzasz tylko ! ! ! ! !
zgłosiłem to moderatorom już
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna