Auto dla studenta

21 Cze 2014, 22:01

Witam.
Jak w tytule jestem studentem i potrzebuje taniego auta z niskimi kosztami eksploatacji. Interesuje mnie raczej kombinacja benzyna + lpg bo przebiegi które będę pokonywał nie kalkulują się na jazdę dieslem. Jeszcze się dobrze auto nie zagrzeje a już trzeba gasić :D raz w tygodniu tylko powrót do domu 60km w jedną stronę.

Jak myślicie co wybrać i jaki budżet to kompletne minimum, żeby zastanawiać się nad solidnym autem ?

Na razie trochę patrzyłem na:
- Opel astra f w hatchbacku
- renault megane I w hatchbacku

oba silniki 1.6 75KM
ozy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 06 2012
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: nie mam

21 Cze 2014, 22:04

W Megane można rozważyć ten trochę mocniejszy bo z takim to auto zamula, w Oplu zaś silnik bardzo okej bo idzie od dołu. Ode mnie Lanos/Nubira 1.6/2.0 z LPG
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Cze 2014, 22:31

Daewoo jakoś do mnie nie przemawia, czytałem że ma bardzo słabe zawieszenie. Na auto chce przeznaczyć max 4.000PLN i nie wymagam w tym luksusu tylko po prostu sprawnego samochodu. Ogólnie też kształtem mnie lanos nie powala.
ozy
Nowicjusz

21 Cze 2014, 23:26

O zawieszeniu nie słyszałem, Lanos będzie od 1 własciciela, w dobrym stanie i jest bardzo tani w utrzymaniu.
Koniu
Forumowicz VIP

21 Cze 2014, 23:52

Bierz kolego lanosa kupisz od 1 właściciela za 4000 zł zawieszenie może i lekko słabawe ale tego nie wiem ale części są tanie jak barszcz i łatwo dostępne, astra 1,6 8V silnik super do LPG podobnie jak lanos.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

22 Cze 2014, 00:08

Kolego, kto Ci takich bajek naopowiadał, że lanos ma słaby zawias?:) Przez rok czasu wymieniłem amorki i sprężyny, ceny też nie są jakoś wygórowane, za "lepsze" amorki dałem 140zł za sztukę, a sprężyny po 65zł :) Jak na auto za taką cenę zawieszenie jest całkiem przyzwoite. Tylko szukaj czegoś z gazem, bo po mieście to od 10l/100 pb zaczyna się spalanie :) Masz jakieś pytania odnośnie lanosa, to pytaj... Przez rok czasu użytkowania tego auta mogę już coś tam powiedzieć :)
Piotr932
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Daewoo Lanos
Silnik: 1.5 8V 86KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akcesoria zimowe – wyposaż swoje auto!
    Mróz potrafi naprawdę narobić sporo szkód, jeżeli chodzi o wygodę i komfort jazdy zimą. Na pewno nieraz musiałeś rano wstawać wcześniej tylko po to, by odpowiednio przygotować Twoje auto do jazdy. Na szczęście ...

22 Cze 2014, 00:53

no a blachy w lanosie i jak znosi gaz ? bo ople wiem, że z tym silnikiem co dałem to na gazie chodzą bardzo dobrze no i z częściami akurat do tej astry też specjalnego problemu nie ma.
ozy
Nowicjusz

22 Cze 2014, 00:59

Blachy jak blachy.. Lanos ma niby jakiś tam ocynk, ale trzeba uważać chociażby na progi :) Jak ktoś przed Tobą dbał i Ty też będziesz dbać, to nic złego się nie będzie dziać :) Gaz do lanosa wrzucisz bezproblemowo, tutaj polecam 1.5 8v :) A części jest masa, dostępne praktycznie wszędzie i w sumie za grosze :) Jedyne co może być męczące, to koreańska tandeta :mrgreen:
Ale można się przyzwyczaić, po czasie stwierdzisz nawet, że lanos ma to "coś" :naughty: Przynajmniej nie jest samochodem upodobanym przez młodych gniewnych :D
Piotr932
Początkujący

22 Cze 2014, 01:06

a to na pewno jakbym kupował auto to już z zamontowaną instalacją. Potrzebuje sprawnego autka na rok lub dwa lata użytkowania. Później może iść na żyletki :) Więc który silnik lanosa najbardziej trawi gaz ? Troche mi sylwetka tego auta nie pasuje, opel wg mnie ładniejszy ale na wystawy tym nie bede jezdzil :P
ozy
Nowicjusz

22 Cze 2014, 01:13

Wygląd to kwestia gustu, 1.5 8V śmiało możesz brać :)
Piotr932
Początkujący

22 Cze 2014, 12:22

1.5 i 1.6. Obydwa dobre, w drugim lubi się wypalić uszczelka pod głowicą.
Koniu
Forumowicz VIP

22 Cze 2014, 20:27

no a jak ze spalaniem bo wieksza moc to pewnie tez wiecej wypije? A opelka ktoś użytkuje ?
ozy
Nowicjusz

22 Cze 2014, 20:46

W obu silnikach lanosa spalanie PB po mieście to jakieś 10/100. LPG trzeba liczyć ten litr, dwa więcej :) Więc jeżdżąc na gazie wychodzi całkiem tanio :)
Piotr932
Początkujący

22 Cze 2014, 21:38

Miałem Astra F 1.6 8v, auto 95r jeździ do dziś bez rdzy (lakier oryginał). Auto naprawdę godne polecenia, trwałe, dobrze wykonane i częsci bardzo tanie. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

22 Cze 2014, 21:44

Również pierwsze słysze że Lanos ma słabe zawieszenie :shock: ogólnie auto tanie w użytkowaniu,części za grosze i latwo dostępne (niektóre pasują od Astry I),blacha "ocynk" więc jeśli auto było dbane i bezwypadkowe to nie ma prawa rdzewieć.
Astra również ok tylko w przeciwieństwie do Lanosa lubi rdzewieć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012