Auto dla swieżego kierowcy

01 Kwi 2013, 00:07

Witam , mam problem w wyborze auta.
Zdałem prawko i rozglądam się za autem. Mam do wykorzystania około 5-6,5 tys. Wiem że niewiele jednak może coś odpowiedniego się znajdzie.
Moimi typami są samochody raczej z małym silnikiem abym opłaty nie były zbyt duże, w benzynie ponieważ nie jezdze dużo tylko że do szkoły i z powrotem chętnie z gazem taki 1,2 do 1,8.
Dalszy plan to wyposażenie oraz wygląd. Na początku chciałem auto 5 dzwiowe jednak za takie pieniądze są tylko roczniki < 2000. Które nie wyglądają zbyt dobrze w srodku ani z zewnątrz po tylu latach.
Tutaj klika moich typów
Lanos:
[link do Tablica wygasł]:
Citroen Xsara ( tu czytałem że ten samochód z silnikiem 1,4 i gazem ledwo jezdzi, aczkolwiek podoba mi się , co o tym sądzicie?)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Fiat Stilo:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ford focus?
[link do oferty na Allegro wygasł]

Nie podałem golfa ponieważ 3 generacja nie zbyt mi się podoba ich wyposażenie w srodku i z zewnątrz. Co innego golf IV jednak w tej cenie nic nie znajdę.
Może macie swoje typy , coś mi ciekawego doradzicie.
tytus1
Nowicjusz

Auto: szukam

01 Kwi 2013, 01:55

o golfie to nawet nie mysl chyba ze masz szanse kupic od kogos znajomego kto nie zajechal tego auta... focus to raczej nie za ta kase. Bardziej szukaj lanosa od 1szego wlasciciela bo za taka kase kupisz spokojnie w dobrym stanie no i czesci sa ogolnie latwo dostepne i smiesznie tanie. Szukaj z silnikiem 1.5 bo z tego co ludzie mowia to jest najlepszy. Jak auto na start to mysle ze dobry wybor
Jaca17
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda Civic V
Silnik: 1.5i 102KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

01 Kwi 2013, 09:17

Lanosa 1.4 sobie odpuść bo ten silnik kompletnie sie nie nadaje do tego auta.
Stilo i Focus napewno nie za te pieniądze.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Kwi 2013, 13:30

Tak też sądziłem ze za te pieniądze nic w dobrym stanie nie znajdę. A co powiedzicie na citroena Xsarę? Można się pokusić czy raczej odpuścić?
Znalazłem także kilka ofert seata cordoby za 4-5k
tytus1
Nowicjusz

Auto: szukam

01 Kwi 2013, 14:47

Podpiszę się pod ten temat żeby nie robić tłoku na forum z tym samym. Szukam swojego pierwszego autka do jazdy codziennie na uczelnie, siłownię i takie tam. Autko ma być ekonomiczne i tanie w utrzymaniu, mało awaryjne. Rozglądałem się już na różnych stronach i mam kilka opcji:
Honda civic VI
Punto II
Seat ibiza najlepiej II FL
Cena do 5500
Czy jestem w stanie kupić coś dobrego w tej cenie? Przebiegi tych aut to średnio 170tyś czasami się trafi jakis z 130tyś
w1esiek
Obserwowany

Auto: nie mam

01 Kwi 2013, 18:53

w1esiek napisał(a): temat żeby nie robić tłoku na forum z tym samym. Szukam swojego pierwszego autka do jazdy codziennie na uczelnie, siłownię i takie tam. Autko ma być ekonomiczne i tanie w utrzymaniu, mało awaryjne. Rozglądałem się już na różnych stronach i mam kilka opcji:
Honda civic VI
Punto II
Seat ibiza najlepiej II FL

Ja szukam Ibizy FL II i powiem ci, że ciężko większość oscyluje w granicach 10k, a te tańsze to 3/4 ewidentne powypadkowe(w sensie słabo poskładane)

Barol, za ile byś proponował Stilo, bo też ostatnio się za nim rozglądam tak samo jak za Focusem.
przemi06
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus zrewolucjonizował oświetlenie samochodowe
    Trudno wyobrazić sobie współczesną motoryzację bez reflektorów w technologii LED czy sprytnych systemów adaptacyjnych świateł. Ale te rozwiązania nie trafiłby na nasze drogi, gdyby nie kreatywność inżynierów ...

01 Kwi 2013, 19:55

no dobra z tym Seatem to pojechałem po bandzie, a co z civic i punto? Czytałem, że dobrze utrzymana honda robi nawet 300tys km przebiegu i utrzymanie tez nie jest drogie.

Wszystkie punto które ogladałem mają przebiegi 150tyś i więcej, czasami wpadnie jakiś jeden który ma mniej, czy warto skupiać się na takich egzemplarzach? Ile takie punto pojeździ?
w1esiek
Obserwowany

Auto: nie mam

02 Kwi 2013, 00:59

Za 5,500 sprzedaję Mazdę 626 GE 1,8 90 km z gazem w bardzo dobrym stanie, jedyny problem to jest rdza na tylnych nadkolach, było to robione na jesieni domową robotą, rdzy nie widać tylko trochę nowy lakier. Link do filmiku który nagrałem jakiś miesiąc temu.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

tu trochę kiepsko wyglada, na letnich kołach lepiej.
lucyfer10
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 10 07 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,0 147 km
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007