REKLAMA
Poproszę was o radę.
Teściu chce zmienić wysłużonego już Passata B5 na coś nowszego i z automatem - Zawodowo od jakiegoś czasu jeździ lawetą w automacie i już mu się nie chce lewarkiem machać
Jego Passat to słynne, niezawodne 1.9 TDI... Udało mi się mu wytłumaczyć żeby kolejne auto było jednak benzyną, bo nowoczesny diesel nie wytrzyma jego eksploatacji (głównie krótkie odcinki po mieście, ale często).
Wymogi:
- Automat klasyczny
- Gabarytowo nie mniejsze od tego Passata (segment D,E)
- Nie może zamulać W jego odczuciu moja była już Honda civic VIII 1.8 140km to nie jedzie... (syndrom jazdy całe życie turbo dieslem). W związku z tym w grę wchodzi albo jakaś turbo benzyna albo mocny wolnossak.
- W miarę niskie koszty napraw. Co by nie mówić, to przez 10 prawie lat w tym pasku wymienił tylko eksploatacyjne sprawy, z droższych to tylko turbo i rozrząd.
Niestety jest problem bo do głowy przychodzi mi tylko Renault Laguna 3 2.0T oraz być może Honda Accord VIII 2.4 VTec. Nie wiem gdzie jeszcze montowano klasyczny automat w połączeniu z fajnym silnikiem.
Może jakiś Hyundai i40 albo kia optima? Jakie sam są automaty? Silniki 2.0 DOHC/ 2.0 GDI są ok?
Jakieś jeszcze pomysły? Będę wdzięczny.