Auto dla teściowej 12-18k Kombi

18 Maj 2017, 12:16

Cześć :) Szukam auta dla mamy mojej dziewczyny.

Obecnie jeździ Renault Megane I kombi. Auto musi trochę lepiej wyglądać bo jeździ służbowo do klientów, no i musi być kombi. Trasy powiedziałbym pół na pół miasto/trasa.

Do tej pory znalazłem kilka aut (rejon wyszukiwań Otwock, okolice Warszawy oraz sama Warszawa). Proszę o odrzucenie samochodów które na pewno się nie nadadzą oraz wskazanie któe są ciekawe Waszym zdaniem.

Znalazłem Renault Megane II, Peugeot 307-308, Chevrolet Lacetti, Ford Focus MK2. Podobno mamie "nie zależy na blichtrze" ale komfort jazdy wskazany + mała awaryjnośc, no żeby nie musiała jechać do serwisu niedługo, wiecie ;)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Który polecicie?
Prawilniaczek
Nowicjusz

Auto: Nie mam

18 Maj 2017, 12:28

Bardzo duża rozbieżność wśród wskazanych samochodów, mamy porównanie np. 307 z C5 gdzie to są zupełnie inne segmenty i zupełnie inny komfort jazdy. Do tego mamy diesla i benzyna, silniki od 1.6 do 2.0 , większość aut od handlarzy, ciężko coś podpowiedzieć. Na pewno odpuściłbym tego Saaba ponieważ tutaj mogą być duże niespodzianki po zakupie tj. koło dwumasowe, turbina, wtryski i połowa wartości auta jak nie więcej w serwisie zostanie. Focus jest ok z każdym silnikiem benzynowym, 2.0 145 ma koło dwumasowe ale w benzynie wytrzymują one więcej niż w dieslach. Citroen C5 zawieszenie hydro, podobno super sprawa jeśli chodzi o komfort ale wymaga mechanika który się w tym specjalizuje. Meganka z 1.6 jeśli po lifcie to trzeba zwrócić uwagę na koło zmiennych faz rozrządu i cewki, jeśli nie jest złożona z dwóch to nie powinno być większych historii z elektryką, która jest wskazywana jak główna bolączka. Peugeot 307 po lifcie w miarę ogarnięty samochód, tyle że konkretny egzemplarz który wskazałeś wygląda na trochę styrany. Peugeot 308 ma silnik który wywodzi się z BMW i nie jest udany, więcej poczytaj w necie. Co do Opla to egzemplarz który przesłałeś ma widoczne ślady korozji, wydaje mi się że po przygodzie blacharskiej, ogólnie Opla mają dość duże pobory oleju i mało dynamiczne silniki jak na swoją pojemność.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

18 Maj 2017, 12:39

1. Tani jak na polifta i było coś z przodem
2. Też jakby po przygodach
3. Nic nie widać po tych zdjęciach
4. W sumie ok
5. J.W, ale wg mnie lepiej szukać lepszej wersji (bogatszej)
6. ok
7. Trochę tanio, coś było kombinowane z przodem. Patrząc na kierownicę to nie chce mi się wierzyć w ten przebieg
8. Silnik taki sobie. Z Francji, więc pewnie po przygodach
9. Połowa lewego boku jakby w innym kolorze, co poddaje pod wątpliwość deklarowaną bezwypadkowość
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy silnik CDTI ECOTEC 1,6 spełnia normy Euro 6
    Wprowadzenie całkowicie nowego czterocylindrowego silnika wysokoprężnego Opla to kolejny etap w procesie odnowy portfolio jednostek napędowych. Silniki CDTI ECOTEC o pojemności 1,6 litra, są drugą z kolei rodziną nowych silników ...