Witam serdecznie,
Zakładam ten temat ponieważ mam już mętlik w głowie z zakupem nowego samochodu.
Poniżej opiszę swoje parametry, którymi sugeruję się przy wyborze samochodu.
1) Samochód będzie użytkowany tylko w mieście.
2) Tylko i wyłącznie motor benzynowy bądź benzynowy z gazem. Osobiście wolałbym już kupić motor z gazem niż zakładać do niego nową instalację.
3) Mój roczny przebieg jest niski 20,000 km rocznie.
4) Samochód eksploatowany codziennie na krótkich odcinkach ~10km do pracy i z powrotem
5) Duży kufer. W grę wchodzi albo kombi albo hatchback z otwieraną pełną klapą.
6) Tanie części zamienne i możliwie największa bezawaryjność samochodu. Obecnie jezdze civicem VI gdzie przez 6 lat wymieniłem części na 1,000zł. Według mnie jest to auto CZOŁG, które się nie psuje.
7) Nie przykładam wagi do rocznika samochodu.
![Cool 8)]()
Na samochód chciałbym przeznaczyć mozliwie max 10k, lecz jeżeli miałbym dołożyć 5k do auta mniej awaryjnego, nie widzę przeszkód.
9) Możliwie niskie spalanie - 12l max
Poniżej mam kilka typów. Chciałbym usłyszeć pozytywne bądź negatywne opinie. Czego się wystrzegać, i które byście od razu odrzucili.
BMW:
1) Seria 3 - E46 - Wersja sedan bądź touring. Motory od 2.0 +. Niestety w PL ciężko o dobry egzemplarz...
OPLE:
1) Vectra C
2) Signum - Każdy wariant motoru, poza 2.2
MAZDA:
1) Mazda 6 pierwszej generacji. Wiem, że trzeba uwagę przyłożyć do blacharki.
FORD:
1) Mondeo MK4 - wiekszy budżet, ale czy opłacalny?
2) Focus II
SKODA:
1) Octavia II
2) Fabia II
TOYOTA:
1) Avensis II - użytkownik w rodzinie ma ten samochód. Narazie bezawaryjny. Motor 2.0 benzyna lecz pali jak smok 12l w mieście.
KIA:
1) Ceed.
Mniej ważne dla mnie:
1) Audi A3 II wersja (8P)
2) Golf V kombi
3) Mercedes C (w203)
EDIT: Dość ważna uwaga, nie zależy mi na komforcie pasażerów z tyłu. Zależy mi na dużym bagażniku
![Uśmiechnięty :)]()
Autem przemieszczać będę się tylko ja + 1 os.