REKLAMA
Witam serdecznie,
Zakładam ten temat ponieważ mam już mętlik w głowie z zakupem nowego samochodu.
Poniżej opiszę swoje parametry, którymi sugeruję się przy wyborze samochodu.
1) Samochód będzie użytkowany tylko w mieście.
2) Tylko i wyłącznie motor benzynowy bądź benzynowy z gazem. Osobiście wolałbym już kupić motor z gazem niż zakładać do niego nową instalację.
3) Mój roczny przebieg jest niski 20,000 km rocznie.
4) Samochód eksploatowany codziennie na krótkich odcinkach ~10km do pracy i z powrotem
5) Duży kufer. W grę wchodzi albo kombi albo hatchback z otwieraną pełną klapą.
6) Tanie części zamienne i możliwie największa bezawaryjność samochodu. Obecnie jezdze civicem VI gdzie przez 6 lat wymieniłem części na 1,000zł. Według mnie jest to auto CZOŁG, które się nie psuje.
7) Nie przykładam wagi do rocznika samochodu.
Na samochód chciałbym przeznaczyć mozliwie max 10k, lecz jeżeli miałbym dołożyć 5k do auta mniej awaryjnego, nie widzę przeszkód.
9) Możliwie niskie spalanie - 12l max
Poniżej mam kilka typów. Chciałbym usłyszeć pozytywne bądź negatywne opinie. Czego się wystrzegać, i które byście od razu odrzucili.
BMW:
1) Seria 3 - E46 - Wersja sedan bądź touring. Motory od 2.0 +. Niestety w PL ciężko o dobry egzemplarz...
OPLE:
1) Vectra C
2) Signum - Każdy wariant motoru, poza 2.2
MAZDA:
1) Mazda 6 pierwszej generacji. Wiem, że trzeba uwagę przyłożyć do blacharki.
FORD:
1) Mondeo MK4 - wiekszy budżet, ale czy opłacalny?
2) Focus II
SKODA:
1) Octavia II
2) Fabia II
TOYOTA:
1) Avensis II - użytkownik w rodzinie ma ten samochód. Narazie bezawaryjny. Motor 2.0 benzyna lecz pali jak smok 12l w mieście.
KIA:
1) Ceed.
Mniej ważne dla mnie:
1) Audi A3 II wersja (8P)
2) Golf V kombi
3) Mercedes C (w203)
EDIT: Dość ważna uwaga, nie zależy mi na komforcie pasażerów z tyłu. Zależy mi na dużym bagażniku
Autem przemieszczać będę się tylko ja + 1 os.