Auto do 10 tys euro

19 Paź 2019, 16:00

Invi napisał(a):Kupujesz używane, kilkuletnie auto a nie konfigurujesz nowe w salonie. Liczy się stan.

Oczywiscie ze liczy sie stan. Jest wazniejszy niz przebieg.
Moje pytanie bardziej dotyczy tego np. w jakim stopniu zuzwywaja sie swiatla ledowe wzgledem xenonow? W xenonach wymienie zarnik, zregeneruje lampe. W najgorszym wypadku kupie calkiem nowa jesli bedzie slabo swiecic, a koszt bedzie prawdopodobnie mniejszy niz zakup nowej ledowej. Bo gdy w led skonczy sie jego zywot to przestanie po prostu swiecic, mam racje? Pytanie brzmi czy warto?
Zolw1989
Nowicjusz

19 Paź 2019, 17:20

Luuuuuuudzie :) ... "stan" to jest wymysł na polski rynek, gdzie jest masa powypadkowych aut i z przekręconymi licznikami. Z tego względu, że ktoś nie ma i tak pojęcia co de facto kupuje - nie wie jaki jest faktyczny przebieg auta - sporo osób posługuje się terminem, że liczy się "stan".
Normalnie stan to potoczna przebiegu i rocznika, bo to są 2 główne czynniki wpływające na stan - kondycję - danego auta, czyli przebyta praca (danej jednostki) oraz wpływ czasu. Stąd też cena danego auta zależy od jego przebiegu i rocznika.
Oczywiście, że mogą zdarzyć się jakieś wyjątki, ale to trzeba dodatkowo zwrócić na to uwagę, a podstawowe czynniki to jak wspomniałem.
Jeśli kupisz 508-kę np. z 2015 roku z przebiegiem 80000km to stan tego auta powinien być "jak nowy", właśnie ze względu na nikły upływ czasu oraz ze względu na mały przebieg ("krótkie" używanie jednostki).
Nie ma czegoś takiego, że normalnie użytkowane auto np. 20-letnie z przebiegiem 600 000km będzie w lepszym stanie niż 4-latek z przebiegiem 80 000km ... dlaczego? - no właśnie, bo jest starsze i ma więcej przebiegu, czyli 2 najważniejszych czynników wpływających na jego stan.
A wiadomo ... że kupując auto trzeba zwracać uwagę na wszystko, ale jak wybierzesz sobie np. takiego z 2015 roku i z przebiegiem w okolicach 100 000km to bardziej skupiasz się na odstępstwach od stanu "jak nowy", bo takie auto powinno właśnie jeździć "jak nowe".
Miałem kilka 4-6 letnich aut z przebiegiem 80000-100000km i właśnie jeździły jak nowe (skrzynia, sprzęgło (chociaż tutaj ma też wpływ czy miasto czy trasa), układ kierowniczy, silnik). Główne mankamenty dotyczyły sfery blacharskiej, czyli gdzieś jakieś otarcie, wgniotka, a pamiętajmy, że wiele komponentów (opony, akumulator, tarcze, klocki) to elementy eksploatacyjne.
tomekdk

19 Paź 2019, 18:48

Nowsze jest lepsze od starszego, brawo Tomek.

Tylko weź pod uwagę to, że niektórzy biorą śmieszny przebieg/nowy rocznik jak gwarancję sprawnego auta co jest bujdą na resorach :)

Ostatnio widziałem Nissan Micra, nówka, tania z niskim przebiegiem. Problem był taki, że to był automat, który szarpał przy cofaniu :D

A teraz kolejny przykład czyli Daewoo Matiz, fakt wymaga poprawek blacharsko lakierniczych, miał troszeczkę rdzy i był to manual. Przebieg spory, rocznik stary, ale co z tego jak auto nie ma większych problemów i jest znacznie tańsze? Pewnie się rozwalił zaraz czy coś, ale nie, to auto nadal dobrze się trzyma.

Zgadnij, które auto zniknęło z rynku szybciej? Podpowiem, że auto, które według Twojej logiki powinno być sprawniejsze. To nie są wyjątki, bo takich aut jest sporo. Warto wydać na naprawę takiej nówki dwa razy tyle zamiast kupić takiego Matiza lub nawet coś innego z przebiegiem 200 tys. km. ale sprawnego? Moim zdaniem nie.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

19 Paź 2019, 19:08

Marcel - odnieś się do Peugeota 508 z 2015 roku z przebiegiem 80000km.
Poza tym myślałem, że to oczywiste, że skupiamy się tylko na pewnych typach.
Gwoli rozwinięcia Twojego przykładu - czy ten Matiz był w lepszym stanie gdy miał 3 lata i np. 15 000km przebiegu, czy jak ma lat 18 i 200 000km przebiegu?
I proszę czytaj "całościowo" a nie szukając sensacji, bo napisałem przecież:
tomekdk napisał(a):A wiadomo ... że kupując auto trzeba zwracać uwagę na wszystko, ale jak wybierzesz sobie np. takiego z 2015 roku i z przebiegiem w okolicach 100 000km to bardziej skupiasz się na odstępstwach od stanu "jak nowy", bo takie auto powinno właśnie jeździć "jak nowe".
tomekdk

20 Paź 2019, 19:38

Dzięki panowie za odpowiedzi. Jestem w 90% zdecydowany na Peugeota 508.
Ale przeglądając mobile.de widzę dużo ogłoszeń w podobnych cenach np. Forda Mondeo mk5 czy Mazdę 6 III. Ciekawi mnie jakoś wyglądają te samochody względem Peugeota? Wszystkie jednostki w dieslu oczywiście.
Zolw1989
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasy Smart Kid Belt
    Szukam informacji na temat pasów smart kid belt, co o nich sądzicie? Czy w przypadku starszaków mogą się sprawdzić. Czy te pasy chronią przed nurkowaniem dziecka podczas wypadku?
    V Toyota Off-Road Festival - kolejny zlot fanów
    Piąty, jubileuszowy zlot fanów terenówek spod znaku Toyoty odbył się w miniony weekend we Włościejewkach niedaleko Poznania. Coroczna impreza przyciągnęła tym razem rekordową liczbę uczestników. Aż 125 ...