Auto do 10 tyś zł. Dla świeżaka. Samochód dla rodziny

09 Lut 2013, 16:23

Witam serdecznie,

mam spory dylemat, który dosięga 99% uczestników wątków tego tematu.

Jestem świeżym posiadaczem prawa jazdy. Prawo jazdy zrobiłem po to by móc przejechać z jednego punktu do drugiego w tygodniu, zaś w wakacje pojechać w góry czy na mazury. Nie będę korzystał z samochodu codziennie (np. jeżdżąc do pracy).

Jakie wymagania?

liczba drzwi: 4/5
paliwo: benzyna lub diesel
bezawaryjny(istotna kwestia)
tanie części(istotna kwestia)
Małe spalanie
Auto w miarę przestronne: będę podróżował z żoną i córką. Także bagażnik powinien pomieścić trzy bagaże:) (także ,,pandozaur" odpada:) ).

Biorąc pod uwagę, że kwota nie jest za wysoka brałem pod uwagę takie samochody jak: Opel Astra II, Fiat Stilo, Ford Focus, Seat Leon.

ponadto znalazłem taką oto aukcję, w stosunku do której miałbym do was pytanie: czy według was ta aukcja jest jak najbardziej ok? Czy coś nie zwróciło waszej uwagi? Oczywiście autko bym oglądał osobiście.

[link do oferty na Allegro wygasł]

Za wszelkie sugestie będę szalenie wdzięczny,
Dzięki wielkie za poświęcony czas,
pozdrawiam,
Grzesiek.
sarkon
Nowicjusz

Auto: Brak

10 Lut 2013, 13:04

W tym przedziale trudno wybrac mało awaryjny samochód, z tych co wypisałeś to najlepszą opcją wydaje się astra II no ale te marki co wypisałeś nie uchodzą za "doskonałe' delikatnie mówiąc :) Proponuje bardziej pomyśleć o Japończyku , mało awaryjne samochody ale do tej kasy to dobrego Japońca trudno znaleźć, dobrym rozwiązaniem wydaje się MAZDA 323F ale te autka jak ktoś sprzedaje to są bardzo wyżyłowane, więc tu możesz mieć problemy, toyota avensis (starszy model nie wiem jak się sprawuje ale Avesis II jest bardzo solidna) , Ale jak na początek możesz spróbować z Astrą, tylko w tym przedziale to te samochody zazwyczaj są już "wyjechane" więc dużo ci nie pomogę. Odrzuć fiata, seata. Na pierwszym miejscu Opel astra, corsa, potem focus, poszukaj też troche w japońcach (toyota, mazda) . Jeśli chodzi o tą aukcje co podałeś to ja raczej samochodu od typowego handlarza bym nie kupował, szczególnie że ta Corsa jest sprowadzona z Fracji, a samochody z Francji i Włoch są najmniej zadbane i mało kto chce je kupować. Poszukaj u prywatnych osób które sprzedają, jeżeli nie znajdziesz wtedy dopiero przeglądaj takie oferty :) Pozdr
MotoS
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2010
Auto: Mazda 6, Toyota Celica
Silnik: 2.0 , 1.8 (143KM)
Paliwo: Inne
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

10 Lut 2013, 14:48

Jeśli dużym priorytetem są dla Ciebie koszty eksploatacyjne z przedstawianych propozycji stawiałbym na Astrę lub Leona. O innych propozycjach (nieco droższych) pisałem ostatnio na stronie autopewniaka.

1. Opel Astra II 1.6/8V - super do zamontowania LPG. Awarii najczęściej ulegają przepływomierze, i zawory recyrkulacji spalin (EGR).

2. Seat Leon 1.9TDI/90KM - sprawdzony diesel o prostej konstrukcji. U mnie to auto przejeździło już ponad 270 tyś km bez większych wpadek. Turbo działa od nowego bez zarzutu! Awarii najczęściej ulegają przepływomierze i czujnik świateł stop. Bardzo oszczędny i dynamiczny (jak na swoją moc) silnik.
APewniak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2001

10 Lut 2013, 15:38

Panowie bardzo serdecznie dziękuję za sugestie.

Wczorajszy i dzisiejszy dzień także poświęciłem na poszukiwaniu. Co do Opla Astry, wydaje mi się najrozsądniejszym wyborem i widzę, że bardzo dużo osób poleca ten samochód. Jestem jak najbardziej za.

Wspomniano wyżej o japończykach. I przejrzałem ofertę i zastanawiam się także nad Toyotą Corollą z 2001 r. Dokładnie ten:

[link do oferty na Allegro wygasł]

lub nad jakimś Avensisem.

PS. Bardziej doświadczeni koledzy powiedzcie mi jak to jest z silnikami diesel? Zamierzam mało jeździć po mieście (na pewno nie codziennie). Zaś auto będzie mocniej eksploatowane w okresie wiosenno letnim, jak będziemy jeździć na wakacje. Czy jeżdżenie autem z dieselem jest wymagające? Na co trzeba zwracać uwagę?
sarkon
Nowicjusz

Auto: Brak

10 Lut 2013, 16:10

Japoniec ok ale nie diesel i nie gaz. Ja polecam Astre G z silnikiem diesla o mocy 75km,Focusa TDDI lub coś z VW
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Lut 2013, 16:26

MotoS napisał(a):starszy model nie wiem jak się sprawuje ale Avesis II jest bardzo solidna

Avensis silidny aha,ha to zes mie rozesmieszyl .Z wszystkich samochodow ktore mialem to wlasnie avensis II okazal sie najwieszym bublem. Zwlaszcza siliki diesla to jeden wielku zlom
roney03
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Mercedes klasy A
    Mercedes pokazał kolejną generację klasy A. Silniki, które będą dostępne to m.in. 1,4 turbo 163KM (A200), 2,0 turbo 220KM (A250) oraz 1,5 diesel 116KM (A180d). Później paleta ma się rozszerzyć. Moim zdaniem ...
    Jak sprawdzić / obliczyć szerokość felgi? - instrukcja
    Większość felg myślę, że jakieś 90% będzie miało specjalne oznaczenia co do rozmiaru i wystarczy tylko je odczytać. Jednak zdarzają się też takie które ich nie posiadają i wtedy pozostanie nam obliczyć szerokość felgi ...

10 Lut 2013, 17:34

Drogi roney03 , niewiem jak z dieslem więc dużo nie będe gadał, może masz racje ale w benzynie wuj ma od 5 lat (rok produkcji 2004) avensis i praktycznie wcale mu się nie psuje (wiadomo raz na jakiś czas coś trzeba w nim robić), może kupiłeś z "wyjeżdżonym silnikiem" czy coś, albo po prostu diesel jest awaryjny, bo benzyna chodzi ok, jak już mówiłem wiele zależy od stanu danego samochodu. Co do Corolli to nie mam pojęcia jak się sprawuje musisz w necie poczytać, ale astra jak na początek może być :) Pozdr
MotoS
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2010
Auto: Mazda 6, Toyota Celica
Silnik: 2.0 , 1.8 (143KM)
Paliwo: Inne
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009