Auto do 10 tys zł

15 Kwi 2017, 20:07

Witam, jakiś czas temu szukałem już auta nawet w większym budżecie niestety sytuacja od tamtego czasu nieco się skomplikowała. Zakup auta musiał poczekać i na dodatek mój budżet się skurczył.

= Budżet : 8-10 tys zł (mam zapas 2-3 tys zł na pakiet startowy)
= Rejon : pomorskie (najlepiej z okolic Starogardu Gdańskiego +/- 50km może być dalej jak coś ciekawego)
= Użytkowanie : autko potrzebne do dojazdu do pracy w jedną stronę mam 25km (50km dziennie + czasami jakieś wyjazdy w weekend). Głównie jest to 70% trasy i 30% miasta także zostaję tylko przy benzynie ewentualnie w przyszłości będę montować LPG
= Własne potrzeby : wyposażenie najlepiej jakby autko miało minimum 2 szybki przednie w elektryce, klimatyzacja (nie jest to warunek konieczny) i w sumie z tego co najważniejsze to koniec. Oczywiście im więcej tym lepiej.
Najważniejszy jest bardzo mało awaryjny silnik typu 1.6 z VAGów (tutaj będzie to mułowate autko, ale jak nic innego nie będzie to w ostateczności może zostać) lub jakieś 1.8T tutaj wiem że trzeba o niego dbać dolewać olej itd. ale to nie problem bo większym problemem będzie znaleźć dobry egzemplarz (silnik max 2.0) oczywiście to są tylko przykłady silników.
Autko ma się w miarę żwawo poruszać, ale bez przesady nie musi też być jakimś demonem prędkości. Oprócz silnika najważniejsza jest dla mnie karoseria, ponieważ mam aktualnie Opla Astrę F i mimo że jak na Astrę się trzyma bardzo dobrze to i tak coś rudego już wychodzi i to z kilku miejsc.
Autko najlepiej w Hatchbacku lub Sedanie, ale jestem otwarty na różne propozycję dla mnie aktualnie liczy się silnik i karoseria no i oczywiście stan pojazdu. Spalanie myślę że w granicach 7-8L w trasie bo głównie trasą jeżdżę także spalaniem w mieście nie muszę się przejmować.

Moje propozycje jakie znalazłem:
1)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (cena troszkę większa, ale na pewno coś bym ugrał i zmieszczę się w budżecie spokojnie)
2)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (tutaj oferta od firmy i jest trochę do zrobienia)
comandosx
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 8V 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

21 Kwi 2017, 15:45

Kolejne propozycje:
1)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3)[link do oferty na Allegro wygasł]

Mam jeszcze pytanie dotyczące Astry G, czy to prawda że do 2001 roku były w ocynku, a po 2001 roku już tylko 40% było w ocynku? Druga sprawa jaki silnik tutaj szukać i czy w ogóle oglądać się za Astrą czy szukać innego autka w tej cenie. Autka szukam w woj. pomorskim, ale jeśli coś będzie naprawdę godnego uwagi to myślę że 200km po autko mogę jechać czyli do sąsiedniego województwa.
comandosx
Początkujący

21 Kwi 2017, 17:32

Oplowskie ECOTECi biorą olej, a 1.6 16V 101KM najwięcej więc lepiej go odrzuć. Jak ma mało palić to 1.4 16V, ewentualnie 1.6 8V (75 lub 84KM).
A4 jest trochę za ciężkie do 1.6 8V.
Corolla wymęczona, 206 typowe auto od handlarza. Ogólnie nic ciekawego.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

21 Kwi 2017, 18:47

1)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Takie auta co powiecie na to? Silnik 1.6 8v lepszy chyba ten starszy z 99r. bo z tego co wyczytałem do 2001r te ople były w całości obustronnie w ocynku, a po 2001 już tylko częściowo.
comandosx
Początkujący

21 Kwi 2017, 18:50

Czemu sprowadzone? Sprzedają za 6500, czyli kupili za 2000-3000 zł, potem sprowadzili, opłacili, koszta transportu, jakiś lekkich napraw i teraz Ty to kupujesz.

Równie dobrze możesz szukać auta za te 2-3k na miejscu.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

21 Kwi 2017, 18:57

Nie wiem jak poszukać dobrego autka ale Opel Astra G wydaje się być dobrym wyborem bo jest tanie w utrzymaniu. Jeśli znajdziecie lepsze ogłoszenie to chętnie zobaczę bo ja nie mogę nic ciekawego znaleźć ale patrzałem na razie tylko na silniki 1.6 w tych Oplach.
comandosx
Początkujący

21 Kwi 2017, 19:00

A czy ja powiedziałem, że Astra jest zła?

Wytknąłem tylko tanie auta od handlarzy. Astra za te 5-6k będzie dobra, ale skoro ktoś ją sprowadził i sprzedaje za 6k, to za ile kupił? Nie daje Ci to do myślenia? Dodam jeszcze, że w Niemczech auta są droższe, niż w Polsce.
galakty
Forumowicz VIP

22 Kwi 2017, 08:39

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] takie autko znalazłem. Jest to 99 r z salonu z Polski teraz pytanie czy te z polskiego salonu również miały ocynk w całości? Druga sprawa czy za taką kasę opłaca się kupować tego Opla chociaż wydaje się uczciwy.
comandosx
Początkujący

22 Kwi 2017, 08:47

Rdza na nadkolach i tak Ci wyjdzie.

Gościa porąbało z ceną. 7500 za Astrę z 99 roku? Korbki w drzwiach? Z przodu też? Bez klimatyzacji? 1.4 16V?

Ja za 5500 kupiłem w pełnej elektryce i z podgrzewaną przednią szybą, fotelami i innymi duperelami :|

Daj sobie spokój, auto warte jakieś 4-5k max, jeszcze gdyby to rocznik miało 2003-2005 to bym zrozumiał...
galakty
Forumowicz VIP

22 Kwi 2017, 08:51

No mi też cena się wydaję wygórowana jak za astre no nic czekam na dalsze propozycje lub sam może coś poszukam ale jest ciężko coś ciekawego znaleźć.
comandosx
Początkujący

22 Kwi 2017, 11:01

1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tutaj jeszcze coś wyszperałem najlepszy silnik z Opla to chyba wydaje się być 1.6 8v więc taki staram się szukać choć też dużo jest 1.6 16v 101KM (tutaj pytanie czy to ten sam silnik co w Astrze F ten 1.6 16v? bo jeśli ten sam to ja jakoś z nim nie mam problemów a mam moją Astrę już 3 rok i nic się z nim nie dzieje).

4)[link do oferty na Olx wygasł] Ten to chyba mój faworyt bo normalna cena jak za 99r. i jest to 1.6 8v także chyba autko będzie w porządku? Tym bardziej że teraz to już mi się spieszy z wymianą autka bo moja Astra niestety trochę rozbita jest i nie mam czym jeździć.
Edit:
Dzwoniłem już w sprawie tej Astry pierwsze co to pytałem o przebieg czy się nie pomylił o jedno 0 w ogłoszeniu, ale niestety to jego ojciec odebrał i on tego nie wystawiał ale mówił że raczej taki ma bo mówił że jak syn go kupował z Niemiec to on w krzakach stał i był cały zielony uszczelki itd od stania. Aż wierzyć mi się nie chce ale jutro mam zadzwonić ponownie bo będzie jego syn i on mi powie ale jak się okaże prawdą to że on ma 20 tys km to raczej go nie kupie no bo bez jaj kto w to ma uwierzyć że stał i gnił w Niemczech w krzakach tak? xd
Edit2:
Kontaktowałem się ze szwagrem, który jest mechanikiem i mówił że jak nie będzie zgnity to mam brać. Co wy na to?
5)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6)[link do oferty na Olx wygasł] Tutaj mój drugi faworyt nie wiem czy cena jest ok?
comandosx
Początkujący

23 Kwi 2017, 02:40

Z autem pod numerem 4 się wyjaśniło ojciec z którym rozmawiałem wprowadził mnie w błąd. Jego syn się pomylił w ogłoszeniu i autko ma niecałe 200 tys km a nie 20tys km czyli tak jak myślałem polknal jedno 0. Także myślę że 4 tys za taką astre to dobra cena jeśli rzeczywiście tak jak w ogłoszeniu będzie bez rdzy i w dobrym stanie to juto ja biorę ;-)
comandosx
Początkujący

23 Kwi 2017, 18:31

Byłem dzisiaj oglądać autko pod numerem 4 miałem tam ok. 100km drogi dlatego telefonicznie dopytywałem o stan samochodu i niby wszystko ok. Pojechałem to byłem w szoku i nie wiem czy to ja miałem szczęście kupując jako 1 samochód Astrę F czy mam pecha i oglądając już nie wiem które auto z kolei to widzę tylko złom. Autko to fakt faktem blacharkę miało faktycznie zdrową bez rdzy silnik też palił za pierwszym i to koniec zalet. Reszta to kpina sprzedającego zawieszenie już dawno do wymiany z przodu samochód bity, chłodnica na trytytkach (kto wie czy działała), klimatyzacja twierdził że działała mimo to się okazało że klimatyzacja nie istniała w tym aucie i w ogóle się nie załączała, samochód śmierdział samym Plakiem aż myślałem że zwymiotuje od smrodu i cały się kleił. Po prostu tragedia jak można mówić komuś przez telefon i to zapewniać nawet że samochód w dobrym stanie i mówiłem do niego że mam daleko a on taki numer mi wywinął. Mimo wszystko sobie myślę ok przeżyję to w końcu Astra za 4 tys to da się zrobić, ale tu napotkałem na drugi problem przegląd skończył się prawie 2 tygodnie temu po prostu kpina i miałem tym wracać na kołach do domu 100km ... Po prostu podziękowałem Panu i jeszcze później powiedział mi że po prostu zapomniał dodać że przegląd się skończył po prostu kpina i już mam po prostu niechęć do szukania samochodu z daleka bo to już nie pierwszy samochód który miał daleko do dobrego stanu. Zapomniałem dodać o glucie pod korkiem oleju ...
comandosx
Początkujący

23 Kwi 2017, 18:57

Akurat brak przeglądu to nie jest duży problem (wiem, nie powinno się tak jeździć). O wiele większym problemem jest brak OC (z punktu widzenia ekonomicznego).

W sumie to ciężko się spodziewać czegoś dobrego po takiej Astrze. Największy problem to zapewne uszczelka pod głowicą i układ chłodzenia do ogarnięcia. Pewnie włożyłbyś następne 4 tysiące w to auto, żeby jako tako jeździło = nie warto.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

23 Kwi 2017, 19:50

Dokładnie nie warto było się w to pchać. No nic po prostu teraz jestem zniechęcony do jazdy dalej niż 50km po auto bo nie chce mi się jeździć na darmo ...
comandosx
Początkujący