Auto do 10 tysięcy

14 Wrz 2016, 10:12

Chciałbym odświeżyć temat...
Teraz zastanawiam się czy nie kupić czasem diesla...Tak wiem,kupienie w dobrym stanie leona w dieslu nie jest łatwe,ale zauważyłem fakt,że ponad 80% leonów to diesle!Dlatego więc kupienie nie "zajeżdżonego diesla" może być mimo wszystko łatwiejsze od kupienia w dobrym stanie "benzynki".Moje pytanie brzmi następująco...Jakie są zalety diesla w leonie?Tylko nie piszcie o ewentualnych wysokich kosztach naprawy,bo to akurat biorę pod uwagę.Oczywiście myślę też o dołożeniu 3-4 tysięcy do sumy podanej w temacie.Mimo wszystko bardziej chciałbym się dowiedzieć czy silnik 1.9 Tdi jest w miarę"cichy",a także jak wychodzi w porównaniu do 1.6 w benzynie.Ogólnie piszcie co wiecie na ten temat :D
hawke
Nowicjusz

Auto: nie mam

14 Wrz 2016, 18:59

Z leona 1.6 czy 1.8 na pewno nikt nie robił bolidu i nie wkładał chipów z allegro.
Technologia stosowana w TDI na przełomie wieków była kilka lat za konkurencją.
Na tle JTD czy HDI silnik volkswagena pracuje jak traktor. Jeśli chodzi o porównanie z 1.6 to diesel na pewno będzie bardziej elastyczny i dynamiczny jednak ewentualne naprawy będą o wiele droższe. Warto też wziąć pod uwagę, że silnik diesla do osiągnięcia właściwej temperatury pracy potrzebuje często kilkunastu kilometrów a jazda na ciągle niedogrzanym silniku to nic dobrego.

Jeśli już ma być ten diesel z wkładem to pomyśl nad AR 156 FL albo jakimś peugeocie z hdi
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Wrz 2016, 10:21

Co masz na myśli poprzez stwierdzenie,że"pracuje jak traktor"?Praca silnika jest aż tak głośna?
Przestarzała technologia Tdi?Akurat tonnie jest wielki minus,ponieważ obecnie diesle potrzebują znacznie wcześniej wkładu finansowego.Nikt mi nie wmówi,że diesel będzie miał mało przejechane...Zapewnienia sprzedającego o nie cofaniu licznika można...No nic nie można...Można się jedynie uśmiechnąć:)
hawke
Nowicjusz

15 Wrz 2016, 13:00

Zależy co masz na myśli pisząc "obecne". IMO wszystko co dzieje się w "rozwoju" silników to masakra, downsizing, 3 cylindry, tysiąc turbosprężarek itd. Te silniki nie mają szans jeździć bezawaryjnie przez lata.
A jeśli chodzi o common rail, w fiacie wprowadzony w 1997r (AR 156), koncern VW zrobił to chyba w 2007. CR to po prostu inna kultura pracy a JTD są w kwestii wytrzymałości porównywalne z tdi-pd/vd. Zresztą hdi również nie jest gorsze.
Jedyny plus tedeików to łatwa odsprzedaż w cebulandii
Invi
Forumowicz VIP

15 Wrz 2016, 14:14

A ja ci polecam zadbanego Fiata Stilo w wersji dwudrzwiowej (czterodrzwiowy i kombi są paskudne). Trwałe silniki 1,9 jtd, Stilo to tańsza wersja Brawo 2.
Oczywiście nie kupuj po młodym gniewnym a po dziadku, który jeździł nim tylko do kościoła :D :D :D :P
tomdr
Nowicjusz

Auto: Seat Cordoba
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

15 Wrz 2016, 14:17

Masz rację, tylko daj namiary na tego dziadka :)
Marek99
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Lexus LFA Spyder
    Supersportowy LFA to jeden z najsłynniejszych samochodów Lexusa. Wielu miłośników motoryzacji z pewnością pamięta też koncept LF-A Roadster, który jednak ostatecznie nie trafił do seryjnej produkcji. ...

15 Wrz 2016, 16:07

Wchodzisz na portal z ogłoszeniami -> filtruj -> zaznaczasz "sprowadzony"/"nie zarejestrowane w PL"
Wszystkie takie są od dziadków, trzymane pod kocem
Invi
Forumowicz VIP

16 Wrz 2016, 09:01

Ty teraz powaznie mówisz czy sobie żartujesz?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Wrz 2016, 09:56

Trafienie na auto,które ma "rzeczywisty" przebieg taki jak na liczniku jest mało realne.Niestety większość aut ma cofane liczniki,ponieważ klient chce mieć np.250 tys. przejechane na liczniku,a nie ponad 100 tys. więcej.Jak to mówią:"Klient nasz Pan" :D Według mnie jest to oszustwo,ale niech każdy nazywa jak chce.
A co myślicie o sprowadzeniu auta z poza granic naszego kraju? :?: Wiadomo,że trzeba trafić na dobry egzemplarz,a wybór jest znacznie większy.Zresztą większość aut w ogłoszeniach i nie tylko jest zza granicy...
hawke
Nowicjusz

16 Wrz 2016, 10:02

Tutaj masz ciekawe ogłoszenie,przebieg raczej autentyczny.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

16 Wrz 2016, 12:31

hawke napisał(a):A co myślicie o sprowadzeniu auta z poza granic naszego kraju?
wszystko fajnie, ale wtedy na auto masz jakieś 5k
No i trzeba pamiętać, że w takich Niemczech dobre auta swoje kosztują
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG