Auto do 10000 zł dla kobiety

05 Wrz 2016, 13:56

Cześć wszystkim :) planuję zakup samochodu (sedan lub hatchback, 5-drzwiowe, czarny, biały, srebrny, granatowy), ale kompletnie się nie orientuję w tej dziedzinie, dlatego proszę Was o pomoc. Samochód miałby służyć do jazdy kilka razy w tygodniu około 50-60 km w mieście, oraz sporadycznie dłuższe dystanse poza miasto 100-200 km. Zależy mi na tym, aby samochód był ekonomiczny, mało awaryjny i tani w utrzymaniu. Rozważam zakup auta na gaz lub benzynę i zainstalować butlę gazową. Nie mam sprecyzowanej marki, natomiast fajnie jakby samochód miał takie rzeczy jak elektryczne szyby i lusterka, klimatyzację, mógłby mieć podgrzewane lusterka i przednią szybę itp. Na samochód chciałabym przeznaczyć do 10000 zł, ale jeśli będzie fajne auto za 12000 zł to mogę tyle przeznaczyć. Jestem z województwa zachodniopomorskiego, ale mogę po samochód pojechać do innego województwa. Wiem, że wymagania mam spore, poniżej kilka moich propozycji wybranych raczej pod względem wizualnym :)

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Serdecznie pozdrawiam, będę wdzięczna za pomoc i cenne uwagi :)
aniolekja
Nowicjusz

Auto: Nie mam

05 Wrz 2016, 15:20

Wybrałaś auta ładne (tzn. mi osobiście również się podobają), ale niestety nie pasujące do przyjętych założeń.
Mazdy w tej cenie będą przerdzewiałe na amen.
407ki, Laguny II, Rovery i Alfy Romeo nie będą "mało awaryjne" - jak źle trafisz (a w tych cenach masz na to bardzo duże szanse) będziesz bardzo częstym gościem przeróżnych serwisów.
Fiat Grande Punto ok, ale nie w tej cenie.
Spójrz na Audi A3 1.8, a z Francuzów na Peugeota 406 - w tej cenie powinnaś znaleźć coś zadbanego.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

05 Wrz 2016, 15:39

1. 407 raczej nie za taką kasę. Rozglądałbym się raczej w przedziale 12-15k
2. Januszowy przebieg. Handlarz, który będzie Ci chciał prawdopodobnie wcisnąć umowę "na niemca" - auto do opłat, akcyza od tego silnika to 18,6% wartości. Żeby znaleźć w miarę ogarniętą mazdę 6 też trzeba wyłożyć chociaż te 12-13 tys.
3. JW. Chyba malowany przód
4. "Puszka plaka zrobi z golfa cadillaca " ;P Handlarz, przebieg pominę. Uwierzę, jeśli ASO to potwierdzi. Laguna miała spore problemy z elektryką - poprawiono to przy liftingu, w 2005r.
5. Diesel nie nadaje się do miejskiej jazdy.
6. Handlarz, delikatnie mówiąc cena "niska" jak na perełkę. zachodniopomorskie -> lubelskie, nie opłaca się jechać po samochód taki kawał drogi. Dodatkowo laweta, bo wątpię, że można nim wrócić na kołach. Ale ogólnie nie wygląda jakoś źle, warto obejrzeć dokładniej przód.
7. Silnik jest ogólnie polecany. Deska rozdzielcza ocieka nabłyszczaczem. Problemy z elektryką - pkt 4.
8. Handlarz, stary automat, prawdopodobnie do zapłacenia akcyza (18,6%), odpuściłbym
9. Nie wiem jak wyglądają ceny grande punto, ale nie wygląda bardzo źle (pomijając rdzę na progu). Samochód od prywatnej osoby - będzie potrafiła wskazać ewentualne wady i rzeczy wymagające poprawek. Jeśli odległość nie jest problemem to chyba zdecydowałbym się coś takiego obejrzeć.
10. Kolejny handlarz. Pochodzę akurat z woj. lubelskiego i panuje tam przekonanie, że warto "unikać" samochodów na blachach LHR :naughty:

Tak podsumowując. Poszukaj samochodu od właściciela, który będzie w stanie coś o nim powiedzieć. Żeby handlarz zarobił na samochodzie, który sprzedaje za 8 tys. musiał kupić uszkodzony/zaniedbany/kompletny szrot i po kosztach doprowadzić do wizualnego stanu. Nie mówię, że każdy tak robi, ale dobre, sprowadzone samochody mają ceny wyższe niż krajowe egzemplarze, nie ma okazji. Zwróć uwagę na samochody w promieniu np. 100km. Nie warto jechać 500 km oglądać auto za 10 tys. Skończy się tym, że kupisz samochód z wadami "bo szkoda straconego czasu i pieniędzy na dojazd".

Zwróć uwagę na corollę e11, e12 - tu bliżej tych 12 tys., hondę civic VII, focusa mk I,
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Wrz 2016, 18:38

Sugerując się Waszymi podpowiedziami wybrałam:
[link do Sprzedajemy wygasł]
[link do Gratka wygasł]
[link do Gratka wygasł]

Co Wy na to? :)
aniolekja
Nowicjusz

05 Wrz 2016, 19:07

Niewiele się zmieniło, nadal same komisy :naughty:
Invi
Forumowicz VIP

05 Wrz 2016, 19:30

Pomożesz coś znaleźć? :D
aniolekja
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ponad 210-konna Toyota Yaris
    Sportowa wersja Yarisa z mocnym silnikiem benzynowym. Wraz z nim Toyota powraca do segmentu hot hatchów. Auto o 3-drzwiowym nadwoziu i silniku 210 KM to ogniwo łączące Yarisa WRC z rynkową linią najpopularniejszego ...

05 Wrz 2016, 20:51

Spójrz może na coś takiego:
BTW to straszna bieda w tej okolicy ;p

[link do oferty na Olx wygasł]

A to szczególnie rzuciło mi się w oczy. Trochę droższe i liczba drzwi niewielka, ale myślę, że warto
Invi
Forumowicz VIP

06 Wrz 2016, 19:47

No bieda :( A to?
aniolekja
Nowicjusz