Auto do 10tys.

01 Kwi 2016, 12:57

Witam, niestety dostępne tutoriale nie były w stanie udzielić mi satysfakcjonującej odpowiedzi i zwracam się do was. Otóż potrzebuję auta(koniecznie klasy compact), niestety im bardziej zagłębiam się w temat tym trudniejszy jest zakup używanego samochodu. Mieszkam i pracuję w Holandii aczkolwiek ~2 razy do roku będę w Polsce i tu najlepiej spisał by się diesel. Do pracy z drugiej strony dystans poniżej 4km co sugeruje rower albo w zimę benzyniaka. Nakreśliłem w miarę obraz i jeśli chodzi o benzynę to brałbym Civic VI 1.4 90KM ale boję się spalania które w trasie jest znacznie większe od diesla a w dni pogodne na krótkie dystanse i tak wybiorę raczej rower.
Jeśli chodzi o Diesla to sytuacja jest znacznie bardziej skomplikowana bo auto ma być przede wszystkim bezawaryjne i dynamiczne(autostrada przez Niemcy). Zostają właściwie silniki turbodoładowane i mało awaryjne czyli 1.9TDi(VAG), 1.9jTD(Fiat) i 2.0HDi(Peugeot). Czyli Gólf vs Ibiza vs Punto vs Bravo(1) vs 206.
Co wybrać w tym budżecie? Im taniej tym lepiej biorąc pod uwagę to iż kasa na start będzie musiała zostać w porządny serwis.
maslascher
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 04 2015
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Nie mam

01 Kwi 2016, 13:48

Jakie spalanie akceptujesz w przypadku benzyniaków?
Taki 1.4/90 w Civicu spali może z 6 litrów.
Możesz wziąć 1.5 Vtec to i od razu lepsze osiągi będą.
Albo
Toyotę Corollę E11 1.6/110 albo G6 z 6 skrzynią.
Avensis I

Z Japończyków.
Kieł
Stały forumowicz

01 Kwi 2016, 15:32

1.5 Vtec jest w mojej okolicy, niestety z dużym przebiegiem i po ostrym tunningu. Ogólnie nie ma nic ciekawego ponieważ sporo jest zagazowanych co nie jest najlepszym pomysłem jeśli chodzi o Hondę.
maslascher
Nowicjusz

01 Kwi 2016, 20:48

A co powiecie na Nissana Almerę:
[link do oferty na Olx wygasł]
maslascher
Nowicjusz

01 Kwi 2016, 21:02

maslascher napisał(a):A co powiecie na Nissana Almerę:
[link do oferty na Olx wygasł] ... 9b6ee40af5

Oj almerka :lol: i do tego skręcony licznik :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Kwi 2016, 21:16

Jedni narzekają, drudzy chwalą. Prawda zapewne leży gdzieś pośrodku. Jest jeszcze 2.2Di z 190kkm (też pewnie kręcony).
maslascher
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda CR-V 2.0 i-MMD Hybrid - test spalania
    Rzeczywiste średnie zużycie paliwa w teście What Car: 5,43 l/100 km Główne zalety nieco mniejszej od RAV4 Hondy CR-V Hybrid to wysoki komfort podróżowania, dużo przestrzeni dla pasażerów i oczywiście ...
    Jak zachować się na skrzyżowaniu równorzędnym?
    Skrzyżowania równorzędne to we współczesnych miastach niezbyt częsty widok, dlatego wielu kierowców nie potrafi się właściwie zachować w takim miejscu. Podstawą jest przestrzeganie zasady prawej ręki. ...

01 Kwi 2016, 21:24

maslascher napisał(a):Jedni narzekają, drudzy chwalą. Prawda zapewne leży gdzieś pośrodku. Jest jeszcze 2.2Di z 190kkm (też pewnie kręcony).

Ale ja nic nie mam do małych przebiegów tylko zdjęcia zrobione są tak żeby nic nie było widać a do tego kierownica wygląda na 300tyś.km.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Kwi 2016, 21:44

Niestety ale której aukcji nie otworzę to zdjęcia pozostawiają sporo do życzenia. Wszystkie wyglądają jak robione pralką automatyczną i to z półki budżetowej.
maslascher
Nowicjusz