REKLAMA
Witam, aktualnie jestem posiadaczem Audi a4 z 99r. Silnik 2.4 V6 jak najbardziej odpowiada jednak koszty eksploatacji w mieście są dość duze. Muszę w miesiącu zatankowac ok. 100zł benzyny na rozruchy oraz LPG tyle co wyjeżdze przy spalaniu 12. Nasze trasy są różne, ja używam auta na dojazdy do pracy 6km w jedna (22x w miesiacu) oraz na dojazdy na zakupy po Gdańsku. Moja dziewczyna używa też audi na dojazdy do szkoły (w jeden weekend robi około 600km) dwa razy w miesiącu. Dochodzi do tego raz na miesiąc podjazd w rodzinne strony 150km w jedna oraz dwa razy do roku 800km w jedna do brata.
Zastanawiam się własnie nad dieslem z grupy VW 1.9 TDI tylko martwi mnie tutaj to ze dziewczyna szkołe skończy a silnik nie bedzie juz miał tych tras do szkoły i bedzie uzywany glownie na dojazdy do marketów i pracy.
Drugą opcją jest silnik 1.6/1.8 z LPG. Na rozruchy z tego co wiem idzie gdzies 40-60 zł i jego spalanie LPG jest mniejsze bo 8.5-11.
Co do wielkości auta to audi mam w Avancie i mi odpowiada długość jednak nie odpowiada mi wielkość auta w środku dla pasażerów. Nie chciałbym dłuższego juz auta, wole stracic bagażnik ale zyskać miejsce na tylnej kanapie.
Myśle ze coś dacie rade podpowiedzieć.