Auto do 12-15 tys.

18 Sie 2017, 00:32

Witam, niedługo zawitam w świat dorosłości :D i zaczynam się zastanawiać nad wyborem pierwszego auta. Auto bardziej na dojazdy, czasem jakiś wyjazd czy coś podobnego jak to młodym ludziom przychodzi do głowy. Do szkoły mam jakieś 15km w jedną stronę więc nie widzę sensu kupowania diesel'a. Chciałbym bardziej jakiegoś hatchbacka, ogólnie coś małego bardziej ale bez przesady. Najlepiej jakaś benzynka 1.6-1.8, nadająca się do gazu ale niekoniecznie musi być ten gaz no i żeby to auto chciało chociaż trochę jechać i nie było problemów z wyprzedzeniem ciężarówki. Myślałem nad czymś w 1.8t ale vag'i mnie trochę odpychają. Jestem otwarty na wszelkie propozycje.
kkrvnq
Nowicjusz

Auto: Nie mam

18 Sie 2017, 09:03

kkrvnq napisał(a):vag'i mnie trochę odpychają

A to czemu? W Twoim budżecie to jedna z rozsądniejszych opcji, jest tego na rynku bardzo dużo (oczywiście w przeróżnym stanie).
Od siebie tradycyjnie polecę Hondę Civic VII 1.6 - ekonomiczne autko, które nie będzie miało problemu z wyprzedzeniem ciężarówki.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Auto: honda

18 Sie 2017, 10:02

kkrvnq napisał(a):niedługo zawitam w świat dorosłości
czyli można rozumieć, że nie masz jeszcze prawa jazdy?
Jeśli tak to moja rada jest taka, że najpierw zrób prawo jazdy, a potem zastanawiaj się nad samochodem. Bo teraz szukasz 1.8t, a po zdaniu egzaminu najdzie Cię ochota na miejskiego pryszcza, bo okaże się, że mimo zdanego egzaminu nie do końca radzisz sobie z samochodem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Sie 2017, 10:06

Ah te młodzieńcze marzenia. Na takim etapie wymogiem nie powinno być, że auto ma dobrze jechać i wyprzedzać, ale to przejdzie z czasem jak wsiądziesz własnoręcznie do auta i zaczniesz się nim poruszać. Nie obraź się, każdy tak myślał na początku, że od razu walnie sobie rakietę E36 z 3 litrami pod tyłkiem ;)

Zdaj prawko najpierw, bo może się okazać, że samochód kupisz za pół roku albo i lepiej (egzaminatorzy bywają wredni).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

18 Sie 2017, 10:21

Odradzałbym na początek 1,8 T w hatchbacku - to może się skończyć ... źle. W tak małej kaście i przy (bez urazy) słabym doświadczeniu radzę silnik 1,6 golfa lub civica - i uwierz, że dasz radę wyprzedzić ciężarówkę. Chodzi o to by się obyć w motoryzacji, a jak zapodasz z grubej rury to może się to skończyć ... grubo. :) Powodzenia na egzaminach.
fucs
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 12 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: golf IV
Silnik: 1,9 TDi
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003

21 Sie 2017, 12:16

Sorki, że tak późno odpowiadam. Co do vag'ów to chyba stereotypy mnie odpychają, tak, tak, wiem. To bardzo źle. Nie chcę od razu 3.0 e36 ani w ogóle czegoś powyżej 1.8. Liczę się z tym, że może wystąpić chęć popisania się przed kimś na drodze ale raczej nie jestem tego typu człowiekiem. To też nie jest tak, że nie miałem kontaktu z motoryzacją. Wiem co znaczy, że egzaminatorzy bywają wredni, zdane A1. Nie chcę szaleć na drodze bo wyszalałem się kilka lat na motocyklach terenowych i po przesiadce na drogę odczułem tą, że tak powiem odpowiedzialność. Miałem styczność z autami, jeździłem nawet na "prowizorycznych" torach, wiem, że mało się to miewa do codziennej jazdy na ulicy ale jednak jakaś styczność jest. Co do civic'a VII, to mega nie podoba mi się ta dźwignia zmiany biegów. Golf? średnio, "wiejski popie*dalacz" :( Myślałem, nad focus'em 1, 1.8 benzynka ale to znowu na gaz się nie nadaje (chyba?). Co do tego "żeby auto jechało", nie chodzi mi o trzylitrowe bmw, tylko, żeby autko miało chociaż te ~100 koni.
Ostatnio edytowany przez kkrvnq, 21 Sie 2017, 12:24, edytowano w sumie 1 raz
kkrvnq
Nowicjusz

21 Sie 2017, 12:20

Nadaje o ile sam założysz, ale silnik posiada "dość" drogą regulację luzów zaworowych (chyba, że 1.8 ma inną, nie kojarzę).
Sam silnik fajny, tylko miewa problemy z poborem oleju (pierścienie).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

21 Sie 2017, 15:28

Są jeszcze jakieś auta spełniające "moje wymogi" godne polecenia?
kkrvnq
Nowicjusz