Hej! Poszukuję auta na trasę - autostrady do 12 tysiecy zł (za samo auto). Potrzebuję komfortowego, ale nie za dużego auta pięciodrzwiowego. Poszukuję też kompromisu między dynamiką, a zużyciem paliwa, bo jazda 1200km to spory wydatek. Fajnie by było, żeby naprawy, czy wymiany części nie były ciosem w kieszeń. Moje typy to: Opel Signum 1.9 cdti C4 1.6HDI ( niestety za mały bagażnik) Volvo S60 2.4 Focus MK2 - nie wiem jaki silnik
Kupno starego diesla to zawsze ryzyko, może okazać się, że w ciągu roku wymienisz części silnika za połowę wartości auta. Zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że coś skończy się właśnie w trasie
Na volvo nie porywałbym się z 12k, trochę mało, żeby kupić coś pewnego. Jeśli auto ma służyć w trasie to warto mieć 6 bieg (obniżysz trochę spalanie) - w wolnossących 2.4 (najtańszych) skrzynie były 5b obroty wędrują dość wysoko jeśli jedziesz szybciej. Na wersję z turbo potrzebujesz większego budżetu Focus jest ok, jednak budżet również taki "na styk".
Passat będzie ok jako dupowóz, trzeba tylko wziąć pod uwagę, że kupno go w rozsądnym stanie będzie o wiele trudniejsze niż większości aut na rynku. Na pewno wiele egzemplarzy rozczaruje Cię przy oględzinach. W focusie najlepszą opcją biorąc pod uwagę spalanie/osiągi będzie 1.8/125. Problem w tym, że na pewno nie byl montowany od poczatku produkcji więc może być droższy. Jeździ też na etanolu;) W zależności od stylu jazdy i wymagań zostaje wybór 1.6 vs 2.0. 1.6 będzie się męczył, za wiele nie powyprzedzasz, ale jeśli różnica w spalaniu 1-1.5/100 nie jest istotna to weź 2.0. Pomyśl może nad vectra c 1.8/122. Pancerny silnik, lpg zniesie bardzo dobrze więc koszty również mniejsze.
Dziekuję Przyznam, że też myślałem o tej Vectrze, bardzo podobna do SIgnum'a. LPG też super brzmi tylko problem jest taki, że w Niemczech nie zawsze da się go zatankować, a będę się głównie autostradami przemieszczał. Jeśli istnieje silnik w moim budżeciei jest on w wygodnym aucie na takie drogi, który będzie palić rzędu 6-7 ON to wolę Diesla. Tankowanie na trasie co 300 - 400 km też jest denerwujące. Ja osobiście ze względu na koszty i własne doświadczenia jestem za Benzyną, ale wydaje mi się że DIesel jest nieco lepszym wyborem na moje użytkowanie. Macie jakieś inne sugestie/opinie?
Signum to vectra z innym tyłem, nie mieli jak tego nazwać. Hatchback już był, kombii też, sedanem również to to nie jest.
Jasne, że diesel jest z reguły bardziej odpowiedni na trasy. Weź jednak pod uwagę budżet, który posiadasz. Diesle robią zwykle o wiele większe przeloty niż samochody z silnikiem zasilanym pb. Kasy wystarczy na kilkunastoletni samochód, który będzie miał już najechane swoje 300-400kkm. Nigdy nie wiesz kto tym wcześniej jeździł (i jak), co było wymienione, co trzeba w przyszłości wymienić. Może okazać się, że w ciągu roku masz do zrobienia turbo/wtryski/dwumasę/pompę czy dpf-y i oszczędność z ON nie wystarczy na naprawę. Nie myśl, że jakoś bardzo hejtuję diesle. Staram się tylko zwrócić uwagę na sporo większe koszty eksploatacji (bo wyżej wymienione części po prostu się zużywają), które przy niedużym budżecie powinny wg. mnie odegrać istotną rolę w wyborze auta.
Spotkałem się kiedyś z volvo s60, w którym była butla 120L, 900km zasięgu
Podatek od kupna samochodu – co musisz wiedzieć przed zakupem auta Kiedy kupujesz auto, umowa sprzedaży może zostać objęta podatkiem od czynności cywilnoprawnych, czyli PCC. Nie zawsze jednak będzie trzeba go płacić. Sprawdź, czy obowiązuje Cię podatek od kupna samochodu, ile wynosi, jak ...
Hybrydy w górę, a diesle w dół - wynajem długoterminowy Na europejskim rynku samochody z napędem alternatywnym zdobywają coraz większą popularność i odnotowują kolejne rekordy kosztem modeli z silnikami zasilanymi olejem napędowym. Również w Polsce łączny udział diesli ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.