Auto do 12 tyś na trasę.

16 Paź 2016, 13:08

Hej!
Poszukuję auta na trasę - autostrady do 12 tysiecy zł (za samo auto). Potrzebuję komfortowego, ale nie za dużego auta pięciodrzwiowego. Poszukuję też kompromisu między dynamiką, a zużyciem paliwa, bo jazda 1200km to spory wydatek. Fajnie by było, żeby naprawy, czy wymiany części nie były ciosem w kieszeń.
Moje typy to:
Opel Signum 1.9 cdti
C4 1.6HDI ( niestety za mały bagażnik)
Volvo S60 2.4
Focus MK2 - nie wiem jaki silnik
frankozola
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna

16 Paź 2016, 15:30

Kupno starego diesla to zawsze ryzyko, może okazać się, że w ciągu roku wymienisz części silnika za połowę wartości auta. Zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że coś skończy się właśnie w trasie :mrgreen: :naughty:

Na volvo nie porywałbym się z 12k, trochę mało, żeby kupić coś pewnego. Jeśli auto ma służyć w trasie to warto mieć 6 bieg (obniżysz trochę spalanie) - w wolnossących 2.4 (najtańszych) skrzynie były 5b obroty wędrują dość wysoko jeśli jedziesz szybciej. Na wersję z turbo potrzebujesz większego budżetu
Focus jest ok, jednak budżet również taki "na styk".
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Paź 2016, 21:24

A jaki silnik w MK2 jest polecany?
Zastanawiam się jeszcze nad Paskiem B5 (najlepiej FL ale nie ten budzet)
frankozola
Nowicjusz

17 Paź 2016, 23:52

Passat będzie ok jako dupowóz, trzeba tylko wziąć pod uwagę, że kupno go w rozsądnym stanie będzie o wiele trudniejsze niż większości aut na rynku. Na pewno wiele egzemplarzy rozczaruje Cię przy oględzinach.
W focusie najlepszą opcją biorąc pod uwagę spalanie/osiągi będzie 1.8/125. Problem w tym, że na pewno nie byl montowany od poczatku produkcji więc może być droższy. Jeździ też na etanolu;) W zależności od stylu jazdy i wymagań zostaje wybór 1.6 vs 2.0. 1.6 będzie się męczył, za wiele nie powyprzedzasz, ale jeśli różnica w spalaniu 1-1.5/100 nie jest istotna to weź 2.0.
Pomyśl może nad vectra c 1.8/122. Pancerny silnik, lpg zniesie bardzo dobrze więc koszty również mniejsze.
Invi
Forumowicz VIP

18 Paź 2016, 06:32

Dziekuję
Przyznam, że też myślałem o tej Vectrze, bardzo podobna do SIgnum'a. LPG też super brzmi tylko problem jest taki, że w Niemczech nie zawsze da się go zatankować, a będę się głównie autostradami przemieszczał. Jeśli istnieje silnik w moim budżeciei jest on w wygodnym aucie na takie drogi, który będzie palić rzędu 6-7 ON to wolę Diesla. Tankowanie na trasie co 300 - 400 km też jest denerwujące. Ja osobiście ze względu na koszty i własne doświadczenia jestem za Benzyną, ale wydaje mi się że DIesel jest nieco lepszym wyborem na moje użytkowanie. Macie jakieś inne sugestie/opinie?
frankozola
Nowicjusz

18 Paź 2016, 12:17

Signum to vectra z innym tyłem, nie mieli jak tego nazwać. Hatchback już był, kombii też, sedanem również to to nie jest.

Jasne, że diesel jest z reguły bardziej odpowiedni na trasy. Weź jednak pod uwagę budżet, który posiadasz. Diesle robią zwykle o wiele większe przeloty niż samochody z silnikiem zasilanym pb. Kasy wystarczy na kilkunastoletni samochód, który będzie miał już najechane swoje 300-400kkm. Nigdy nie wiesz kto tym wcześniej jeździł (i jak), co było wymienione, co trzeba w przyszłości wymienić. Może okazać się, że w ciągu roku masz do zrobienia turbo/wtryski/dwumasę/pompę czy dpf-y i oszczędność z ON nie wystarczy na naprawę.
Nie myśl, że jakoś bardzo hejtuję diesle. Staram się tylko zwrócić uwagę na sporo większe koszty eksploatacji (bo wyżej wymienione części po prostu się zużywają), które przy niedużym budżecie powinny wg. mnie odegrać istotną rolę w wyborze auta.

Spotkałem się kiedyś z volvo s60, w którym była butla 120L, 900km zasięgu :mrgreen: :mrgreen:

Zdjęcie
Invi
Forumowicz VIP

18 Paź 2016, 19:52

Skąd jesteś bo może miałbym coś dla Ciebie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Paź 2016, 20:33

Barol napisał(a):Skąd jesteś bo może miałbym coś dla Ciebie.

Priv

A jeśli chodzi o Vectrę - która jednostka była by lepsza do ewentualnego gazu 1.8 125km czy 140?
frankozola
Nowicjusz

18 Paź 2016, 20:40

Invi napisał(a):Spotkałem się kiedyś z volvo s60, w którym była butla 120L, 900km zasięgu
to musiała być ciekawa rzeźba, nie wyobrażam sobie :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Paź 2016, 20:15

A jak silniki 2.0T 175 km w Vectrze znoszą gaz?
frankozola
Nowicjusz

19 Paź 2016, 20:24

Bardzo dobrze. Tylko bardzo rozchwytywany i ciężko znaleźć ładny egzemplarz z tym silnikiem.
GorącyMarian
Początkujący

Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017