Auto do 13,5k benzyna/lpg

17 Maj 2020, 18:01

Cześć, przejdę do rzeczy.
Pod koniec miesiąca będę szukał auta do 13500zl, więc zaczynam już przyglądać się ofertom i myśleć na jakich modelach się skupić przy końcowym wyborze.
Budżet: 13500
Rejon: dolnoslaskie(Wrocław)+/-75km
Użytkowanie: codziennie na pewno nie będzie jeżdżone. Raz lub dwa razy w miesiącu trasa Kraków-wrocław, raz lub dwa razy do roku jakiś dłuższy wyjazd na wakacje po Polsce. Parę razy w miesiącu kilkadziesiąt km jakieś jednorazowe wypady.
Własne potrzeby: Nie kombi. Przydałoby się jakieś podstawowe wyposażenie typu klimatyzacja, elektryczne szyby. Nie jestem wysoki, więc przestrzeni dużej nie potrzebuję, z tyłu też. Do bagażnika jeśli zmieszczą się dwie sportowe torby i plecak to wystarczy. Żeby naprawa nie kosztowała drugie tyle co auto i to każdego miesiąca. Fajnie jakby to w miarę żwawo jeździło, mile widziane jakieś 100-125KM.
Może określę się w kwestii gustu, tzn. na jakie modele zwracałem uwagę. Chciałbym żeby to był hatchback,coupe:
Seat leon 2/ibiza 3
Opel corsa D
Opel astra H
Fiat bravo
Spodobały się też Hyundai coupe, civic VII coupe.
Myślałem najpierw nad jakimś silnikiem Diesla, jednak naczytałem się sporo opinii(również a tym forum), że koniec końców będzie to drogi interes, zwłaszcza że tutaj wchodzą w grę raczej roczniki 2004-2007 i lepiej wziąć benzynę.
Czy w tym przedziale cenowym znajdę jakiś rozsądny egzemplarz w/w modeli? Jeśli tak, to jakie silniki brać pod uwagę? Jeśli nie, to jakich modeli szukać i za jakie kwoty?
Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie rady :ok:
Kasmiros
Nowicjusz

19 Maj 2020, 17:19

Co myślicie o tych ofertach? Warto coś takiego sprawdzić czy w ogóle sobie nie zawracać głowy?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Astra H gtc w tej cenie będzie dostępna?
Kasmiros
Nowicjusz

19 Maj 2020, 18:40

Hyundai ok, oczywiście ledy mijania od razu do kosza (nielegalne), podobnie "ambientowy" światłowód (na samą myśl o jeździe z tym bolą oczy).
Honda ok.
Na temat Leona się nie wypowiem, mógł jeszcze te zdjęcia robić w nocy w środku lasu, oddalony od samochodu 200m...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Maj 2020, 18:46

A ta honda?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Rozumiem, ze ten silnik jest calkiem spoko? Drogie sa naprawy ewentualne w tym civicu?
Kasmiros
Nowicjusz

19 Maj 2020, 19:44

Też nie widać zbyt wiele. Silnik jest ok
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

19 Maj 2020, 19:50

Z tego co widzę to na niemieckich blachach?
W okolicy jeszcze taką znalazłem, sprzedający pisze że jest parę rzeczy do zrobienia - ktoś się orientuje czy naprawa byłaby droga/opłacalna?
Kasmiros
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybryda oczami dziecka
    Hybrydy są dziecinnie proste w budowie i w obsłudze – tak orzekli mali eksperci po dniu spędzonym z hybrydowym Aurisem. Toyota zaprosiła ośmioro małych miłośników motoryzacji do udziału w projekcie "Hybryda oczami ...

19 Maj 2020, 20:24

Linka 50-100 i trochę rozbierania przy wymianie. Do ogarnięcia samemu bez problemów
Łożyska przód jakieś 300 złotych + kolejne 200-300 wymiana w zależności od regionu/miejsca
A błąd sondy lambda to już szeroki temat
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Maj 2020, 20:30

To chyba nie warto się w takie coś pchać. Nie chcę ryzykować więcej niż powinienem. W hyundaiu wystarczy wymienić żarówki na zwykłe i będzie ok, tak? Bo rozumiem, że z tymi LED to dowód rej do zabrania?
Kasmiros
Nowicjusz

19 Maj 2020, 21:40

Hyundai warty uwagi i na jednym zdjęciu widać że w garażu stoi Supra więc być może sprzedaje to ktoś z głową ale cena według mnie trochę duża no chyba że jakimś trafem stan super..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

19 Maj 2020, 21:56

Ok, może uda się mu przyjrzeć :) jak nie, to raczej jakaś honda. Astre H GTC w tym budżecie jest sens szukać?
Kasmiros
Nowicjusz

20 Maj 2020, 04:47

Coś już powinieneś znalesc.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012