Auto do 13 tysięcy z nowoczesnym wnętrzem. Mazda 6?

05 Wrz 2013, 02:26

Witam serdecznie.
Zdaję sobie sprawę, że wyjadacze forum tego typu widzą pewnie z 3 takie wątki dziennie, jednak prosiłbym o pomoc. Poczytałem nieco na temat wyboru auta, jednak wolę osobiście spytać, bo wątki które widziałem raczej skłaniały się w stronę wyboru silnego silnika, kiedy mi na tym nie zależy ;)

Potrzebowałbym kupić jakieś autko w granicach 12-13 tysięcy (więcej raczej nie uda mi się uzbierać). Nie mam przy tym specjalnych wymogów co do spalania czy mocy silnika (choć 15 litrów i max prędkość 70km/h to będzie lekkie przegięcie) - bardziej zależy mi na niezawodności auta oraz na wyglądzie WNĘTRZA. Niby jeździ się silnikiem nie wyglądem, ale jednak chciałbym się dobrze czuć w środku.

Ostatnio zakochałem się w Maździe 6, ale nie wiem czy jest możliwość upolowania tego auta w interesującym mnie zakresie cenowym? Na Allegro stoi tego sporo, ale wolałbym się nie wkopać w magicznie tani egzemplarz. Stąd pytanie do bardziej obeznanych, czy ten samochód faktycznie można dostać w dobrym stanie i akceptowalnej dla mnie cenie?

Przeglądając Allegro moją uwagę przykuł też Nissan Primera P12, który totalnie mnie zadziwił stosunkiem "wypasu wnętrza" do ceny - podejrzewam ze moje obawy są uzasadnione i w te auto nie warto inwestować? Zresztą Google zdaje się potwierdzać moje obawy co do awaryjności.

Jeśli chodzi o parametry auta to skrzynia stanowczo manualna, jednak rodzaj paliwa nie gra roli. Podobnie z typem nadwozia - co kupie tym będę jeździł (choć do sedanów mam jakąś słabość). Jak mówiłem najbardziej zwracam uwagę na wnętrze (i tutaj przykładowo Astra II odpada w moich oczach, jak i większość innych aut w tym segmencie cenowym) i jestem dość wybredny (jakaś kobieca cząstka czy coś :P ). Z elektroniki to co bym chciał to oczywiście wspomaganie kierownicy, poduchy, el. lusterka i el .szyby (przynajmniej przednie) oraz komputer pokładowy. ESP tez by się przydał, choć nie będę się o niego bił.

Da mi się dogodzić, czy raczej będzie ciężko? :P
kubut
Nowicjusz

Auto: Fiat Stilo
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

05 Wrz 2013, 08:42

Bedzie ciezko. Ja kupiłem żonie Mazde 6 za 12.500zł ale do poprawek blacharskich po zatym auto było wewnatrz jak i mechanicznie w stanie idealnym, kupione w Holandii osobiscie.
Kupujac Mazde 6 powinienes na starcie zapomniec o dieslu gdyz jest problematyczny. jedyny silnik jaki Cie urzadza to podstawowy 1.8 my mamy własnie takowy.
Skoro podoba Ci sie 6 to trójka jest bardzo zbliżona tylko mniejsza. Trójki szukaj z benzyna 1.6.
Masz jeszcze diesla 1.6 ale z racji na budzet skupił bym sie na benzynie.
Wiecej info znajdziesz na forum mazdaspeed. Polecam poczytac.
Primera P12 nie jest zła. Diesle ma renault. Jak trafisz z prosta benzynką dość utrzymany to nie bedzie problemu tylko to spore auto jak szóstka.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Wrz 2013, 13:56

Mazda 3 nawet podoba mi się bardziej niż 6, ale nie allegro ich nie ma w takiej cenie jaką jestem w stanie zapłacić (no chyba że ja coś źle patrzę, bo już w kilku wątkach ludzie polecają Mazde 3 do 15 tysięcy, a ja takich nie widzę na Allegro O.o)
kubut
Nowicjusz

05 Wrz 2013, 14:01

Troche się gryzą wymagania z poszukiwaniami. Japońskie samochody(nie licząc tych najnowszych) w środku wyglądały zawsze bardzo biednie i np. te same roczniki w pojazdach zachodnich miały zawsze dużo ładniejsze wnętrza niż japońskie czy skandynawskie odpowiedniki.
Choć nie powiem, w samochodach +2000r. sprawa wygląda nieco lepiej.
DauK
Początkujący

Prawo jazdy: 08 01 2005
Auto: BMW e92
Silnik: 335i
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2008

06 Wrz 2013, 00:18

A jak wygląda kwestia awaryjności w "niejapońcach"? Faktycznie nie warto patrzeć na inne kraje, czy nie ma z tym takiej tragedii? Bo patrząc na ceny Mazdy 6 w benzynie, to jednak przekracza ona mój budżet (w dieslu jest tego masa, ale w benzynie raptem 5 czy 6 sztuk...).

Przesiadam się z fiata Stilo 2002 i nie chciałbym robić mocnego kroku wstecz jeśli chodzi o komfort wnętrza
kubut
Nowicjusz

08 Wrz 2013, 19:06

Jeśli chodzi o wnętrze i wyposażenie w stosunku do ceny do zobacz to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ;)
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zniżki na ubezpieczenie OC samochodu - jak je zdobyć?
    Zakłady ubezpieczeń przy kalkulacji ceny ubezpieczenia OC biorą pod uwagę wiele czynników. To od nich uzależnione jest to, ile zapłacisz za OC. Jednym z ważniejszych czynników, jakie mają znaczenie, są zniżki ...

08 Wrz 2013, 19:10

Nie widzisz różnych odcieni na tym samochodzie? :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Wrz 2013, 19:14

Na wypasie, a tanie. Ciekawe dlaczego ;) Ogólnie silnik dobry i fajnie jedzie jednak osprzęt jak i elektronika robi swoje. Zaufaj handlarzowi warte rozważenia :mrgreen:
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Wrz 2013, 19:30

Nie dawałem tego linku po to żeby zastanawiał się nad tym konkretnie egzemplarzem, tylko dla porównania z wnętrzami innych aut za te pieniądze. Oczywiście można spotkać Vel Satisa w bardzo ubogiej wersji z beznadziejnym wnętrzem.

A co do różnych odcieni: raz że karoseria Vel Satisa jest zbudowana z różnych materiałów: aluminium+blacha (mało)+plastik+inne tworzywo to czy nie mogła się zderzyć jakaś parkingowa stłuczka w której zostały przerysowane drzwi? Nie można od razu zakładać że auto miało dzwona z kombajnem...
arti123
Początkujący

08 Wrz 2013, 19:56

Kupują używkę nie można wykluczyć żadnej opcji chyba, że ma się dar jasno widzenia, albo pewne info. Francuzy wiadomo, ze będą na wypasie, ale 10latek dla takiego auta na wypasie to juz moim zdaniem ryzyko rosnie proporcjonalnie z ilością bajerów... Mam na mysli usterki, które mogą spowodować nie możliwość kontynuacji dalszej jazdy na kołach.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Wrz 2013, 20:31

Vel Satis to tak paskudne auto, że do tego tematu pasuje jak dresiarz do seicento...
DauK
Początkujący

08 Wrz 2013, 21:57

E, chyba właśnie pasuje, bo temat dotyczył wnętrza... Czytać się już nie potrafi?
arti123
Początkujący

08 Wrz 2013, 22:22

Spokojnie Panowie bo się zaraz pobijecie ;)
Ciekawa propozycja, z zewnątrz faktycznie wygląda jak dzieło człowieka po białym proszku, ale w środku wygląda dość fajnie. Napawa mnie wątpliwościami ilość elektroniki za taką cenę, bo za te 13 tysięcy większość dostępnych egzemplarzy ma takie bajery jak czujnik deszczu, czujnik parkowania, tempomat itp. Coś tanio te auta stoją... Co o tym sądzicie?
kubut
Nowicjusz

08 Wrz 2013, 23:41

Choćby w środku było złote runo to z zewnątrz jest tak paskudne, że jeśli dla kogoś liczy się wygląd to takiego samochodu nie kupi. Sytuacja analogiczna do wnętrza.

Jednak widzę, że autor się zastanawia. Więc skoro liczy się tylko wygląd wewnętrzny, no cóż :) są gusta i guściki.
DauK
Początkujący

09 Wrz 2013, 00:14

A jakby szukać czegoś skromniejszego w środku? Mam na myśli coś w stylu Chevroleta Lacetti lub Skody Fabia (ewentualnie z mniej popularnych aut-Dacia Logan, choć tu ceny i dostępność części pewnie są zaporowe).
kubut
Nowicjusz