Auto do 15 -17 tys, ekonomiczme

25 Paź 2010, 22:23

Witam

Szukam ekonomicznego auta przede wszytskim do jazdy po miescie -diesel (tak zeby palil kolo 6litrow/100km) lub benzyna plus lpg. Nie za male nie za duze (cos wielkosci leona hatchbacka :wink: )

Jednak mam problem, bo totalnie sie na wyborze aut nie znam :grin: moglibyscie doradzic? prosze o pomoc :wink:

[ Dodano: 25 Październik 2010, 23:25 ]
zastanawiam sie nad honda civicem 1.7 tdci /100km lub fordem focusem :wink: ale jakos wiecej pomyslow nie mam.... :wink:
rodope
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

26 Paź 2010, 07:54

Koło 6 litrów to diesle palą na trasie (w trybie total emeryt można zejść do 5l) ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

26 Paź 2010, 08:59

Ojjj niekoniecznie :wink:

moje poprzednie auto, seat leon 1,9 tdi, wlasnie palilo 6-6,5 l/100 w miescie, w trasie nawet 4,5 :wink:

dlatego wlasnie szukam auta zeby mialo podobne parametry spalania, bo taki wynik dla mnie byl idealny :lol:
rodope
Nowicjusz

26 Paź 2010, 09:04

Ale nie zmienia to faktu, że trzeba jeździć jak emeryt. ;)
Zdjęcie
:lol:
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1992

26 Paź 2010, 09:46

no nie powiem, jestem kobieta to i moze jezdze mniej dynamicznie niz faceci :wink:

no ale moze tez inaczej podchodze do modeli samochodow - mniej mnie interesuje to ile koni ma pod maska dany model, ile wyciagnie itp a zeby byl to dobry samochod i ekonomiczny, zeby nie bylo syt ze ciagle bede musiala w niego lac i lac :razz:

Moze ktos pomoze w wyborze? :wink:
rodope
Nowicjusz

26 Paź 2010, 09:50

Benzyna + lpg ciężko będzie osiągnąć 6l w mieście. Ale, że litr diesla jest dwa razy droższy od litru gazu, możesz spokojnie szukać samochodu palącego 10l/100km w mieście, a tu wybór już jest całkiem spory.

@dervu
Jechałem Passatem TDI do Norwegii ponad 1500km, w 3 osoby i zapakowani po dach. Wiesz jak się zdziwiłem, gdy wyliczyłem średnie spalanie ? Wyszło 5,29l/100km. I nie jechaliśmy jak emeryci, bo przez całą Szwecję i Norwegię autostrady, więc poniżej 130km/h się nie schodziło.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczny miesiąc na drogach - październik
    Jesienią dostosowanie techniki prowadzenia samochodu do zmiennych i często trudnych warunków ma szczególne znaczenie. W ostatnich latach to właśnie w październiku w wypadkach drogowych w Polsce zginęło najwięcej ...

26 Paź 2010, 10:06

no wlasnie napsialam,ze w gre wchodzi mozliwosc benzyny plus lpg, bo koszty uzytkowania wychodza podobnie.. i ciesze sie,ze ktoc mnie zrozumial :wink:

a ktos ma wtedy jakies propozycje takiego auta, diesel lub lpg? tak do max 17 tys? cos podobnego wielkosciowo seata leona, bo ten rozmiar auta mi najbardziej odpowiadal :wink: i pewnie jeszcze bym nim jezdzila gdyby spod domu mi go nie ukradli :evil:
rodope
Nowicjusz

26 Paź 2010, 10:07

Ja nie jestem emerytem a moje Punto 1.9 JTD nigdy nie łyknęło mi więcej niż 5.3 l/100km

Było to rok temu w mrozy. Normalnie pali 4.5-5. Rekord w trasie: 4.01.
superges
Początkujący

Miejscowość: Śląsk

26 Paź 2010, 10:27

W trasie wiadomo, ale nie w mieście. I nie mówię tu o mieście, gdzie się jedzie i jedzie, tylko stop start. :)
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1992

26 Paź 2010, 11:16

Według mnie kupowanie diesla tylko do miasta to jedna wielka pomyłka. Na krótkich odcinkach bardzo łatwo zajechać turbinę ;)
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

26 Paź 2010, 12:21

to jesli nie deisel to co - benzyna czy benzyna plus lpg?

a ktore auto bardziej polecacie - forda focusa czy honde vivic (VII generacja)?
rodope
Nowicjusz

26 Paź 2010, 12:26

Dołączam się do pytania tez szukam auta za około 16 tyś oczywiście diesel i żeby był nie zawodny. Przebieg około 80 tyś żeby posłużył mi parę lat. Myślałem już nad Clio II 1.5dci Lupo 1.2tdi. Ciągle czytam i czytam i nie umiem znaleźć czegoś do siebie. Proszę o porady.
abra17
Nowicjusz

Miejscowość: Pszczyna

26 Paź 2010, 12:53

abra17 napisał(a):Przebieg około 80 tyś

To Twój roczny przebieg czy chcesz znaleźć za 16 tyś zł auto z takim przebiegiem?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

26 Paź 2010, 14:57

rodope napisał(a):to jesli nie deisel to co - benzyna czy benzyna plus lpg?

a ktore auto bardziej polecacie - forda focusa czy honde vivic (VII generacja)?

Za te pieniądze znajdziesz i Fokusa i Civica w niezłym stanie ;) Oba samochody są konstrukcjami bardzo dobrymi, także wszystko zależy tylko i wyłącznie od Twojego gustu ;)
Możesz spojrzeć także na Fiata Stilo, Renault Megane II, Citroena Xsarę oraz Opla Astrę II.

A czy brać z lpg to zależy raczej od Twoich przebiegów. Jeżeli jeździsz mało (np. 10km dziennie po mieście) to lpg możesz sobie odpuścić.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

26 Paź 2010, 16:00

Znajdziesz Focusa i Civica,ale w benzynie,gorzej będzie z dobrym i zadbanym dieslem. Może coś w benzynie,ale ze spalaniem na poziomie 5-6l? Diesel rzeczywiście fajnie sie sprawdzam,ale na dłuższe trase,a nie krótkie odcinki po miescie.
AutaCarmann
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków