Auto do 15-17 tysięcy złotych, które spełnia warunki jazdy w Norwegii

02 Lut 2016, 18:10

Witam,

Poszukuję auta, które będzie mi służyło na często zaśnieżonych i oblodzonych, norweskich drogach. Odpada zatem na starcie napęd na tylne koła, ponieważ z doświadczenia wiem (posiadam Mercedesa), że to nie jest najlepsza opcja na takie warunki pogodowe. Najbardziej pożądanym napędem jest 4x4, aczkolwiek auta z przednim napędem też całkiem nieźle sobie radzą na norweskich drogach, więc te również biorę jak najbardziej pod uwagę.

Przejeżdżam rocznie około 25 tysięcy kilometrów, z czego większość na krótkich odcinkach, więc silniki diesla również można już odrzucić (dziękuje za temat na forum dotyczący cen jazdy dieslem, bo byłem do tej pory nieświadomy}.

Mój Mercedes posiada skrzynie automatyczną i zakochałem się w takim stylu jazdy, bardzo wygodne, dlatego też preferowałbym taką skrzynie biegów, aczkolwiek absolutnie nie odrzucam manualnej skrzyni biegów.

Od auta oczekuje przede wszystkim przyjemności z jazdy, wygody, oraz niskiej awaryjności i niskiego zużycia paliwa, aczkolwiek fajnie by było gdyby auto było choć odrobinę dynamiczne, dla porównania dodam, że osiągi mojego Mercedesa C180 Kompressor (143hp) w zupełności mi wystarczają.

Przejrzałem dość sporo tematów na tutejszym forum i przewinęły mi się ciekawe propozycje w cenie do 17 tysięcy, jednak nie potrafię podjąć decyzji i czekam na opinie oraz propozycje innych.
Auta o których mowa wyżej to: Honda Civic, For Fiesta Mk8, Suzuki Swift, Hyundai i20, Toyota Yaris, Golf 5, Audi A3. Jak zauważyliście nie ma tu żadnego auta typu kombi, takich proszę unikać.

Proszę o propozycję modeli które spełniają powyższe warunki. Chciałbym również żebyście podawali nie tylko model auta, ale również polecany silnik.

Mam nadzieję, że udzieliłem wystarczającej ilości informacji, jeśli jednak nie, to proszę pytać o więcej. Myślę, że uda nam się coś razem znaleźć :)

Pozdrawiam oraz życzę miłego wieczoru! :)
leff
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2014
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: nie ma

02 Lut 2016, 19:14

leff napisał(a):Golf 5, Audi A3.

niestety brak dobrych silników

Lepszą opcją będzie szukać Audi A4 B5 1,8T Quattro i trochę zostawić. Jeden z lepszych napędów 4x4 i udany silnik sprawdzą się w zimowej Norwegii
Auta pokroju Fiesty, i20 czy Yarisa to będzie przepaść komfortu w porównaniu do Mercedesa i w dodatku przy sporych przebiegach jakie robisz tylko będą Cię męczyć
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Lut 2016, 20:06

już 3 osoba w ciągu ostatnich 2 dni poleca mi to audi a4 quattro, pan, mój wujek oraz kolega. to chyba musi być jakiś znak. niestety nie wiem czy będzie ono ekonomiczne, oraz mało awaryjne. chodzi o to, że aktualnie nie mogę sobię pozwolić na dodatkowe wydatki, więc auto musi funkcjonować bezproblemowo. jeśli już chodzi o ten model to nie wiem czy szukać w automacie, ponieważ nie znam skrzyń audi, pomoże ktoś? również zastanawiam się czy szukać takiego samochodu na polskim rynku, nigdy nie miałem auta z polski, a nasłuchałem się wielu opinii o podejrzanej historii samochidów oferowanych na polskim rynku, jakieś porady? dodam, że jestem raczej laikiem jeżeli chodzi o motoryzacje.

ewentualnie, czy jest jakieś jeszcze auto godne polecenia?
leff
Nowicjusz

02 Lut 2016, 20:57

leff napisał(a):jeśli już chodzi o ten model to nie wiem czy szukać w automacie, ponieważ nie znam skrzyń audi, pomoże ktoś?

W Audi A4 B5 nie było jeszcze awaryjnego Multitronica, wszystkie automaty w B5-tce są godne polecenia (zwykłe albo Tiptronic - automat z możliwością ręcznego przełączania biegów) - jak to automaty obniżają osiągi i zwiększają spalanie, ale przy minimalnej dbałości są nie do zajechania.

leff napisał(a):również zastanawiam się czy szukać takiego samochodu na polskim rynku

W tym budżecie już można coś sensownego znaleźć i tak jak napisał dzida zostawić sobie trochę grosza na nieprzewidziane wydatki po zakupie. Większość oferowanych w Polsce Audi to auta skrajnie wyeksploatowane albo lepione po wypadkach, ale zawsze można trafić na perełkę.
Też jestem zdania, że to auto powinno się sprawdzić na norweskich drogach.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

02 Lut 2016, 21:53

Popieram, A4 B5 z quattro to bardzo dobra opcja na skandynawskie drogi. Szukaj na stronach klubowych np A4-klub.pl czy też innych stronach poświęconych Audi. Często trafiają się tam fajne egzemplarze, warte zainteresowania.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

02 Lut 2016, 23:30

zatem na pewno będzie to audi A4 1.8 quattro. obejrzałem sobie kilka filmików na youtube przedstawiających ten pojazd i już widzę, że zapewni mi sporo frajdy, a to dobry znak.

zastanawiam się jednak czy nie kupić tego auta w Norwegii, choć ceny za ten model tutaj są nawet 4 krotnie większe niż w polsce to znalazłem tanią wydawałoby się perełkę, ale poddam ją waszej ocenie. link: http://m.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=70530831
leff
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Automatyczne światła drogowe
    Układ automatycznych świateł drogowych jest rozwiązaniem bardziej zaawansowanym i niezwykle praktycznym. Występuje w coraz większej liczbie nowych samochodów obok czujnika zmierzchu i zmniejsza zaangażowanie kierowcy ...

06 Lut 2016, 20:39

Panowie mam opcję kupić z pewnego źródła forda fieste mk7 z roku 2012. Auto jest po pierwszym właścicielu, serwisowane najpierw w Fordzie a później w profesjonalnym zakładzie mechanicznym. Książeczka prowadzona, wszystko wymieniane na czas, ponieważ samochód był w ciągłej eksploatacji i musiał być w pełni sprawny. 5 drzwiowy, bez większych wad wizualnych, technicznie sprawny w 100%. Cena +/- 15.000 zł. Silnik diesel 1.4 bàdź 1.6, tego muszę się jeszcze dokładnie dowiedzieć. Jedyny mankament to stan licznika: 250.000 km, nie cofany. Brać?
leff
Nowicjusz

06 Lut 2016, 23:33

serio - jak ma się ciasna fiesta do Twojego mercedesa... tym bardziej, że chcesz kupić diesla do krótkich odcinków
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010