Witam,
Poszukuję auta, które będzie mi służyło na często zaśnieżonych i oblodzonych, norweskich drogach. Odpada zatem na starcie napęd na tylne koła, ponieważ z doświadczenia wiem (posiadam Mercedesa), że to nie jest najlepsza opcja na takie warunki pogodowe. Najbardziej pożądanym napędem jest 4x4, aczkolwiek auta z przednim napędem też całkiem nieźle sobie radzą na norweskich drogach, więc te również biorę jak najbardziej pod uwagę.
Przejeżdżam rocznie około 25 tysięcy kilometrów, z czego większość na krótkich odcinkach, więc silniki diesla również można już odrzucić (dziękuje za temat na forum dotyczący cen jazdy dieslem, bo byłem do tej pory nieświadomy}.
Mój Mercedes posiada skrzynie automatyczną i zakochałem się w takim stylu jazdy, bardzo wygodne, dlatego też preferowałbym taką skrzynie biegów, aczkolwiek absolutnie nie odrzucam manualnej skrzyni biegów.
Od auta oczekuje przede wszystkim przyjemności z jazdy, wygody, oraz niskiej awaryjności i niskiego zużycia paliwa, aczkolwiek fajnie by było gdyby auto było choć odrobinę dynamiczne, dla porównania dodam, że osiągi mojego Mercedesa C180 Kompressor (143hp) w zupełności mi wystarczają.
Przejrzałem dość sporo tematów na tutejszym forum i przewinęły mi się ciekawe propozycje w cenie do 17 tysięcy, jednak nie potrafię podjąć decyzji i czekam na opinie oraz propozycje innych.
Auta o których mowa wyżej to: Honda Civic, For Fiesta Mk8, Suzuki Swift, Hyundai i20, Toyota Yaris, Golf 5, Audi A3. Jak zauważyliście nie ma tu żadnego auta typu kombi, takich proszę unikać.
Proszę o propozycję modeli które spełniają powyższe warunki. Chciałbym również żebyście podawali nie tylko model auta, ale również polecany silnik.
Mam nadzieję, że udzieliłem wystarczającej ilości informacji, jeśli jednak nie, to proszę pytać o więcej. Myślę, że uda nam się coś razem znaleźć
![Uśmiechnięty :)]()
Pozdrawiam oraz życzę miłego wieczoru!
![Uśmiechnięty :)]()