Auto do 15-20 tyś na początek

14 Maj 2015, 10:04

Witam.
Poszukuję samochodu w kwocie do 15-20 tyś zł (najlepiej do 15, ale jestem w stanie dać więcje za coś lepszego)
Głównie będę nim jeździł po Warszawie - z domu do pracy i spowrotem (około 15-20 km dziennie). Oprócz tego okazjonalne wyjazdy do rodziny czy wakacje.
Szacuję, że roczny przebieg to będzie jakieś 10 - 15 tyś.
Szukam auta umiarkowanie dynamicznego, oszczędnego, i bezawaryjnego. I oszczędność to niekoniecznie mi chodzi o spalanie. Jestem w stanie zaakceptować takie nawet do 10l. (choć mile widziane średnie 7-8).
Póki co moją uwagę zwróciła mazda 6. Wygląda świetnie, ma super wyposażenie, odpowiednią moc i akceptowalne spalanie. Pytanie tylko, czy w takiej kwocie znajdę coś sensownego - i czy oferty które są na otomoto - można w jakikolwiek sensowny sposób rozważać, czy większość co tam leży to wielka ściema.
Czy książka serwisowa i VIN są gwarantem tego co kupujemy? Czy to też podrabiają i fałszują?
Inne marki oczywiście też rozważę.
Autem będzie przewożone 1 roczne dziecko. (po jakimś czasie, jak już się oswoją z Warszawą)
Zakup raczej planuję na niedługi okres - do 3 lat. Potem będę mierzył w coś lepszego.
Mile widziane dobre nagłośnienie (fan dobrej muzyki)
Jesteście mi w stanie coś poradzić? Dać jakieś wskazówki jak szukać na co zwracać uwagę? Na co patrzeć by mieć pewność co do stanu i historii auta? (oczywiście wiem, że zawsze trzeba pojechać do mechanika przed zakupem - ale chodzi mi o raczej o wstępną selekcję ofert w sieci).
Byłbym wdzięczny za każdą pomoc.

No i serdecznie witam wszystkich forumowiczów :)
darthkurak
Nowicjusz

Auto: brak

14 Maj 2015, 10:40

Ja bym myślał o Cabrio z twardym dachem :wink: 8)
Możesz przejrzeć mój wątek o zakupie RM II CC 2.0 - koszt w roczniku 2004/06 do 22000:
https://www.forumsamochodowe.pl/renault-megane-ii-opinie-i-wskazowki-vt81638-15.htm#p532267

Znajdziesz tam również ogólne informacje dotyczące zakupu auta :ok:
mateuszek007
Nowicjusz

Auto: Chcę Renault Megane II CC
Silnik: 2.0 lub 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Manualna

14 Maj 2015, 10:44

Kabriolety odapają. Raczej szukam auta w miarę przestronnego, w który wpakuje te 4 osoby, bagażnik też powinien być rozsądnych rozmiarów. Po za tym nakreśliłem, że w samochodzie będzie przewożone 1 roczne dziecko - to skreśla kabriolety ;)
darthkurak
Nowicjusz

14 Maj 2015, 10:50

No i RM II CC spełnia wszystkie powyższe kryteria.
Dziecko będziesz przewoził przy złożonym dachu i wtedy bagażnik jest olbrzymi.

Ale kabriolety trzeba lubić :naughty:

Ps. Jeśli jesteś już napalony i przekonany do konkretnego modelu to znajdź forum osób, które znają się na tej marce i tam też popytaj.
mateuszek007
Nowicjusz

14 Maj 2015, 11:22

Tak do końca to przekonany nie jestem, ale wiem jedno - nie jestem z tych co lubią kabriolety - więc one odpadają ;). A z tego RM II są inne wersje podwozia godne uwagi?
darthkurak
Nowicjusz

14 Maj 2015, 11:42

Przeczytaj w moim wątku on zaczyna się od klasycznej RM (podałem wyżej).
mateuszek007
Nowicjusz

14 Maj 2015, 12:19

mateuszek007 napisał(a):Ja bym myślał o Cabrio z twardym dachem
zanim coś napiszesz bardzo cię proszę stwarzaj chociaż pozory myślenia bo jesteś na cenzurowanym przez wpychanie każdemu kabrioletu z twardym dachem. Jak ty sobie wyobrażasz przewozić w nim małe dziecko, oswieć mnie proszę, bo nie mogę sobie tego wyobrazić
Ostatnio edytowany przez mike, 14 Maj 2015, 12:20, edytowano w sumie 1 raz
Powód: literówka
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Maj 2015, 12:49

Proszę czytaj ze zrozumieniem :)
Wystarczy pomyśleć - małe dziecko przewozisz z zamkniętym dachem 8)
mateuszek007
Nowicjusz

14 Maj 2015, 13:36

Wystarczy pomyśleć, że jak ktoś szuka auta dla 4-osobowej rodziny z małym dzieckiem, to wciskanie mu coupe jest - delikatnie mówiąc - niezbyt mądre.
Jeszcze mniej skoro pasuje mu duży, wygodny sedan jak Mazda 6. Gdzie tu w ogóle można wyobrazić sobie compacta w cabrio, czyli zabaweczki dla młodej dziewczyny, którą może sobie w lecie pojeździć z koleżankami po sklepach.

darthkurak napisał(a):Pytanie tylko, czy w takiej kwocie znajdę coś sensownego - i czy oferty które są na otomoto - można w jakikolwiek sensowny sposób rozważać, czy większość co tam leży to wielka ściema.
Czy książka serwisowa i VIN są gwarantem tego co kupujemy? Czy to też podrabiają i fałszują?

Patrz też też na olx, na otomoto większość to handlarze. Szukaj raczej od prywatnych właścicieli, komisów generalnie warto unikać.
Książki serwisowe przy sprowadzanych autach są nagminnie podrabiane, czy historia się zgadza to czasem można sprawdzić w ASO, zależy od producenta (np Fiat ma ogólnoeuropejską bazę danych, nie wiem jak Mazda).

W tym budżecie nie powinno być problemów ze znalezieniem, tylko jak to w Mazdach uważać na rdzę.
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Rok produkcji: 2010