Auto do 15-20 tysięcy

08 Sie 2020, 08:43

Witam,
Szukam porady odnośnie wyboru nowego samochodu, którą ciężko mi samemu podjąć, napiszę poniżej jakiego samochodu szukam a od was proszę o podanie swoich osobistych opinii w ramach porady w tym temacie.
Autem będę się poruszał zarazem do pracy (krótkie odcinki) ale także do różnego typu wypadów za miasto. Interesuje mnie coś oryginalnego w miarę na czasie, adekwatnie do posiadanego budżetu. Myślę o zakupie diesla, ponieważ benzynowe silniki z LPG już mi się znudziły. Szukam auta które nie gardzi wyglądem jak i wewnątrz czy zewnątrz ma to coś. Szukam coś co nie będzie problemu biorąc pod uwagę średnią danych umiejętności mechaników, w naprawie danego modelu, chodzi o dostęp części zamienników i w miarę nie skomplikowane ,,główne" standardowe, często wynikające w danym modelu podzespoły do naprawy. (Nie chcę auta w którym przykładowa dana jednostka często ulega awarii a dodatkowo nasi mechanicy mogą mieć problem z naprawą ponieważ jest to nie typowy podzespół, z dodatkiem braku pewności czy jest zrobione prawidłowo..) Podoba mi się wersja combi, sedan lub hatchback. Dobrze by było coś co nie jest podatne na korozję, miarę przyjazne spalanie. Z mojej strony miałem na uwadze a4 b7 ale zastawiam się ponieważ miałem już audi a4 i nie bardzo chcę iść po raz kolejny w coś typowego na rynku, natomiast obawiam się innych mniej popularnie używanych marek (bo ludzie tak mówią bo to bo tam to i tylko audi, moim zdaniem po to jest tyle dostępnych modeli że wybór powinien być lepszy, od typowych stereotypów - stąd moja prośba o pomoc.Pozdrawiam. :mrgreen:
MotoFan777
Początkujący

08 Sie 2020, 13:10

Miałeś już Audi kup sobie coś innego tym bardziej że chcesz diesla na krótkie odcinki a to nie jest dobre dla takich silników.
Dodatkowo szukasz samochodu prostego w naprawie.
Ja bym tu się zastanowił np. nad Aurisem 1.4 D4D bo ten silnik powinien sprostać twoim wymaganiom :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Sie 2020, 13:14

krótkie odcinki są do pracy, sklepu itp. natomiast na weekendach jeżdżę na studia do 70km oraz różnego typu wypady po za miasto, po zatym auris jest dosyć krótka z tego co widzę bardziej mi się podobają sedany lub combi.
MotoFan777
Początkujący

08 Sie 2020, 13:18

zastanawiałem się wstępnie nad a4 b7 i volvo s60 na ten moment reszty nie rozpatrywałem stąd też mój post.
MotoFan777
Początkujący

09 Sie 2020, 01:17

A może trochę taniej Vectra C po Liftingu GTS Liftback z 1.9CDTI?
PawelMisiek
Nowicjusz

09 Sie 2020, 10:20

Krótkie odcinki po mieście to nie za bardzo widzę diesla (chyba, że ewentualnie coś bez DPF).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczeństwo pieszego na drodze
    Według statystyk, w 2012 roku doszło do 10 309 wypadków z udziałem pieszych, w wypadkach tych zginęło 1 167 osób, a rannych zostało 9 945 osób. Wypadki z udziałem pieszych stanowią prawie 33% wszystkich ...

09 Sie 2020, 11:20

Vectra C GTS - średni mi się widzą ople, ewentualnie insignia ale stawiam duży znak zapytania.

Tak coś bez DPF, rozważam też np. mitsubishi lancera, może jakaś E klasa Mercedesa 2,2 diesel ? a może passat b6 1.9 lub 2.0 common rail ?
MotoFan777
Początkujący