Auto do 15 tyś. Mazda 6?

09 Mar 2014, 12:29

Witam, szukam samochodu do 15 tysięcy. Moje wymagania to benzyna, moc najmniej 100 km, silnik max 1.8, zamierzam założyć LPG. Nie od dziś rozglądam się za samochodem i po przejrzeniu setek ogłoszeń, przeczytaniu dziesiątek artykułów i porad wytypowałem samochód dla siebie - mazdę 6. Rocznik 2003/2004. HB/SEDAN. Szkoda tylko że 90% ogłoszeń to igiełki z niemiec, 150 tyś przebiegu, 1 własciciel emeryt. CO o tym myślicie? poza tym że dosyć częstym problemem jest rdzewienie podwozia itp. Nastawiony jestem na to auto, jednak nie podjąłem jeszcze ostatecznej decyzji dlatego piszę tutaj. Liczę na jakieś rozsądne rady. Jestem otwarty na propozycję :) Nie interesują mnie malutkie samochody, przesiadam się z Civica VI HB, chcę coś ciut większego.
wisnia_wwy
Nowicjusz

Miejscowość: Wyszków

09 Mar 2014, 12:34

Mazda 6 okej ale 2.0 Lepiej jedzie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Mar 2014, 12:59

Większy będzie Hyundai Sonata. Proponuje się nim zainteresować. Auto ma bardzo niski poziom awaryjności silniki są dobre i można je gazować.
W przypadku mazdy 6 mamy taka z 1.8 i daje rade nie psuje sie, ale o dynamice można zapomnieć. Spalanie 9 litrów. Lepiej tu szukać 2.0 spalanie nie wiele większe, a auto się zbiera.
Gazować można, ale silniki te wymagają dobrych szybkich wtrysków. Koszt instalacji porządnie zrobionej to 2800zł. Trzeba znaleźć z polecanych warsztat.
Plus dla Mazdy to trwały łańcuch rozrządu, prosty silnik wymagający tylko zmiany płynów i filtrów.
Minus tendencja do szybkiej korozji. Trzeba po zakupie auto oddać do blacharza niech machnie spód i nadkola. Po za tym OK.
Przed zakupem radze objechać pare sztuk i wyciągnąć wnioski. Nasza szóstke sprowadziłem z Holandii i mimo, ze ma 1.8 jedzie lepiej niż niektóre 2.0 z polskich komisów...
Sprawdzać trzeba wszystko, szyby, opony czy 4 takie same, jak sie drzwi zamykają, bagaznik w odpowiednich miejscach sprawdzić czy słupki nie były wstawiane.
Ogólnie to co stało w komisach u mnie w łódzkim to był sam szrot.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Mar 2014, 13:30

noisy dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Nie interesowałem się nigdy tym Hyundaiem, na pierwszy rzut oka to wydaje się podejrzanie tani, z 2004 r. 11-12 tysięcy.

Co do Mazdy to robiłeś te zabezpieczenie antykorozyjne o którym piszesz? podłogę i nadkola? duży to wydatek na początek? bo z tego co widzę dobrze by było to doliczyć do kosztów początkowych.
wisnia_wwy
Nowicjusz

09 Mar 2014, 15:18

Tak. 300zł blacharz policzył za to. Mazda 6 w pełni japońska jest chyba do 04r później już z Fordem i wspólna elektronika i inne rzeczy. Sonate sprawdź bo to bardzo ciekawa opcja.
Za nasza 6 daliśmy 12.500zł do opłat 02r.
Po zakupie konserwacja, olej, filtry, klocki i tyle. Rok lata niemal codzien nic sie nie dzieje.
Plus, ze rozrządu długo nie trzeba ruszać.
Poza konkursem robiliśmy przy niej kilka rys na dachu bo dostała jakimś szyldem w dach czy cos.
Dlatego w Holandii bo tam są certyfikaty na przebieg, a sami Holendrzy nie interesują sie autami po wypadkach czy zdarzeniach losowych więc przebieg tylko 60tys km nie był dla nich atrakcyjny ponieważ autko trzeba by było i tak oddać do blacharza zeby usunąć ryse.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Mar 2014, 15:27

wisnia_wwy napisał(a):Nie interesowałem się nigdy tym Hyundaiem, na pierwszy rzut oka to wydaje się podejrzanie tani, z 2004 r. 11-12 tysięcy

są tanie przez znaczek na masce ale za to bezawaryjne i nie rdzewieje. Jak przełkniesz wątpliwą urodę auta na zewnątrz i w środku to możesz spokojnie rozważyć to auto. Po Lublinie jeżdżą też Sonaty taksówki, a mój znajomy zrobił 500tys. bez remontu wersją z 1997r. po czym sprzedał
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

09 Mar 2014, 16:17

co do Hyundaia to niestety jaki byłby cudowny i idealny to mi się po prostu nie podoba, ale w sumie nie najgorsza propozycja, godna uwagi.

300 zł to nie dużo jak na takie zabezpieczenie więc myślę że warto zrobić od razu po zakupie i mieć spokój na parę lat. Gdzie nie czytam, czy z kim nie rozmawiam to wynika że warto wybrać tą Mazdę. Tak więc chyba tak zrobię. Jutro tylko przedzwonię do gazownika żeby mi wycenił instalację do niej. Dzięki za rady.
wisnia_wwy
Nowicjusz

09 Mar 2014, 20:43

Co do gazowania to radze skorzystaj z linku i znajdź warsztat POLECANY w swojej okolicy. Bo założyć drut to nie problem, pózniej doprowadzić auto do normalności to niestety cięższa sprawa.
Nie ma co się sugerować tym co sąsiad czy kolega powie bo u mnie tez w okolicy są super fachowcy z polecenia, a w praktyce to wychodzą piękne kwiatki jak np, ze kolektora u mnie w ody ściągać nie potrzeba V6 :) a w Mazdzie wystarcza valteki i koniecznie lubra. Fachowcy kurza stopa.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Mar 2014, 22:02

a co myślicie o Maździe 3? wiem że jest te 1-2 tysiące droższa, wizualnie bardzo ładna opinie podobne, jak u niej z tą rdzą? jak się sprawuje ogólnie? piszę o silniku 1.6 105 km
wisnia_wwy
Nowicjusz

09 Mar 2014, 22:08

też niestety rdzewieje na tylnych nadkolach ale silnik 1,6 jest jak najbardziej ok
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

09 Mar 2014, 22:15

Znajomy ma Mazdę 3 i w sumie mało narzeka :D
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2007

10 Mar 2014, 09:09

3 czy 6 w benzynie bez problemu. Tak samo rdzewieją. Które z nich to zależy jak duze auto potrzebujesz.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Mar 2014, 10:41

właśnie nie potrzebuje tak dużego jak mazda 6, tylko że cenowo się różnią trochę, 6 jest tasza a to jednak też jest ważne dla mnie. No nic będę się rozglądał. Dzięki za rady Panowie.
wisnia_wwy
Nowicjusz