Auto do 15 tyś.

08 Lut 2018, 01:11

Witam wszystkich serdecznie!
Poszukuję już od dawna swojego pierwszego samochodu. Auto ma służyć przede wszystkim na jazdę po mieście. Nie planuję robić wielu kilometrów w ciągu roku. Przejrzałem troche forum internetowych, poczytałem różne strony i mój zakup padł na Toyotę Corollę. Ze względu na niską awaryjność tego auta.
Przejrzałem wiele ofert i zastanawiam się nad tym autem:

[link do oferty na Olx wygasł]

Czy opłaca się dołożyć tego tysiąca więcej, żeby zakupić to auto?
Poprosiłem znajomego z Lublina, żeby podjechał z mechanikem obejrzeć samochód.
Jest tylko jedno miejsce malowane, ale bez szpachli. Pare rys. Mechanicznie widać, że auto bardzo dobre, no i niski przebieg.

I teraz się zastanawiam czy lepiej wyjde na tym jak kupię coś tańszego czy dołożyć trochę i kupić to auto i nie martwić się wydatkami przez najbliższy okres?

Ewentualnie jak macie "pewne" autko (toyotkę), to poproszę o oferty.
eryk94
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 11 2013
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Nie mam

08 Lut 2018, 10:21

eryk94 napisał(a): kupić to auto i nie martwić się wydatkami przez najbliższy okres?

Trochę będę teraz straszył, nie musisz oczywiście tym się sugerować, po prostu sugeruję dużą ostrożność, jeśli auto przekracza Twój budżet :)
Skoro sprzedający pisze, że przez 4 lata od zakupu "w aucie nie były wykonywane żadne naprawy" to możesz przyjąć za pewnik to, że jakieś inwestycje w ten samochód na pewno Cię będą czekać po zakupie. W każdym aucie poszczególne podzespoły ulegają z czasem zużyciu, nawet w Toyotach.
Weź poza tym pod uwagę to, że ten samochód został kiedyś tu sprowadzony (handlarz? import prywatny?). Brak śladów malowania nie świadczy o tym, że auto jest bezwypadkowe - handlarze potrafią tak składać wraki z części pod kolor, że laik nie jest w stanie tego wychwycić. Zastanawia mnie bardzo niski przebieg jak na 13-letnie auto - tym bardziej może to być powypadek.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna