Auto do 15 tyś.

02 Sty 2013, 19:19

Witam,
Na wstępie powiem, że nie jestem bardzo obeznany w sprawach motoryzacyjnych, dlatego zwracam się o radę do osób doświadczonych i w temacie :)

Generalnie planuje kupno pierwszego auta, cena jak w temacie do 15 tyś. (same auto, licze się z kosztami przeglądu, rejestracji, OC itd.). Zależy mi na ekonomii i komforcie (moim, jak i pasażerów), szczegółowe opcje, jakie mnie interesują:
- sedan/limuzyna
- benzyna
- manualna skrzynia biegów
- silnik nie większy niż 2.0 (ew. 2.5)
- dodatkowe opcje takie jak: el. szyby i lusterka, klimatyzacja, skóra, radio, 4x4 itp (myślę, że większość z aut tego typu ma to w zestawie)
- niska awaryjność
- w miarę tanie części do naprawy

Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że nie wszystko może ze sobą się pokryć i wystąpić w jednym aucie. Priorytetem dla mnie są 4 pierwsze z wymienionych opcji :)

Szukałem po różnych serwisach samochodowych interesujących mnie aut i znalazłem kilka ciekawych:
Audi A6 C5
Alfa Romero 156
Citroen C5 II
Dodge Neon
Ford Mondeo Mk3
Honda Accord VI
Lexus IS200
Mercedes-Benz E200
Nissan Primera P12
Renault Megane II
Rover 75
Volvo S40

W razie czego prześlę potrzebne linki, bo oferty były podobne do siebie więc przyjąłem, że auta te mają podobne specyfikacje w modelach :) Proszę o pomoc i opinie. Z góry przepraszam za 'nieprofesjonalne sprecyzowanie prośby'. Dziękuję :oops:
Thakan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 10 2012
Auto: Nie mam

02 Sty 2013, 23:01

Pytanie dodatkowe - na ile jestes "nieobeznany", a tym samym czy zdajesz sobie sprawy ze spora czesc wybranych samochodow (segment D a nawet E!!!) moze byc bardzo droga w eksploatacji?
Dlatego uwazam ze nie nadaja sie na pierwszy samochod, szczegolnie jesli piszesz o ekonomii.

Jesli naprawde potrzebujesz duzy samochod to polecam mondeo, o ile dobrze sprawdzisz czy rdza go nie zaczyna zjadac.
jesli nie to radze poszukac max kompaktu typu focus, civic czy wymieniony megane 2 (chociaz dla mnie jest szpetny ale to kwestia gustu)
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

03 Sty 2013, 07:34

Trudno mi określić na ile się znam, zdaje sobie sprawę, że wymienione przeze mnie samochody są drogie w eksploatacji, ale planuje kupno pierwszego samochodu, który może wydawać się dla innych którymś z kolei i chce, żeby mi służył przez dobre kilka lat.
Po dogłębnych analizach odnośnie tych marek, opiniach innych i testach odnośnie spalania itp. zastanawiam się właśnie nad tym Fordem Mondeo MK3 bądź Roverem 75, który z kolei przyciąga uwagę swoją klasą (wizualnie) oraz wyposażeniem, ale nie wiem jak z awaryjnością i dostępnością części (i ich ceną)?
Thakan
Nowicjusz

03 Sty 2013, 20:34

Mondeo to auto na pewno bardzo wygodne, ale czy bezawaryjne? Z tym bym polemizował.
galicki
Nowicjusz

Auto: Merc

04 Sty 2013, 18:14

A jak wygląda sytuacja z:
Volkswagen passat
Daewoo Nubira
Daewoo Evanda
Mazda 6
na tle Forda Mondeo MK3?
Thakan
Nowicjusz

04 Sty 2013, 19:55

Co do Mazdy 6, bardzo fajny samochodzik, cichy w środku, wygodny, "ładnie lata", jednak jest jedno ale! Części są cholernie drogie, przykład: kumplowi ostatnio padła linka skrzyni biegów, koszt? 1500 zł. Co do Passata, no to problem może być z zawieszeniem tak jak np. w A4. Co do Daewoo, szukasz furki do 15000 zł i Deaweoo? :O
Felczy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo S60 Cross Country
    Volvo swoją ofertę wzbogaci o kolejny samochód typu crossover. Oprócz licznych zmian stylizacyjnych, S60 Cross Country będzie miał powiększony prześwit podwozia o ponad 6 cm w stosunku do zwykłego modelu S60. ...