Auto do 15 tyś

03 Lis 2016, 13:17

Witam serdecznie,

aktualnie posiadam mazdę 323f 1.5 pali około 7 litrów benzyny i przyspiesza do 100 w 11 sekund (katalogowo, normalnie nie mierzyłem).

Chciałbym zapytać was czy możecie polecić jakiś samochód o podobnych parametrach (ale by spalanie nie było wyższe niż aktualne) w cenie do 15 tyś zł około 15.
Niestety nie czuje się w BMW a potrzebuje auta również do dojazdu do klienta raz na jakiś czas.

Bardzo z wyglądu podoba mi się Alfa GT lub tego typu auta, problem z GT jest taki że raczej nie jest autem trwałym a nie chciałbym kupować skarbonki. Moja Mazda choć jest samochodem już pełnoletnim, nie chce się popsuć ale takim zajechać do klienta to wstyd :(.

Dodam że rocznie pokonuje około 10 tyś km.
Boje się że to za mało by nie popsuć dieasla... Turbina, filtr cząsteczek, koło dwumasowe ohh drogo, gdyby się popsuło...

Jeżdżę pół na pół trasa miasto.
Ostatnio edytowany przez KotWButach, 03 Lis 2016, 13:20, edytowano w sumie 1 raz
KotWButach
Nowicjusz

Auto: Mazda 323f
Silnik: 1.5
Paliwo: Benzyna

03 Lis 2016, 13:20

Stary, nie mam pojęcia, pierwszy raz widzę taki temat na tym forum, w takim przedziale cenowym :(
twecho
Początkujący

Auto: M

03 Lis 2016, 13:22

Tak wiem, że nie mam kolorowo... z chęcią dałbym 25 tyś ale problem w tym że bałbym się go zostawić na ulicy a co za tym idzie za mało zarabiam na droższe auta.
KotWButach
Nowicjusz

03 Lis 2016, 13:26

To był sarkazm...
auto-do-15tys-brak-pomyslu-jakie-auto-kupic-vt97186.htm
dylemat-samochod-do-15-tysiecy-z-gazem-vt97167.htm
jakie-auto-do-15-tys-miasto-trasa-20-80-300km-1200km-m-c-vt93091.htm#p592879
rodzinny-samochod-automat-ok-15-tys-trasy-miasto-vt96901.htm
pierwszy-samochod-do-15tys-pomoc-przy-wyborze-vt97193.htm
I to tylko tematy z ostatnich tygodni...
Generalnie mnie uczono, że jak czegoś szukam, to najpierw przeglądam forum i podobne tematy, a potem pytam o konkretne ogłoszenia - podając linki do nich...
twecho
Początkujący

03 Lis 2016, 13:38

Nie interesuje mnie gaz, auto rodzinne, nie jest to mój pierwszy samochód.
Jeżeli nie chcesz doradzić to po co zaśmiecasz temat? Jeżeli traktujesz go jak spam to nie odpisuj tylko zgłoś administracji do skasowania.
Ale zaraz czy forum nie do tego służy, by pytać.
Przykro mi że nie masz cierpliwości do ludzi i wolisz zamiast życzliwości okazywać im sarkazm.

Jeżeli uważasz że nie czytałem dziesiątek artykułów zanim tu napisałem to przykro mi że masz ludzi za ludzi bez własnego wkładu i wysiłku.
Pozdrawiam.
KotWButach
Nowicjusz

03 Lis 2016, 13:49

Przy takich przebiegach odpuść zakup diesla.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Stelvio - SUV-em klasy premium
    Pierwszy SUV w przeszło 100-letniej historii włoskiej marki. W Stelvio przestronność i wymiary samochodu sportowo-użytkowego idealnie harmonizują z cechami charakterystycznymi dla marki. Linia nadwozia odzwierciedla bezkompromisowe ...

03 Lis 2016, 13:55

Odniosłeś mylne wrażenie, lubię pomagać, ale nie lubię leniuszków.
Gdybyś zajrzał w dział np "Wejdź tu zanim założysz temat" i zaglądnął w temat np czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm
to byś się nie brał nawet pod uwagę diesla.
Ale mniejsza z tym :D

Wątpię czy dorwiesz zadbaną GT w tym przedziale, prędzej GTV. Alfa GT jest 3drzwiowa, to generalnie chcesz 3d hatchbacka czy coś w stylu coupe?
Np 3drzwiowa Honda Civic VII 1.6 albo Hyundai Coupe? Do jakiej pojemności silnika chcesz?
twecho
Początkujący

03 Lis 2016, 14:03

velcapone - też tak myślę ale zawsze warto jednak wspomnieć o takiej opcji.
twecho - najpierw nic nie wiedząc oceniłeś mnie że pytam nie czytając. Teraz piszesz że jestem leniem... Spoko jak uważasz zresztą... szkoda tylko że tak szybko oceniasz ludzi...

Generalnie chciałbym reprezentatywne auto, którym nie strach wyprzedzać i nie ma spalania na poziomie 10l... Zastanawiałem się też nad dołożeniem do MiTo ale te najtańsze modele pewnie już widzą drugi świat i wydaje mi się trochę małe. 3-5 drzwi obojętnie.
KotWButach
Nowicjusz

03 Lis 2016, 14:19

Nie unoś się tak, twecho ma zasadniczo rację.
Chodziło mu po prostu o to, że temat jest wałkowany tygodniowo kilka razy, gdzie zawsze pojawiają się te same/podobne auta i tu będzie nie inaczej. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy.

Ford Focus, Honda Civic VII, Toyota Corolla e12, Hyundai Coupe, Opel Astra H, Ford Mondeo, Honda Accord, Renault Laguna II FL, Saab 9-3, Lexus is200
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

03 Lis 2016, 14:36

Rozumiem po części to że samochody będą się powtarzać bo mamy ich może 200 rodzajów na rynku.
Ale z drugiej strony nie trzeba obrażać drugiej osoby czy posądzać o bycie leniem... Sposób w jaki coś przekazujesz ma zasadnicze znaczenie.

Dlaczego założyłem nowy temat? Ponieważ większość ludzi szuka aut rodzinnych. Liczyłem że temat rozwinie się głównie pod parametry techniczne.

Wymieniłeś auta które w większości już odsiałem bo właśnie myślałem nad
audi a3 8p, renault megane III. volvo v50 w dieaslu, alfa MiTo, alfa 159 w nowszej kaście.

Z wymienionych przez Ciebie zastanawiam się nad Astrą jako takim samochodem bezpieczeństwa w razie gdyby się nie udało nic znaleźć.

I tu pojawia się problem bo rynkowo te samochody stoją wyżej niż mój budget :D. ALe trafiają się tanie egzemplarze w które jestem w stanie włożyć nawet do 2 tysięcy po zakupie. Przy czym mam w rodzinie mechanika więc dałoby radę coś pokombinować za mniejsze siano, jeżeli chodzi o naprawy.
Pytanie czy tego typu auta się do czegokolwiek nadają nawet gdyby im przełożyć silnik.

I może od tego powinienem zacząć temat.
KotWButach
Nowicjusz

03 Lis 2016, 20:11

KotWButach napisał(a):audi a3 8p, renault megane III. volvo v50 w dieaslu, alfa MiTo, alfa 159
z tych kupisz jedynie 8p i względne v50, reszta cinko. Należy również wspomnieć, że za 15k jesteś ograniczony w Audi do 1.6 no i może syfiastego 2.0 TDI, bo 1.9 się ceni
mike
Moderator
Awatar użytkownika

04 Lis 2016, 01:39

Dzięki za odpowiedź, przy aktualnych cenach za OC i tym co będzie w przyszłości, 1.6 brzmi dobrze. Szkoda tylko że niemieckie ale co zrobić.
Będę zatem głównie rozważał v50 lub s40 lub audi 8p
KotWButach
Nowicjusz

04 Lis 2016, 08:21

Zamiast v50 za 15k lepiej rozważać Focusa. Wprawdzie nie tak fajne wnętrze, ale v50 bazuje na Fordzie więc wyjdzie na to samo, a dostaniesz w tej kasie w lepszym stanie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

04 Lis 2016, 20:10

Hej, fokus myślę bardzo dobre auto (rozpatrując roczniki 2008+) ale po prostu nie czuł bym się dobrze w tym aucie przez te obłości.

Zastanawiam się jeszcze nad fiatem bravo II jako że rocznikowo będzie dużo młodszy od Volvo i chyba części tańsze?
KotWButach
Nowicjusz

04 Lis 2016, 20:27

Patrząc na modele, które wymieniasz i budżet jaki posiadasz to cena części zamiennych powinna być priorytetem
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km