Auto do 15 tysięcy 50/50 (trasa/miasto)

28 Sty 2020, 21:40

Tak, tak... Regulacja kosztuje kilka stówek o ile znajdzie się taniego mechanika.
Teraz taka zabawa potrafi dojść do 1000. Do tego auto trzeba zostawić na nieokreślony czas i nigdy nie wiadomo jak dobrze ta usługa będzie zrobiona.
Kiedyś też tak beztrosko podchodziłem do zakupu samochodu ale z doświadczenia wiem, że się nie opłaca.
Nic tak nie wkurza jak samochód z którym ciągle trzeba jeździć po mechanikach. 30k km to dal niektórych rok więc taka zabawa średnio się opłaca. No i bądźmy szczerzy; zawsze przy takiej naprawie znajdą się inne rzeczy do zrobienia.
Chyba, że jest się ignorantem i jeździ bez serwisu do ubicia silnika... Jednak za 15k zł to średnio się opłaca.
No ale przecież są tu eksperci którzy mają po 5000 wpisów na forum.
Już nie jednemu doradzili. Radzę się rozejrzeć w googlach.
szyps
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 11 2001
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Focus II 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

28 Sty 2020, 22:21

Idąc tym tokiem rozumowania najlepiej niech wszyscy przesiądą się do seicento albo komunikacji zbiorowej.

Jeśli nie potrafisz znaleźć mechanika, który dobrze wykonuje swoją pracę to już nie mój problem. Zostawić auto na nieokreślony czas? Gdzie Ty żyjesz i serwisujesz samochód? W cywilizowanym warsztacie przyjeżdżasz na konkretną godzinę i o konkretnej godzinie auto odbierasz. Może się to przesunąć o kilkadziesiąt minut ale nie rób sobie jaj.

szyps napisał(a):Nic tak nie wkurza jak samochód z którym ciągle trzeba jeździć po mechanikach. 30k km to dal niektórych rok więc taka zabawa średnio się opłaca.

Dla mnie 30kkm to jakieś 4 miesiące i co z tego? Mam płakać bo tracę czas na wymianę oleju co 4 miesiące? Trzeba to zrobić i tyle. Jeśli ktoś jeździ samochodem to musi go serwisować. Jeśli ktoś robi 30kkm rocznie to raczej nie dla własnej przyjemnosci a w konkretnym celu, zwykle służącym zarabianiu pieniędzy i liczy się z tym, że środek transportu się po prostu zużywa. Zrobienie konkretnej czynności co 30kkm to "ciągłe wizyty u mechanika"?

szyps napisał(a):No i bądźmy szczerzy; zawsze przy takiej naprawie znajdą się inne rzeczy do zrobienia.

Czyli co? Czego oczy nie widzą i tak dalej? Do oleju też nie zaglądać żeby przypadkiem nie trzeba było ponieść kosztów dolewki? Zużycia opon też nie sprawdzać bo okaże się, że trzeba nowe kupić?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Sty 2020, 22:27

Piotr9321 Golf miał chyba jakaś przygodę z prawym przodem ale nie musiało być to coś poważnego,ja bym obejrzał.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Lut 2020, 15:34

Panowie, mały update.. Poszukiwania ciąg dalszy. Jak na razie jeżdżę tylko i oglądam bo same zmęczone trupy wszędzie dookoła. Znalazłem jeszcze coś takiego.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Warto? Silnik chyba ok do lpg, dużo oleju pali taki opel?
Piotr9321
Nowicjusz

06 Lut 2020, 16:17

Pewnie będzie nieco brał, ale to dość normalne.

Przemyślałbym Focusa 1.6 + LPG, bo patrząc na to co napisał sznyps to nadal jesteś do przodu o parę tysięcy niż na samej benzynie.

Masz jeszcze Leonika 1.6 - na zakup i na butlę spokojnie powinno starczyć oraz BMW E39 oraz Opel Omega (tylko jego lubiła brać ruda) i Astra H.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020

06 Lut 2020, 17:00

Focus też spoko opcja.

Wyszedł przed chwilą ładny golf
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jutro jadę oglądać. Dam znać czy kupiłem
Piotr9321
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX500h - czy taki samochód ma jakieś wady?
    Najmocniejsza hybryda w modelu RX to właśnie wersja 500h dysponująca silnikiem benzynowym i tu uwaga TURBO benzynowym! Przyzwyczailiśmy się że w samochodach tej marki występują silniki bez doładowania, a tu taka niespodzianka ...
    [D] BMW 320i e46 / Lexus IS 200 / Mercedes C200 W203
    Podstawowe kryteria zestawienia: - samochody z segmentu D - nadwozie sedan - napęd na tylne koła - silniki benzynowe do 2l o mocy ok. 150KM - manualna skrzynia biegów - rok produkcji modeli ok. 2000r. Wytypowane modele ...

06 Lut 2020, 17:43

Signum bardzo ładny i fakt silnik dobry do gazu,warto się nim zainteresować.
Golf też ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012