Auto do 15 tysięcy 50/50 (trasa/miasto)

22 Sty 2020, 21:57

Witam wszystkich forumowiczów. Nadszedł czas na zmianę auta, mój Golf 4 1.9 TDI nadaje się już tylko na żyletki. Rozglądam się za czymś innym. Roczne przebiegi około 30 tys. km..
Jestem w sumie zdecydowany na kolejnego ropniaka. Chciałbym żeby był jak najmniej problemowy. Szukam, oglądam i w sumie mam dwa typy:
Fiat Bravo 1.9 120km
Ford Focus 1.6 tdci 90km

Myślicie ze jestem w stanie znaleźć w miarę zadbanego Fiata w tej cenie? Ewentualnie może jakieś inne propozycje? Rozważałem też benzynę i montaż lpg, ale obawiam się że zwykły wolnossacy silnik może być odrobinę za słaby po przesiadce nawet z tych 110km w golfie.

Dzięki za pomoc!
Piotr9321
Nowicjusz

22 Sty 2020, 22:29

Ile chcesz na to przeznaczyć?
Ogólnie zarówno bravo jak i focus są spoko. Nooo ale jeśli budżet jest przymały to kupisz skarbonkę
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Sty 2020, 06:54

Tak jak w temacie max 15tysiecy na auto.
Biorę pod uwagę jeszcze benzynę i montaż lpg, ale wtedy 15 tysięcy musi wystarczyć na auto i instalację lpg. Auto segment B/C.

Edit:

Ford Mondeo mk3 - co sądzicie? 2.0 145km, to ten sam silnik co w focusie?

Jeden jest nawet niedaleko mnie.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Piotr9321
Nowicjusz

25 Sty 2020, 23:31

Mam ten silnik w Focusie. Moc i przyśpieszenie spoko. Kultura pracy świetna.
Minusem jest apetyt na paliwo. 8 litrów benzyny łyknie przy normalnej jeździe. Jak masz ciężką nogę to 9-10. Średnio nadaje się do gazu a w każdym razie ja nie ryzykowałbym montażu.
No i w tej wersji jest dwumasa!!!
Ogólnie to stara, niezawodna konstrukcja o ile nie bierze oleju. Jeśli ktoś dolewał więcej niż 0,5 litra na 2000km to pierścienie z bibuły nie trzymają i silnik nadaje się do remontu.
Moim zadaniem warto kupić tylko i wyłącznie z pewnego źródła, w przeciwnym razie można utopić trochę kasy.
szyps
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 11 2001
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Focus II 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Sty 2020, 09:10

szyps napisał(a):Średnio nadaje się do gazu a w każdym razie ja nie ryzykowałbym montażu.

Niby dlaczego?
Invi
Forumowicz VIP

26 Sty 2020, 14:11

Ostatnio był podobny temat na forum o Bravo do 15k i nie ma za bardzo nic sensownego..

szyps napisał(a):Średnio nadaje się do gazu a w każdym razie ja nie ryzykowałbym montażu.

Kto Ci tak powiedział? Akurat ten silnik jest zdatny do gazu.

Mondeo z linku ok,jeśli faktycznie niedaleko to można obejrzeć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA - 7 ciekawych faktów
    Kultowy Lexus LFA, jedyny w swoim rodzaju supersamochód japońskiego producenta aut luksusowych, został wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy. To niezwykle wyrafinowane od strony technicznej ...

26 Sty 2020, 16:30

Mondeo obejrzę w tygodniu, chociaż trochę się naczytalem, że ten silnik lubi sobie łyknąć olej. Bravo odpuściłem, w sumie trochę za małe auto jak dla mnie.

Mam jeszcze jeden typ.
Skoda Octavia II - trochę tego jest i nawet z polskiego salonu mógłbym poszukać z początku produkcji. Jak myślicie?
Piotr9321
Nowicjusz

27 Sty 2020, 20:11

Duratec HE dobry do gazu? Od kiedy?
Regulacja luzów zaworowych co 30k km, wyjątkowo wrażliwe gniazda zaworowe – jedyne wyjście to montaż wtrysku gazu w fazie ciekłej. Do tego wiecznie palący się check.
I nie mówcie, że wszystko zależy od instalacji i ustawienia przez gazownika bo to gó%no prawda.
szyps
Nowicjusz

27 Sty 2020, 20:17

ch...a, aż dziwne, że te wszystkie fordy w ogóle jeszcze jeżdżą
Invi
Forumowicz VIP

28 Sty 2020, 12:43

Czyli co chłopaki z Mondeo Klub Polska którzy mają te auta na co dzień też piszą gó... prawdę?
https://www.mondeoklubpolska.pl/showthr ... 2-0-145-KM
Dalej polecam czytanie tych gównianych gazetek typu Motor czy Auto Świat.. :roll:

Jakiś czas temu był na forum podobny temat i jeden z naszych doświadczonych użytkowników też pisał że 2.0 jest ok do gazu..

Na youtube też jest masa filmików o montażu lpg w tych silnikach..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Sty 2020, 21:56

Fajny link wrzuciłeś. Ostatni post 5 lat temu.
Prawda jest taka, że nawet jeśli ten silnik jako tako znosi gaz to i tak regulacja zaworów co 30k km zabija cały zysk z montażu instalacji. O droższych przeglądach i serwisie instalacji nawet nie wspomną.
Dlaczego niektórzy nie mogą się pogodzić z tym, że nie wszystkie silniki muszą jeździć na gazie?
W przypadku Focusa czy Mondeo z lat 2004-2008 taka inwestycja nie ma najmniejszego sensu.
szyps
Nowicjusz

28 Sty 2020, 21:59

Właśnie dlatego wolałbym coś żeby nie bawić się w regulacje zaworów. Golf 5/Octavia 2, do 15k coś znajdę 1.6 102km? Wiem, że muł ale z punktu A do punktu B zawiezie.
Piotr9321
Nowicjusz

28 Sty 2020, 22:04

Dobry silnik do gazu to Astra 1.8 125KM. Tylko ta wersja!!!
Niestety lubi wypić trochę oleju jak to Opel. Mój sąsiad ma też problemy z odmą bo zbiera się w niej syf który potrafił zamarznąć podczas większych mrozów.
Jednym słowem nie ma ideałów i zawsze trzeba pójść na jakieś ustępstwa.
szyps
Nowicjusz

28 Sty 2020, 22:07

Właśnie o piciu oleju w 1.8 128km czytałem, chociaż ten 1.6 102km też trochę bierze.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Warto jechać oglądać? 14.500 z opłatami
Piotr9321
Nowicjusz

28 Sty 2020, 22:11

Piotr9321 napisał(a):Właśnie dlatego wolałbym coś żeby nie bawić się w regulacje zaworów.

I bierzesz pod uwagę zdanie ziomka, który właśnie napisał, że regulacja zaworów co 30-40kkm kosztująca kilka stówek "zabija opłacalność LPG"? Bez jaj :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Już nie mówiąc o tym, że luzów prawie nikt nie reguluje a jakoś różne auta z tym rozwiązaniem jeżdżą po drogach.
Invi
Forumowicz VIP