Auto do 15 tysięcy?

18 Sie 2010, 01:30

Witam, jestem osobą młodą, szukam auta do 15 tysięcy złoty, głównie na dojazdy do szkoły, czasem jakaś trasa też się trafi, dziennie około 40 km bym robił. Czego wymagam od auta:
-niskie spalanie
-w miarę możliwości mocne, by dawał jakąś frajdę z jazdy
-bezawaryjne, ew duża dostępność tanich części
-rocznik myślę, że koło 2000
Moje typy to - Honda Civic od V generacji w górę, jaram się Vtec'iem ale to dosyć trudno trafić na niezajechany egzemplarz, Seat Leon, Lancia Lybra- to bardzo ciekawe auto, bogato wyposażone, mieści się w cenie, w miarę młode roczniki, nie wiem który silnik, ale chyba 1.9 no i nie wiem jak tu z awaryjnością, Bmw e36 ale tu o małym spalaniu chyba nie ma mowy?
Golf IV no i to chyba na tyle. Moim faworytem jest narazie Lancia, ale czekam na inne opinie. a z kupnem auta mi się nie śpieszy, będzie to jakoś przełom stycznia/lutego. Z góry dzięki
Naze
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

18 Sie 2010, 07:46

Bierz E36, wersje 318is albo 323i nie spalą więcej od vteca. No i 10x mniej oleju, a to też ma znaczenie. :wink:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

18 Sie 2010, 10:48

Cześć,
Tak jak piszesz Civica będzie ciężko trafić fajnego, BMW to niestety nie są konstrukcje oszczędne, konstruktorom BMW zależy na radości z jazdy przede wszystkim :grin:
Golf IV - no cóż, solidne auto, ale moim zdaniem przewartościowane i też ciężko znaleźć coś zadbanego, bo handlarze potrafią jedną "czwórkę" z kilku aut pospawać "bo i tak się sprzeda", a jak chciałbyś golfa fajnie wyposażonego to już w ogóle ze świecą szukać.

No i wreszcie Lancia - zgadzam się z Tobą jest to mega ciekawa propozycja, za 15 koła kupisz zadbaną z rocznika 2000/2001. Auto z segmentu premium, w zasadzie każdy egzemplarz super wyposażony. Ja mam 1,9 JTD, kupowałem z dużą dozą niepewności, ale jestem mega zadowolony. Robię codziennie 60 km, z tego 50km trasa/10km miasto. Spalanie to 5,7 litra (jazda w miarę spokojna do 120km/h). Sześć litrów poza miastem ciężko przekroczyć (chyba, że klima na full i but :wink: ), Mam silnik w wersji 105 KM, od rocznika 2001 jest w wersja 1,9 JTD 115KM i ta jest podobno jeszcze ekonomiczniejsza mimo większej mocy. Smiało mogę też polecić silnika 2,4 JTD (pięć cylindrów!, są 2 wersje 136 KM i 150 KM), palą niewiele więcej jak na tę pojemność (jakieś 6,5 poza miastem), banan na twarzy gwarantowany przy każdym wyprzedzaniu :mrgreen: Zaletą jest też proste zawieszenie Lybry, wiadomo że wielowahaczowe rozwiązania w Polsce się nie sprawdzają.
Cześci do Lybry są ogólnie dostępne i w normalnych cenach (podzespoły wspólne ze Stilo, Marea, AR 156/166). Awaryjność jest taka jak w innych autach, nie będę pisał że jest lepiej czy gorzej, na Autocentrum znajdziesz dużo dobrych opinii, ale jak zawsze zależy to też od egzemplarza.
Wady tego auta: drogie częsci blacharskie (mało rozbitków), duża utrata wartości ze względu na mało popularność. Zdecydowanie uważam że warto, najgorzej to przełamać w sobie stereotypowe myślenie o włoskich autach :smile:
mario_pil
Początkujący

Miejscowość: Wałcz
Auto: Scenic II + Carisma
Paliwo: Benzyna

18 Sie 2010, 14:01

mario_pil napisał(a):BMW to niestety nie są konstrukcje oszczędne, konstruktorom BMW zależy na radości z jazdy przede wszystkim :grin:

Bezwiednie powtarzasz bzdury, BMW generalnie pali tyle co konkurencja albo mniej, wyjątkiem są tylko starsze motory 1.6 i 2.0.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Sie 2010, 14:03

No to powiedzmy takie bmw e36 motor 2.8 ile spali i jak z cenami ubezpieczenia w porównaniu np. do leona 1.9 tdi 110 km?
Naze
Nowicjusz

18 Sie 2010, 14:09

Ubezpieczenie będzie drogie jak nie masz zniżek, na pewno ponad 1000zł/rok, ale w Leonie też nie będzie tanie. Spalanie 2.8 od 11 w mieście, mniej raczej nie wykręcisz, przy butowaniu ok. 14, w trasie z 7 - 8. Do 15. tys ciężko będzie o ładne 328i, chyba, że sedan bez mpakiet, ale Tobie bym polecał 323i, pali przynajmniej litr mniej od 2.8, a jedzie też ładnie i są tańsze w zakupie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

NISSAN NV200 LONDON TAXI
    Nissan przedstawił śmiałą, przyszłościową wizję londyńskiej taksówki - model NV200 London Taxi - skierowaną do 300 tysięcy codziennych użytkowników tego środka transportu. NV200 London Taxi emituje zdecydowaniem ...

18 Sie 2010, 14:15

No własnie a wątpie bym z taka moca pod maska nie butował :) a leon wedle statystyk pali w tdi od 7 do 9 na miescie ;p a zniżki mam, tylko nie wiem jakie :PP bo na mame to by było.
Naze
Nowicjusz

18 Sie 2010, 14:45

No wiesz... albo chcesz jechać szybko albo tanio. Albo chcesz słuchać muzyki benzyny szcześciogarowej albo traktora z pola. Coś za coś. :wink: Kompromisem wydaje się BMW i dobra instalacja gazowa.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Sie 2010, 15:12

jiGsaw napisał(a):
mario_pil napisał(a):BMW to niestety nie są konstrukcje oszczędne, konstruktorom BMW zależy na radości z jazdy przede wszystkim :grin:

Bezwiednie powtarzasz bzdury, BMW generalnie pali tyle co konkurencja albo mniej, wyjątkiem są tylko starsze motory 1.6 i 2.0.

Bzdury to Ty Kolego próbujesz chłopakowi wciskać. Mniej niż konkurencja? To popatrz:
BMW E36 318i 115KM - 9,2 litra/100km
BMW E36 323i 170KM - 9,6 litra/100km
Honda Civic V gen 1,6 Vtec 125KM - 6,9litra/100km
Seat Leon 1,8 125KM - 8 litrów/100km
VW Golf IV 1,8 125KM - 8,4 litra/100km

Dane z Autocentrum, wybrałem silniki o podobnych mocach co proponowane przez ciebie BMW dla pozostałych modeli, które Kolega bierze pod uwagę. Wpisałem parametry określone jako minimalne średnie spalanie dla tych samochodów. Lybry w dieslu nawet tu nie umieściłem, bo spalanie miażdży kosztami resztę tych aut.
:mrgreen:
Jak komuś doradzasz to nie pisz głupot i nie obrażaj innych użytkowników, ja poleciłem Lybrę pisząc też o jej wadach. Wadą BMW jest spore spalanie, zaletą fun z jazdy, tyle w temacie.
mario_pil
Początkujący

18 Sie 2010, 18:11

Honda, Seat i VW - elita konkurencji dla BMW. :lol: :lol: :lol: Kolego ja tutaj mówię o aucie tylnonapędowym ważącym grubo ponad tonę, a Ty mi porównujesz to do jakiś pierdziawek, masa ma duży wpływ na spalanie, a akurat E36 318i jest silnikiem ponad 20 letnim, więc trochę nie ta dekada... równie dobrze mogłeś wziąć silnik BMW z samolotu z Messerschmitta... A motor z 323i czyli benzyna 2.5 170km to wypadła rewelacyjnie w porównaniu z 1.8... W ogóle to nie wiem skąd te dane wziąłeś... bo na moim autocentrum mam jak byk, że vtec pali średnio ok 7.5, a 323i 8.3, natomiast 318i jak vtec. Co do silnika 1.8 125km to g...o potrafi spalić ponad 10l pb przy damskiej nodze... znajomi mają i nie pali nic mniej niż moja stara sześciocylindrówka, więc może więcej praktyki, a mniej katalogów ziomek. BMW co roku zgarnia najwięcej nagród za silniki i tam b. ważnym czynnikiem jest właśnie stosunek mocy do spalania, czyli tzw. osiągi (szeroko rozumiane), czy Ci się to podoba, czy nie. Wiesz skąd się wzięły opinie, że BMW dużo pali? Bo 3/4 trójek ma silnik 1.6, a 3/4 piątek ma 2.0. W pierwszym przypadku to silnik za słaby to ciężkiego tylnonapędowego auta musi dużo palić, w drugim to sześć cylindrów, czyli spalanie jak w 2.5, więc jak na 2.0 to duże, poza tym BMW jest jednym z b. nielicznych aut, które PRAWIE normalnie jeździ na padniętej sondzie lambda, a w autach 15 - 20 letnich (czyli przeciętna beemka w PL) to b. częsta usterka, dużo ludzi nie dba o auta i tak jeździ albo nawet nie zauważą i potem biadolą, że BMW dużo pali...

Lancia to Fiat, w dodatku jeszcze bardziej ezgotyczny niż Alfa Romeo, chyba nie muszę pisać z czym to się wiąże.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Sie 2010, 18:51

Nie odwracaj kota ogonem, dyskutujemy o porównaniu dla Kolegi aut którymi się interesuje, a nie porównaniem twojego cudownego BMW do konkurencji w postaci audi i mercedesa z tego segmentu.
"Czego wymagam od auta:
-niskie spalanie..." - on od tego zaczął, a ty mu robisz wodę z mózgu, na szczęście jest mądrzejszy od ciebie mimo że to pewnie będzie jego pierwsze auto.

Naucz się czytać ze zrozumieniem i zdejmij klapki z oczu, bo swoimi wywodami tylko potwierdzasz stereotyp o właścicielach aut tej marki. "bo na moim autocentrum"- masz WŁASNE, gratuluję! No to masz linka do tego autocentrum z którego korzysta reszta świata poza tobą kolego - [link do autocentrum.pl wygasł] i tam masz jak BYK 6,9 litra spalanie minimalne średnie, dla vteca o którym pisałem. Zapomniałeś też dodać ile kosztuje utrzymanie BMW i jak drogie są części, tak się składa części do egzotycznej lancii są śmiesznie tanie w porównaniu do BMW, ale ty oczywiście swoje, zaraz wysmarujesz kolejnego posta piejącego zachwytem nad BMW. Ja miałem kiedyś BMW, teraz mam Lancie, obie marki mają swoje plusy i minusy, jak wszystkie więc przestań pier..... bo bo łeb puchnie od tych bajek.
mario_pil
Początkujący

18 Sie 2010, 19:14

BMW dużo pali to fakt, ale NIE jak na swoje możliwości i to co oferuje i o to mi tylko chodzi. Co do ceny części to sobie zobacz ile kosztują do tego całego JTD, to common rail, jak coś się zesra to będzie na swap w BMW :P Korzystałem z tego samego autocentrum, tylko skisłem i spojrzałem w katalog zamiast opinie. Poza tym niektóre części będą droższe, ale nie daj boże będzie stłuczka z nie jego winy to sobie będzie mógł naprawić taką Lancię albo kupić drugą taką samą. No i robocizna swoje też kosztuje... a znając korporację FIAT to raczej na kosztach owych usług wyprzedzi się części BMW. Napisałem mu ile pali BMW i musi wybrać, coś za coś, a Ty robisz jakąś awanturę i popisujesz się niewiedzą, siedzę w BMW i wiem ile te auta palą. A jak wstawić LPG to taka beemka z motorem 2.5 wyjdzie taniej niż Honda... do Hondy to LPG bym nie wstawiał, z resztą wg. Twoich raportów z autocentrum to pali 2x LPG niż PB, WTF? :roll:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Sie 2010, 19:36

jiGsaw czy Ty znasz jakieś inne samochody niż BMW? Wszędzie gdzie się nie pojawi temat a'la "Samochód do 10/12/15/16 tyś zł polecasz zawsze to samo - święte BMW E36. Wszyscy już na tym forum wiemy, dla Ciebie BMW E36 jest świętością, pełnią szczęścia, najdoskonalszym samochodem na ziemi i najlepiej by było gdybyśmy wszyscy sobie je kupili. Jednak nie każdy kierowca chce do tego się przesiadać. Nie każdego stać na takie spalanie. A Ty młodemu kierowcy, proponujesz 170 konne BMW? Brawo, gratuluję rozumu.

Kolego Naze za tą kwotę proponuję Ci rozejrzeć się za Almerą II z początku produkcji, Fiatem Stilo, lub Carismą.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Sie 2010, 20:07

Nie napisał nigdzie, że to jego 1. auto, więc mi nie ubliżaj, bo o ile pamiętam to Ty wielce się spinałeś z obrazami na forum. E36 nie jest świętością, ma szereg wad, które znam i mogę podać jak ktoś chce, ale to dobre auto w ogólnym rozrachunku, jak ktoś woli dołożyć trochę siana i nie traktować auta jako przymus i stratę czasu tylko, to BMW jest dobrym pomysłem. Kolega wymienił, oprócz BMW, 1.6vtec, który lubi swoje spalić, więc mu też temat jakoś naprostowałem, zwłaszcza, że niektórzy wykazują się niewiedzą. Może niech autor się wypowie, jeżeli to pierwsze auto to faktycznie BMW nie jest aż tak dobrym pomysłem, zwyczajnie szkoda takiego auta i inwestycji na początek, lepiej kupić coś ekonomicznego i poniżej budżetu na start.

Ps. Ciekawi mnie styl jazdy takim vteciem aby osiągnąć te 7 litrów spalania... widzieliście kiedyś wykres tego silnika? Takim 323i bez szaleńczej jazdy można śmiało zmieniać biegi przy 2tys obr i jechać b. sprawnie, przy 1.8is to 2.5tys obr, chciałbym to zobaczyć w takim vtecu... to się właśnie też przekłada na spalanie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Sie 2010, 01:14

Dobra, widzę że tu trochę odbiegliście od tematu i zrobiło się BMW kontra reszta świata.
A więc tak jak ktoś tu napomniał, to wyprostuję sytuację to będzie moje pierwsze auto, ma być w miarę możliwości ekonomiczne ale też chciałbym by dawało coś frajdy z jazdy.
Bmw jak ktoś napisał już, daje dużo frajdy z jazdy, ale także za dużo pali, nie wiem może są asy co spalanie im sięga po 6 litrów ale w TRASIE, a ja potrzebuje auta do jazdy przez pewnie zatłoczone miasto jakim jest Poznań. Klasyfikując podane auta do najbliżej mi do Leona, nie jest tak często spotykany jak a3 czy Golf, po prostu mi się podoba, silnik w miarę mocny spalanie wedle STATYSTYK nie jest jakieś super duże, czytałem że polecają TDI, Lancia odpada, może gdybym miał kilka/naście lat więcej to byś pomyślał nad takim typem auta. Do rzeczy, chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej na temat leona, jak wypada w porównaniu z innymi, karoseria, czy chwyta go rdza, interesują mnie raczej początki produkcji przez cene, na co zwracać uwagę przy kupnie, co się najczęściej w nich psuje, komfort jazdy itd.
Naze
Nowicjusz