Auto do 15000zł...

31 Mar 2012, 16:16

Cześć Wam ;) Zarejestrowałem się tutaj, aby rozpocząć ważny dla mnie wątek. Jestem w posiadaniu 15000zł i za taką oto kwotę chciałbym kupić samochód. Ważne, żeby był to benzyniak dobrze kompatybilny z gazem, if U know what I mean :P
Jak na razie jestem młody, więc autko nie musi być bardzo duże, niech to będzie coś w coupe/ładny sedan.
Myślałem nad Oplem Astrą II / Golfem IV / Alfą Romeo 156.

No i właśnie Alfa wygrywała moje rankingi, ale usłyszałem wiele opinii, że to bardzo zawodne auto... Prawda zawsze leży po środku, jednak nie chciałbym kupić studni bez dna, w którą będę musiał wrzucać ciągle kasę na naprawy itp.

Więc tak: dobry silnik benzynowy (maks. 1.6), rocznik coś w granicach 2000 najlepiej. Chciałbym, by nie palił jak smok, przeznaczony będzie w szczególności do jazdy po mieście, jednak co weekend wypad na ryby nad położony ~50km zalew. Rocznie ~12000 km. Byłbym rad, gdybyście ocenili sens kupowania Alfy 156 ;)
anacondon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 09 2011
Auto: Na razie brak ;)

31 Mar 2012, 16:31

Dużo tu miłośników Alfy i to ładne auto, ale niestety opinia o nich nie wzięła się znikąd :? Mój znajomy ma to auto i narzekał na sypiące się zawieszenie i z silnikiem chyba Ts też były spore problemy... Napewno bardziej rozsądny byłby zakup Astry 1.6 16v lub Golfa 1.6-1.8, sporo tego jezdzi na gazie i dobrze znoszą
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

31 Mar 2012, 19:48

Zastanawiałem się też nad Toyotą Celicą lub Hondą Prelude... Starsze, ale podobno dobre w utrzymaniu.
anacondon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 09 2011
Auto: Na razie brak ;)

01 Kwi 2012, 09:50

Prelude i Celica nie są tanie w utrzymaniu :D wiadomo auta usportowione więc trzeba po zakupie troszke kasy władować a spalanie i części też nie należa do tanich i to może być studnia ale jak podoba Ci się coupe i akceptujesz mniejszą uniwersalność to jak najbardziej tak
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

01 Kwi 2012, 11:05

Co do golfa,to za tą kasę i z silnikiem 1.6 powinienes znalezc juz coś ciekawego
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

01 Kwi 2012, 12:12

Coś na płycie A3, tylko Golf, Leon, Toledo, Bora, Octavia.

Alfę odpuść, wiele problemów z benzynowymi silnikami i ich osprzętem, jakie? Za dużo pisania, skorzystaj z google ;) no chyba że rozważysz JTD, wtedy ma to sens.

Astra II, ale tylko w coupe, inne nie są warte 15stu tysięcy ;).
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czujniki kontroli ciśnienia w oponach - system TPMS
    Ciśnienie jest bardzo ważnym parametrem opon – od niego zależy przyczepność do jezdni, droga hamowania, zużycie paliwa, hałas opon czy wreszcie wytrzymałość ogumienia. Niestety, według badań Moto Data, aż 58% kierowców ...
    Mille Miglia 2017 - najpiękniejszy rajd na świecie
    Po 4 dniach i tysiącu mil kierowcy startujący w Mille Miglia dotarli do Brescii! Najpiękniejszy rajd na świecie dobiegł końca. Prawie pół tysiąca zabytkowych aut wyścigowych, co najmniej drugie tyle samochodów ...