REKLAMA
Witam, jestem co prawda kompletnym nowicjuszem w sprawach motoryzacyjnych, wiem, jak używać wyszukiwarki, jednak przeglądając wątki dotyczące zakupu auta z ograniczonym mocno budżetem nie znalazłem zadowalającej odpowiedzi ; / stwierdziłem , że opiszę sytuację i zapytam po prostu. Prawo jazdy wywalczyłem około rok temu, obecnie jeżdżę autami rodziców, są to samochody z automatycznymi skrzyniami, więc nie jeździłem manualami od czasu zdobycia prawka.
Wrócę na studia, w domu będę rzadko, chodzi o auto, którym będę mógł raz na 2-3 tygodnie przejechać kilkadziesiąt kilometrów dla samej radości prowadzenia manuala. Wymagania mam prawie zerowe:
-fajnie jakby nie palił wiele, także auto małe, w gazie albo diesel, ale, że będę jeździł rzadko, to nie jest konieczność.
-żeby nie rozpadł się na drodze (bo że będzie rdzewieć to ja dobrze wiem ; )
-fajnie, jakby nie toczył się wolno po drodze, ale to już będzie w moim przypadku luksus.
-mam nadzieję, że nie wyczyszczę kieszeni wizytami u mechanika, zależy mi, żeby działały sprawy fundamentalne, czyli silnik i hamulce... i światła ; p
-jestem dosyć wysoką i postawną osobą, więc najlepiej, jakby udało się znaleźć samochód większy od malucha, ale nie jest to konieczność, w końcu nie o to mi chodzi, głównie o to, żeby skrzynia była manualna ; d
Taki samochód planuje pokatować z 2-3 lata, do tego czasu uzbieram kilka tysięcy na samochód, którym będę sie przemieszczał już regularnie,a ten pójdzie pewnie na szrot.
Nie jest to sprawa na ten moment, te 2,5k (bo liczę z ubezpieczeniem) też muszę uzbierać.
Jeżeli okazałoby się, że na moje wymagania wystarczy kwota mniejsza, równiez zamieniam się w słuch ; d Będę też szukał auta z OC opłaconym jeszcze kilka miechów od zakupu.
Prosiłbym więc o nieproponowanie konkretnych samochodów, których chcielibyście się pozbyć.
Fajnie byłoby wiedzieć, na co w tym przedziale cenowym i modelach zwracać uwagę.
Mam powiedzmy kilku kandydatów po przeczytaniu wielu tego typu wątków:
-Polonez (z gazem)
-Daewoo Tico
-Mazda 323 (IV)
-Fiat CC
-Suzuki Swift Mk3
To w sumie tyle, aczkolwiek jestem otwarty na jakiekolwiek propozycje ; ) Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne odpowiedzi
A i nie pociskam w żaden sposób automatów, to naprawdę fajne samochody ; p