Auto do 15K FocusMK2/CivicVII/GrandePunto/AstraH/Alternatywa

16 Sty 2020, 13:19

Witam serdecznie. Pierwszy post, ale postanowiłem kwestię w miarę uściślić bo temat się powtarza, a każdy ma inne potrzeby.

Jak w tytule wątku, postanowiłem zmienić samochód i mam budżet do 15k.

Pierwszą i nadrzędną sprawą jest jak najniższa awaryjność.
Muszę tutaj zaznaczyć, że samochodem z którym się właśnie rozstaję jest wysłużona, pełnoletnia Alfa Romeo 147 1.9 JTD. I chociaż mimo różnych frustracji z nią związanych, jeździło mi się nią bardzo przyjemnie to był to egzemplarz trochę zaniedbany, powypadkowy, nie używana przez 2 zimy, stojąca i gnijąca pod blokiem. Brat który mi ją zostawił był już 3 właścicielem, więc sami rozumiecie :roll: Pojeździłem nią ponad 2 lata, przez które wiele się nauczyłem ale ta wiedza też trochę kosztowała :lol:
Ważna jest też w miarę tania eksploatacja i w miarę tanie części.

Następną kwestią jest nadwozie, zależy mi na kompakcie podobnych rozmiarów do Alfy, aby był 5 drzwiowy, w miarę pakowny, ale tu istnieje kompromis bo jeżdżę tylko z żoną a dziecko jest na razie w planach.

Nigdy więcej Diesla, mimo że JTD to bardzo dobry silnik, finansowo nie jestem w stanie eksploatować i konserwować tego typu jednostki. Zależy mi tylko na benzynie, instalacja LPG też nie wchodzi w grę.

Fajnie by było gdyby miał więcej niż 70 koni pod maską. Alfa nie była demonem prędkości ale na trasie jeździło się w miarę przyjemnie.
Jazda głównie po mieście, ale co weekend podróże 60 km za miasto a parę razy w roku stała trasa 600 km w dwie strony. Nie liczę dodatkowych okoliczności.

Przewertowałem trochę nagrań, zestawień, stron z polecanymi samochodami mieszczącymi się w moim budżecie i wybrałem modele które generalnie stale powtarzały się w tychże zestawieniach, a które mogłyby spełniać wyżej wymienione warunki, są to:

Audi A3
Fiat Grande Punto
Honda Civic VII
Opel Astra H
Ford Fiesta
Ford Focus Mk2
Peugeot 207

Kwestie związane z wyglądem nadwozia zostawiam na sam koniec, aczkolwiek wymienione auta podobają mi się z wyglądu, także tego nawet nie biorę pod uwagę. Mam po prostu dylemat, może macie jakieś alternatywy w podobnych warunkach? Wiem że ile ludzi tyle opinii, ale po szkole życia jaką zafundowała mi moja Bella, chciałbym stabilizacji :D
Dziękuję za poświęcony czas!
skirphy
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 08 2017
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford Focus Mk2 FL
Silnik: 1.6 16V Duratec100km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
0

18 Sty 2020, 13:34

Rocznie robię ok 12-14tyś km. Z 3 drzwiowymi modelami mogę pójść na kompromis. Znalazłem parę ofert podchodzących pod moje preferencje:

Opel Astra H:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Honda Civic VII:

Fiat Grande Punto:

Ford Focus Mk2:

Na co zwrócić uwagę w tych ofertach?
Budżet jest do 15tyś ale mogę go przekroczyć o parę stów, biorę pod uwagę jakieś startowe 1000zł do wrzucenia. Może macie jakieś osobiste doświadczenia z tymi modelami? Jak wspomniałem w wątku głównym, zależy mi na w miarę niskim koszcie utrzymania i poprawnej dynamice na trasach, wiadomo to nie hot hatche ale może uda się wybrać coś fajnego.

Pozdrawiam
skirphy
Nowicjusz

0

18 Sty 2020, 16:21

Szczerze mówiąc nie ma sensu oceniać tych ogłoszeń. Wszystkie są identyczne, prawie dwadzieścia ogłoszeń sami handlarze, widać, że lecisz na wypolerowany lakier i odkurzone wnętrze.

Jeśli uważasz, że wielkość/moc grande punto są wystarczające to skup się na nim. Będzie najmłodszy i prawdopodobnie najmniej wyeksploatowany z całej stawki. Dodatkowo najniższe koszty utrzymania. Z tego samego segmentu ale zapewne droższe w utrzymaniu masz 207 i fiestę - zamiast nich celowałbym już w astrę h 1.6

Reszta będzie na co dzień generować trochę wyższe koszty.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
0

19 Sty 2020, 14:23

Dzięki za sugestie. Mam jeszcze takie opcje, poszukałem z opcją 1 właściciel i kupowany w Polsce. Nie wiem na ile na otomoto takie oferty pokrywają się z prawdą. Trzeba będzie podzwonić:
Opel Astra H
Fiat Grande Punto
Punto II
A taka Toyota?
Albo Peugeot
skirphy
Nowicjusz

0

31 Sty 2020, 19:45

Panowie czym może śmierdzieć taka oferta, bo to aż za piękne by było prawdziwe.
Szukam do 15-17 tys i takie coś wyskoczyło.

Ostatnio edytowany przez mike, 31 Sty 2020, 20:10, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz już jeden wątek, możesz spokojnie go kontynuować
skirphy
Nowicjusz

0

31 Sty 2020, 20:06

ale o co ci chodzi? jest zwykły focus 3 drzwiowy , takie auta kupuje się za 2-2,5tys euro...zresztą gostynin ...także oczy szeroko otwarte. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesień i niespodziewane leśne zwierzęta na drodze
    Teraz, kiedy zmierzch zapada dużo szybciej, a dodatkowo pogoda potrafi być mglista i deszczowa, łatwo można nie zauważyć zwierzęcia wybiegającego na jezdnię. Większość dzików, saren i innych leśnych zwierząt ginie ...

31 Sty 2020, 20:11

Niepopularna konfiguracja (nikt nie chce kupować 3d ze słabym silnikiem) :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

31 Sty 2020, 21:14

Sam mam na teraz Grande Punto z 2009 pierwsza rejestracja z 2010 krajowe, garażowane od I właściciela i jak byłem przeciwny tego wozu jako tymczasowe to powiem jestem rozczarowany na plus. Zero napraw, spalanie 6L, lakier i samo wnętrze jak na te auto super. Nic nie skrzypi nie trzeszczy :D Autko idzie do sprzedaży bo chce większe te jest tymczasowe ale im bliżej sprzedaży tym bardziej skłaniam się do zostawienia go. Oglądałem w podobnym przedziale corsy d, fiesty, nawet ka :lol: wymysł żony :naughty: :naughty: jakieś większe fury i zawsze coś nie tak. A tu masz szansę na auto od pierwszego właściciela niejednokrotnie dorobek życia. Ja szukałem i znalazłem po ledwie 2,5 tygodnia pełna historia, co kiedy gdzie itp. nawet zdjęcia po przejechaniu małej sarenki widziałem tymże autem :D to jest plus eksploatacji bo wiesz co może się wydarzyć
PeCaDoR
Nowicjusz

0

04 Mar 2020, 12:27

Dzień dobry wszystkim. Auto kupione. Wybór padł na Forda Focusa Mk2 FL z grudnia 2008, 5 drzwiowy, silnik standard 1.6 100km. Trafiła się fajna sztuka z niemiec od 1 właściciela i z potwierdzonym przebiegiem 156tys. Auto bardzo zadbane.

Teraz tylko zostało przyzwyczaić się do jazdy bo o ile w dieslowej alfie biegi zmieniałem przy 2000 obr, to tutaj czytam że nawet 3500. Samochód głośny ale mogę to przełknąć.

Serdecznie dziękuję Wam wszystkim za porady i sugestie :)
Temat do zamknięcia.
skirphy
Nowicjusz