REKLAMA
Witam serdecznie. Pierwszy post, ale postanowiłem kwestię w miarę uściślić bo temat się powtarza, a każdy ma inne potrzeby.
Jak w tytule wątku, postanowiłem zmienić samochód i mam budżet do 15k.
Pierwszą i nadrzędną sprawą jest jak najniższa awaryjność.
Muszę tutaj zaznaczyć, że samochodem z którym się właśnie rozstaję jest wysłużona, pełnoletnia Alfa Romeo 147 1.9 JTD. I chociaż mimo różnych frustracji z nią związanych, jeździło mi się nią bardzo przyjemnie to był to egzemplarz trochę zaniedbany, powypadkowy, nie używana przez 2 zimy, stojąca i gnijąca pod blokiem. Brat który mi ją zostawił był już 3 właścicielem, więc sami rozumiecie Pojeździłem nią ponad 2 lata, przez które wiele się nauczyłem ale ta wiedza też trochę kosztowała
Ważna jest też w miarę tania eksploatacja i w miarę tanie części.
Następną kwestią jest nadwozie, zależy mi na kompakcie podobnych rozmiarów do Alfy, aby był 5 drzwiowy, w miarę pakowny, ale tu istnieje kompromis bo jeżdżę tylko z żoną a dziecko jest na razie w planach.
Nigdy więcej Diesla, mimo że JTD to bardzo dobry silnik, finansowo nie jestem w stanie eksploatować i konserwować tego typu jednostki. Zależy mi tylko na benzynie, instalacja LPG też nie wchodzi w grę.
Fajnie by było gdyby miał więcej niż 70 koni pod maską. Alfa nie była demonem prędkości ale na trasie jeździło się w miarę przyjemnie.
Jazda głównie po mieście, ale co weekend podróże 60 km za miasto a parę razy w roku stała trasa 600 km w dwie strony. Nie liczę dodatkowych okoliczności.
Przewertowałem trochę nagrań, zestawień, stron z polecanymi samochodami mieszczącymi się w moim budżecie i wybrałem modele które generalnie stale powtarzały się w tychże zestawieniach, a które mogłyby spełniać wyżej wymienione warunki, są to:
Audi A3
Fiat Grande Punto
Honda Civic VII
Opel Astra H
Ford Fiesta
Ford Focus Mk2
Peugeot 207
Kwestie związane z wyglądem nadwozia zostawiam na sam koniec, aczkolwiek wymienione auta podobają mi się z wyglądu, także tego nawet nie biorę pod uwagę. Mam po prostu dylemat, może macie jakieś alternatywy w podobnych warunkach? Wiem że ile ludzi tyle opinii, ale po szkole życia jaką zafundowała mi moja Bella, chciałbym stabilizacji
Dziękuję za poświęcony czas!