Auto do 15k

23 Paź 2017, 10:52

Mam podobny "problem". Poszukuję autka do 15 tyś. na dojazdy do pracy (około 40-km dziennie). Brałam pod uwagę Focusa, Grande Punto i Fabię... ale po rozeznaniu na rynku zaczęłam skłaniać się bardziej ku Toyocie Yaris II 1,3 benzyna lub z gazem albo - i to mój aktualny faworyt - Hondzie Jazz 1,4 benzyna. Podobno przy regularnym serwisowaniu ostatnie z tych aut jest bezawaryjne i praktycznie nie do zajechania, a na tym mi właśnie zależy, by co dzień rano po prostu wsiąść, odpalić autko i jechać. Rozważam możliwość zakupu też auta sprowadzonego z Niemiec. Na co warto w tych modelach zwrócić uwagę? Czy rzeczywiście koszty utrzymania i jazdy będą niewielkie?
Ostatnio edytowany przez mike, 23 Paź 2017, 15:09, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Porządek na forum musi być. Nie podłączaj się pod istniejące tematy
dorot
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seicento

23 Paź 2017, 12:23

Taka Honda za mną chodzi: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] jak mogę sprawdzić czy np. nie jest po powodzi albo po wypadku? Sprzedający nie podaje nr VIN, chciałabym o niego poprosić, ale czy jest możliwość darmowego sprawdzenia nr VIN niemieckiego auta? Na znanych mi stronach można sprawdzić tylko auta zarejestrowane w Polsce.
dorot
Nowicjusz

23 Paź 2017, 15:49

Połowa elementów w innym odcieniu, zresztą w opcję "bezwypadkowy" również nie trafił.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Paź 2017, 07:48

Napaliłam się na to autko: [link do oferty na Allegro wygasł] proszę o pomoc jak je mogę sprawdzić?
dorot
Nowicjusz

24 Paź 2017, 16:05

jak jesteś napalona to ochłoń troszkę, tu masz opinie https://www.gowork.pl/opinie_czytaj,21007223, skąd jesteś? jak daleko masz do Gostynina to nie warto ? PS. staraj się kupować auta od prywatnych osób?
niki0410
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 0- 0-2008
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: seat toledo 2M
Silnik: 1.9tdi 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

24 Paź 2017, 18:08

A prywatne osoby nie kupują aut od handlarzy i potem nie sprzedają innym? Liczy się stan danego egzemplarza. Nie jestem zwolennikiem komisów ale i tam można czasem trafić na coś w lepszym stanie niż od "osoby prywatnej".
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Skrzynia biegów: Manualna

24 Paź 2017, 18:26

To ja sprosuje wypowiedź Ludwa10
Trzeba uważać na auta świeżo sprowadzone lub od handlarzy którzy mają auto miesiąc czasu. Jak najbardziej w komisjach można kupić dobre auto gdyż tam też wstawiają auta osoby prywatne ale w większości są to handlarze. Plusem zakupu auta od osoby prywatnej jest to że możesz się czegoś dowiedzieć o aucie co było naprawiane lub co jest do naprawy bo przy handlarzach to zawsze jest igła i super okazja.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Paź 2017, 18:38

Otóż to! :ok:
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Skrzynia biegów: Manualna

24 Paź 2017, 19:49

Popieram w 100%, napisałem może ma blisko to niech obejrzy, może to będzie ten rodzynek co się trafi, :wink: znam te okolice i trzeba uważać po trójnie u takich:)
niki0410
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 0- 0-2008
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: seat toledo 2M
Silnik: 1.9tdi 110KM

25 Paź 2017, 08:09

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jestem z Gdańska. Wczoraj oglądałam 3 różne auta w tym 2 hondy, jedna automat druga manualna, obie z 2005 roku od prywatnych osób i obie bardzo zmęczone życiem. Do tych opinii na temat handlu w Gostyninie również dotarłam, dlatego postanowiłam najpierw autko dokładnie sprawdzić - na ile mi się uda, zanim gdziekolwiek pojadę. Rozmawiałam ze sprzedającym i nie ma dla tego auta certyfikatu Car-Pass (co podobno jest największym atutem aut z Belgii) co dało mi już do myślenia. Mam nr VIN: JHMGD14505S234751, nr rej. NJP 971 no i datę 1 rejestracji 15.03.2005 tylko jeszcze nie wiem jak mogę z tych danych skorzystać? Może ktoś wie?
A przy tym pojawiła mi się okazja na zakup Nissana Micry, co prawda 3 drzwiowy ale ze sprawdzonego źródła z rzeczywistym małym przebiegiem i jestem w kropce :unsure:
dorot
Nowicjusz