Auto do 15tys - alternatywa Hondy

12 Maj 2009, 09:24

Witam serdecznie drogich forumowiczów... Mam bardzo dużo pytań, i mam nadzieje że dostanę jeszcze więcej odpowiedzi...

Zacznę od tego że mam prawko od wczoraj... Mam 15 tys i chcę kupić auto:

- czarny metalic
- sportowe /coupe
- alufelgi
- 2/3 drzwiowe
- nie cabrio
- dobra mało awaryjna marka

Na oku mam to:

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Na niemieckich tablicach...

Więc tutaj pierwsze pytanie.. Ile zarejestrowanie na polskie + opłaty przegląd itd tak żeby można było nim swobodnie jeździć..

Słyszałem coś o opłatach pojemnościowych...

Ile miesięcznie będę musiał płacić za takie autko?

Kolejne pytanie, to czy warto czy ma jakieś wady, na co warto zwrócić uwagę...

No i jeśli nazbierało by się wad, i strasznie duże opłaty no to kto byłby tak uprzejmy i zaproponuje mi alternatywne rozwiązanie, auto podobne do tej Hondy..

Autem nie będę jeździł daleko raczej po mieście dziennie max 5-6km

Pomóżcie!
Sniper512
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kościerzyna

12 Maj 2009, 11:46

Ja zaproponuję alternatywę, co prawda nie ze względu na wysokość opłat, ale...

Sniper512 napisał(a):Zacznę od tego że mam prawko od wczoraj...

No i tutaj szczerze mówiąc bym odradzał taki samochód i polecił bym coś zdecydowanie mniejszego i spokojniejszego, żeby się naprawdę nauczyć jeździć.
Bo nie oszukujmy się, do takiego autka trzeba mieć trochę wyobraźni za kierownicą, doświadczenia i wyczucia auta. A na to trzeba trochę popracować wyjeżdżając kilometry.
Sam zaczynałem od malucha, potem miałem możliwość kupienia Celici 2.0 i patrząc z perspektywy dziękuję Bogu, że jej nie kupiłem. Bo prawdopodobnie dość szybko zakończyłbym jazdę i żywot samochodu (a także możliwe, że swój) na jakimś przydrożnym drzewie, albo jeszcze gorzej na innym samochodzie.
To oczywiście moja opinia i moje doświadczenia, nie musisz się z nimi zgadzać ,ale może warto je przemyśleć. Opinie posiadających to auto będą na pewno cenniejsze :)

A z rzeczy przyziemnych to może Ci w mieście spalić nawet ponad 10 litrów.
Co do kosztów ubezpieczenia to nie wiem jakie będą, ale do ukończenia 24 czy 25 roku życia (nie pamiętam dokładnie) do ubezpieczenia jeszcze trzeba trochę dopłacić ze względu na wiek. To oczywiście jeśli chciałbyś ubezpieczać na siebie.

Tak czy inaczej życzę spokojnej i szerokiej drogi :)
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

12 Maj 2009, 16:28

Ja bym Ci polecił Toyotę Celicę (model 1994-1999) jest bardzo ciekawa stylistycznie, według mnie ładniejsza od Preludy, ma przyzwoity silnik 1.8 116km co jak na pierwsze auto w zupełności wystarczy, taka pojemność silnika jest także równoznaczna z mniejszą opłatą ubezp. niż w przypadku Preludy. Kupując taki samochód napewno wyróżnisz się z tłumu a niejeden się oglądnie polecam także stronę z oceną i opiniami na trmat tego modelu:
[link do autocentrum.pl wygasł]

Sprawdź sobie jeszcze hyundaia coupe również bardzo udane i niedoceniane auto. Ma on silnik z mitsubishi.
Adriano180
Nowicjusz

Miejscowość: Wisła

13 Maj 2009, 11:49

a ja odradzam kupowania takich aut z takimi silnikami jak podał Adriano180, bo taka Celica ma przyspieszenie ponad 10s do 100 a to trochę żałosne w takim aucie, co do twoich wymagań to jak na taka kwotę są bardzo zawężone kolor byś mógł sobie odpuścić bo to mocno ogranicza wybór co do felg to też można sobie dokupić, co do opłat za tą Honde to jeśli ubezpieczysz na siebie to ci wyjdzie za OC jakieś 2200zł a za cały pakiet ok. 5000zł, a co do tego że nie warto na pierwsze auto kupować takiego auta to wsadź to między bajki jak, tak piszą ludzie którzy się boją jeździć, prawda jest taka że to nie zależy od wieku tylko od podejścia jak ktoś ma rozum to nawet jak wsiądzie do ferrari to będzie umiał tym jeździć a jak ktoś jest debilem to nawet w punto się rozwali i wtedy zmądrzeje, takie moje zdanie :wink: teraz jeszcze kilka propozycji
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i jeszcze nie czarne :wink:
slawer
Początkujący

Miejscowość: Ruda Śląska

13 Maj 2009, 12:17

Chłopak ma prawo jazdy od paru dni, a ty mu proponujesz samochody o niesamowitej mocy, jeszcze w dodatku tył napęd. A po co mu lepsze przyspieszenie niz 10s ? Chyba, że będzie startował w rajdach lub na 1/4 mili to rozumiem, ale nie sądze aby to było jego motywem przewodnim w zakupie auta. Chłopak powinien się dobrze nauczyć jeździć a nie zabić. Te samochody wymienionie przeze mnie są niewątpliwie ciekawe pod względem stylistycznym, zapewnią przyzwoite osiągi oraz bezpieczną jazdę która według mnie jest najważniejsza. Proszę sobie oglądnąć raporty spalania samochodów zaproponowanych przez slawer-a [link do autocentrum.pl wygasł]
Więc jeżeli cię stać i cenisz sobie szybkość ponad wszystko to wybieraj spośród propozycji slawer-a.
Adriano180
Nowicjusz

Miejscowość: Wisła

13 Maj 2009, 19:41

Adriano180 napisał(a):Chłopak ma prawo jazdy od paru dni, a ty mu proponujesz samochody o niesamowitej mocy

nie obraź się koleś, ale założę się że prowadzę lepiej od Ciebie więc daruj sobie.. Nie znasz mnie, nie oceniaj mnie po piśmie, tyle... ; proszę już nie zahaczać tego wątku (chyba że masz 12 lat i trafiłeś tu przypadkowo)

Co do autek, są super teraz tylko ostateczna decyzja co wybrać...
Sniper512
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kościerzyna

15 Maj 2009, 12:29

Ja się przymierzam do HONDY ACCORD V. Polecam wersję 2.0 i 136KM lub 2.2 i ES 150KM, oczywiście w wersji coupe.

el-miru
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź