Auto do 16 tyś zł - dynamiczny benzyniak, propozycje / ocena ogłoszeń

20 Kwi 2018, 18:05

Witajcie,

Proszę o pomoc w wyborze rozsądnego samochodu do ok. 16 tyś zł.
Głównie samochód do dojazdu na uczelnię / do pracy (trasy po ok 15 km w 1 stronę), dodatkowo sporadycznie jakieś wypady zakupy itd...
Chciałbym żeby samochód miał silnik przynajmniej 100 km, z racji pokonywanych dystansów raczej benzynowy.

Rzuciło mi się takie ogłoszenie: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] co o tym myślicie?
Ekterion
Nowicjusz

Auto: Renault Megane I Coupe
Silnik: 1.6 110KM
Paliwo: Benzyna

20 Kwi 2018, 18:45

Jeżeli 308 to nie w tym budzecie, tutaj bardziej skup się na zadbanym 307 z końca produkcji jak ma być to Peugeot.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

20 Kwi 2018, 18:48

W zasadzie to nie mam żadnych preferencji co do marki może to być fiat, mazda, peugot, whatever... Czy widzisz coś nie tak w ogłoszeniu które podlinkowałem?
Ekterion
Nowicjusz

20 Kwi 2018, 21:11

Szczerze mówiąc benzyniaki w 308 nie są szczególnie udane. IMO lepiej zejść do 307 i poszukać jakiegoś 2.0
Zerknij na grande punto 1.4T.
W tej kasie mogą być też astra h 1.8, focus 2 1.8/2.0 czy corolla e12 1.6
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Kwi 2018, 22:18

Naprawdę jest tak źle z tym silnikiem 1.6 VTI w 308 żeby dać sobie z nim spokój?- przepraszam że tak dopytuję, ale po prostu głupio się napaliłem na ten samochód :roll:
Fajne jest też to Grande Punto, tylko wszystko z tym silnikiem (1.4 120KM) widzę sprowadzane.
Znalazłem takie GP: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] co o nim myślicie, warto dzwonić, o co pytać?
Ekterion
Nowicjusz

21 Kwi 2018, 09:49

Nie wygląda źle, ciekawy kolor.
Podpytaj dlaczego nie zaznaczył opcji "bezwypadkowy".

Ekterion napisał(a):Naprawdę jest tak źle z tym silnikiem 1.6 VTI w 308 żeby dać sobie z nim spokój?- przepraszam że tak dopytuję, ale po prostu głupio się napaliłem na ten samochód :roll:

Powiedzmy, że mógłbyś też trafić gorzej :mrgreen: Tak w skrócie - vti miał wadliwy rozrząd, aso wymieniało to w ramach akcji serwisowej gwarancji. Oprócz tego ogólnie jest ok. Warto jednak kupić krajowy egzemplarz z pewną historią serwisową i wymienionym rozrządem - a Ty wrzucasz najtańszego strupka z Niemiec.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Co powinien zrobić świadek wypadku?
    W ramach cyklu Piątek ze Szkołą Auto, prezentujemy kolejny materiał dotyczący bezpieczeństwa na drodze. W tym tygodniu instruktorzy doradzają, jak zachować się będąc świadkiem wypadku. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły ...

21 Kwi 2018, 10:52

Dzwoniłem w sprawie tego GP: wygląda na to że mógł mieć kolizje- handlarz kręci coś na temat zderzaka przedniego, w końcu przyznał się że mógł mieć "delikatny" dzwon, na prawym błotniku nad kołem korozja w 2 miejscach, prawe drzwi przednie lakierowane, na lewych drzwiach dodatkowo 2 mało widoczne rysy i jakieś "niewielkie" pękniecie blachy. Samochód z Czech. Nie wygląda to najlepiej...

Co myślicie o tej Mazdzie 3: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Trochę poza budżetem, ale dołożyłbym jeśli warto. Pytanie: ile ona jest faktycznie warta, ile można/warto dać?
Ekterion
Nowicjusz