Auto do 160 tys.

20 Lip 2023, 16:22

Hej wszystkim , proszę o pomoc w wyborze auta.
Na tą chwilę mam zamówiona mazdę 3 praktycznie w full wersji bez skór i panoramy z silnikiem 2.0 150 km i automacie. No i tu właśnie jest problem , caly czas mam dylemat że wolałbym coś szybszego ale żeby też nie paliło dużo. Do pracy mam 50 km w jedną stronę i rocznie robię koło 20 tys km także mógłby być nawet diesel. Chciałbym też żeby auto było mało awaryjne i nie bardzo drogie w potencjalnych naprawach. Planuję pojeździć autem z 10 lat.

Mam kilka swoich typów:
Audi A5 2.0 tdi bo 2.0 tsi chyba będzie bardziej problematyczny.
Lexus Gs 450h w wersji prestige z naglosnieniem ML ale jak poczytałem ile kosztuje rozrzad 10-20 tys , amory 10k wymiana bateri i inwerter to mi się trochę odechciało Myślę jeszcze nad 2.0 T.
BMW 440i z silnikiem b58 3.0 bitrubo ale też pewnie będzie drogo w naprawach i spalanie 11 litrów jadąc tak spokojnie krajowkami. I minus ze to bedzie auto z USA , a jak sprawują się diesle w bmw?
Może jakiś mercedes w dieslu albo benzynie tylko nie orientuje się czy jest coś dobrego.
Charger 5.7 plus gaz ale też minus bo auto po przygodach.
Accord 2.0 turbo to samo co wyżej plus większy problem z częściami niż w chargerze.
Giulia 2.2 JTD póki co największym problemem jest tzw uszczelka smoka a tak to chyba wszystko ok. Chociaż nie wiadomo jak za parę lat będzie się sprawować.

Czy lepiej zostać przy Mazdzie i nie kombinować, zawsze to 6 lat gwarancji , silnik dobry skrzynia też klasyczna wolna ale mało awaryjna. Ale nie ma kopa , chociaż przy obecnych cenach mandatów to się odechciewa...
Cybum
Nowicjusz

20 Lip 2023, 17:27

Cybum napisał(a):Lexus Gs 450h w wersji prestige z naglosnieniem ML ale jak poczytałem ile kosztuje rozrzad 10-20 tys , amory 10k wymiana bateri i inwerter to mi się trochę odechciało Myślę jeszcze nad 2.0 T.
BMW 440i z silnikiem b58 3.0 bitrubo ale też pewnie będzie drogo w naprawach i spalanie 11 litrów jadąc tak spokojnie krajowkami. I minus ze to bedzie auto z USA , a jak sprawują się diesle w bmw?
Może jakiś mercedes w dieslu albo benzynie tylko nie orientuje się czy jest coś dobrego.
Charger 5.7 plus gaz ale też minus bo auto po przygodach.

O czym Ty piszesz ? Mówisz o gs450h że jest drogi a potem że się zastanawiasz nad BMW 440i albo A5 i TSI :shock:

Zostań przy Maździe :ok:
A jak chcesz szybko, nudno i tanio (jak na klasę auta) to bierz gs450h.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

21 Lip 2023, 11:44

Ok czyli BMW mogę skreślić , w gsie 450h boję się późniejszych problemów z rozrządem i bateria i chyba też skreślę a orientujesz się jak sprawuje się silnik 2.0 T , czy jest to dobra i wytrzymała jednostka ?
A audi a5 z 2.0 tdi będzie droga w naprawach I bardzo awaryjna ?
Cybum
Nowicjusz

21 Lip 2023, 11:48

Cybum napisał(a):A audi a5 z 2.0 tdi będzie droga w naprawach I bardzo awaryjna ?
a5 samo w sobie jest autem o podwyższonych kosztach nietypowych napraw ale z silnikiem 2.0 tdi jest zwykłym autem bez wad wcielonych, może to być najciekawsza opcja z premium które wymieniłeś.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Lip 2023, 08:38

Tylko czy jest sens brać 5 letnie auto jak mogę mieć nowe auto w tej samej cenie. Niby jest ładniejsze , trochę większe i ma lepsze przyspieszenie. Tylko zastanawiam się czy mazda 3 nie będzie za mała jak w przyszłości planuje powiększyć rodzinę.
Myślałem też nad mazda 6 2.5 l ale też będzie to używane i 3 letnie auto.
Cybum
Nowicjusz

22 Lip 2023, 08:56

No ale co Ci mamy doradzić? Zestawiasz kilkuletnie premium z nowym nie-premium, tego się nie da porównać.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

(Nie) zdążyć przed szlabanem - przejazd kolejowy
    Pokonywanie przejazdu kolejowego nie należy do najtrudniejszych manewrów, o ile robi się to z głową. W razie nieuwagi grozi nam bowiem między innymi znalezienie się w aucie pomiędzy opuszczonymi rogatkami. W momencie, ...

22 Lip 2023, 09:01

Cybum napisał(a):Tylko czy jest sens brać 5 letnie auto jak mogę mieć nowe auto w tej samej cenie. Niby jest ładniejsze , trochę większe i ma lepsze przyspieszenie. Tylko zastanawiam się czy mazda 3 nie będzie za mała jak w przyszłości planuje powiększyć rodzinę.
Myślałem też nad mazda 6 2.5 l ale też będzie to używane i 3 letnie auto.

Są to dwie różne motoryzacje w ogólnej filozofii jazdy. I tu jest problem a nie to że masz auto 5letnie które może się popsuć vs nowe.

Jeżeli masz mazdę, interesuje Cię Mazda to auta europejskie że świętej trójcy mogą być dla Ciebie sporym zaskoczeniem na każdej płaszczyźnie użytkowania i teraz kwestia co akceptujesz.
szybki
Moderator - Tuning

22 Lip 2023, 17:17

Problem też w tym że nowe niestety nie zagwarantuje Ci bezawaryjnej jazdy w dzisiejszych czasach i do tego ten spadek wartości, ja osobiście nowego bym nie kupił.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Lip 2023, 12:44

Ciężki wybór na prawdę...
Z utratą wartości się zgodzę , jak ktoś kupuje nowe auto na 3 , 5 lat jest to nie opłacalne bo wtedy się dużo traci. Ale jak kupujesz auto na te 10 12 lat to wtedy bardziej się opłaca.

A jakbyście mieli wybór Mazda 6 vs Toyota Camry co byście wybrali.
Cybum
Nowicjusz

23 Lip 2023, 14:51

Cybum napisał(a):Ale jak kupujesz auto na te 10 12 lat to wtedy bardziej się opłaca.

W ciągu tygodnia może się wydarzyć mnóstwo nieprzewidzianych rzeczy więc nie ma sensu zakładać, że będziesz danym autem jeździł naście lat. W takim czasie potrzeby mogą ci się diametralnie zmienić. Nie mówiąc już ile razy taką mazdę 6 ukradną w tym czasie :mrgreen:

A jeśli chodzi o 6 vs camry to raczej toyota. Może nie dlatego, że mazda jest na jakikolwiek sposób "zła" noooo ale jest na rynku już 11 lat, kosmicznie długo. Jako używka spoko ale nowej to bym na pewno już nie zamówił
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Lip 2023, 19:06

Cybum napisał(a):jakbyście mieli wybór Mazda 6 vs Toyota Camry co byście wybrali.

Pomyśl jeszcze o is300h :ok:
szybki
Moderator - Tuning

25 Lip 2023, 08:23

Też myślałem nad isem bo mi się zawsze podobał ale wielkosciowo chyba będzie jak mazda 3.
Cybum
Nowicjusz

25 Lip 2023, 09:34

Cybum napisał(a):Też myślałem nad isem bo mi się zawsze podobał ale wielkosciowo chyba będzie jak mazda 3.

Zrób przymiarkę.
szybki
Moderator - Tuning

28 Lip 2023, 11:16

Zastanawiam się jeszcze nad nowym civiciem hybrydowym. Wczoraj miałem okazję przejechać się i jest naprawdę super pod każdym względem , wielkościowo też jest OK. Tylko że jest to auto ekspozycyjne i obawiam się czy to się nie odbije na akumulatorze czy baterii. Druga sprawa , obawiam się że to auto po prostu się zapali bo czytając to najwięcej procentowo pali się hybryd.
3 sprawa zakładając że będę jeździł tym autem dłużej czy akumulator po 12-15 latach nie odmówi posłuszeństwa i nie będę musiał wydać koło 30 tys na baterie.
Cybum
Nowicjusz

28 Lip 2023, 11:32

Cybum napisał(a):Tylko że jest to auto ekspozycyjne i obawiam się czy to się nie odbije na akumulatorze czy baterii. Druga sprawa , obawiam się że to auto po prostu się zapali bo czytając to najwięcej procentowo pali się hybryd.
3 sprawa zakładając że będę jeździł tym autem dłużej czy akumulator po 12-15 latach nie odmówi posłuszeństwa i nie będę musiał wydać koło 30 tys na baterie.

Nie obraź się ale wypisujesz ... :shock: :shock: :shock: :shock:
szybki
Moderator - Tuning