Auto do 16k - propozycje - co sądzicie?

22 Lut 2008, 14:15

Witam,

poszukuję autka do 16 000zł. Chcę abym mógł bez problemów wstawić do niego fotelik dla bobasa (stąd preferuję min 4-drzwiowe, chociaż na super oferte 3-drzwiowego też bym przystał), nie chcę aby auto było zamulone, wiec szukam powyżej 100KM. Samochód powinien bezproblemowo pojeździć przez kilka ładnych lat, więc dobry stan, ew. nisko-średnie koszty ekspoatacji... kierując się tymi wytycznymi, oto moje propozycje:

1. Chrysler Neon - nawet z 2001 (140KM) full opcja
2. Ford Focus
3. Vectra
4. Mazda 626, ew. 323f

Proszę o opinie, najbardziej ciekawią spostrzeżenia odnośnie Neona, ponieważ nie miałem z nim styczności, a to co oferuje na papierze za taką cenę robi wrażenie.
Pozdrawiam!!!
mcaron
Nowicjusz

22 Lut 2008, 16:33

Chryslery nie należą do specjalnie bezawaryjnych aut. Jak szukasz czegoś powyżej 100KM to kup Alfę Romeo 156, ładne autko, pięknie się prezentuje, jedyna jej wada to jak to bywa we włoskich autach, awaryjność. Oczywiście opinia obiegowa.
RadmaX
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń

22 Lut 2008, 18:30

Odradzam Neona, auto bardzo mało popularne co za tym idzie ciężko z częściami i raczej drogie będą. Ja polecam Astrę II 1.8 16V (115KM), albo Focusa 1.8 (115KM). Z mazdą 626 nie mam niestety dobrych wspomnień, 323f nie znam. Co do Alfy auto piękne i mocne, niestety bardzo kosztowne w utrzymaniu.

PS. za ok 16tyś możesz również poszukać Hondę Civic 4d 1.5 V-tec 114KM, auto z bardzo ciekawym silnikiem, na pewno również bezproblemowe jeśli chodzi o eksploatacje (trzeba tylko przeboleć plastikowe wnętrze)
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

22 Lut 2008, 18:33

ja osobiście bym proponował vectre ładne przestronne autko za nie duże pieniądze , części zamienne na pewno nie będą takie drogie jak do Chryslera który na polskim rynku jest mało popularny
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

22 Lut 2008, 20:36

Nissan Almera
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Zbyszek
Początkujący

Miejscowość: Wałbrzych

23 Lut 2008, 18:52

Almera hm... nie wiem czemu ale mam straszną awersję do tego samochodu - nie w kierunku Nissanów, ale Almera po prostu mi się nie podoba...

Chrysler, może i faktycznie jest to mało opłacalne auto pod kątem eksploatacji - wszędzie to słyszę więc coś w tym musi być :) odpuszczam więc.

Alfy wydaje mi się, że to podobny typ samochodów - mocne, ciekawe stylistycznie, ale również awaryjne - tak mówią... czy przypadkiem nie wychodzi z tych samych fabryk co fiat?!

...odnośnie Focusa, mam pytanie ponieważ słyszałem, że któreś z 2 litrowych modeli miały wady silnika, może wiecie coś na ten temat? nie wiem czy dotyczyły one diesla czy benzyny, niemniej chodzi chyba o roczniki 98-99? Pytam bo mam chrapkę na Focusa 2l, 99' , 136KM, benzyna...
Szczególnie cenne rady byłyby ze strony posiadaczy tych aut: czy dużo pali? czy jest awaryjny? jak z częściami? co razi w tych samochodach? a co jest na plus?
mcaron
Nowicjusz