Witam!
Jakieś 4 lata temu kupiłem Rover 400 diesel o pojemności 1,9 tdi z 1998r. (koszt 12tyś zł. w 2006r.) (niektórzy nazywają go Rover 420 D) - jeżdziłem nim z żoną 2 lata, potem oddaliśmy go szwagierce - i do tej pory jeżdzi bez NAJMNIEJSZYCH problemów. Auto jest ekonomiczne (jak na taki stary diesel), ma dość dobrego kopa (jak na stare auto), nasz egzemplarz był mało awaryjny. Bardzo podobna jest "stara" Honda Civic 5. Dostępność części - nie ma problemów zarówno z oryginalnymi jak i zamiennikami (komlet klocków na przód = 40-60zł, zależnie od twardości zamienników; 2 nowe tarcze hamulcowe = 180zł.). Poza laniem ON i wymianą oleju silnikowego co 13tyś km nic nie dokładaliśmy. Ale poważny minus - długo grzeje się w zimie (ok 5-10km jazdy).
Poza tym miałem też VW Polo II 1,4 DOHC benzyna z 1999r. (koszt 9tyś zł. w 2007r)( 101KM !!! - to nie pomyłka
![Twisted Evil :twisted:]()
sprowadzony z Włoch) - na pewno mało awaryjny jak to stare typy VW, części ogólnie dostępne (zamienniki również, bo po co oryginały do 12-letniego auta?), poza tym FENOMENALNE przyspieszenie, jak na auto tej klasy
Razem z oponami niskoprofilowanymi to był SZATAN na drodze
![Mr. Green :mrgreen:]()
Tylko spalanie nie było małe - ok 8 litrów benzyny/100km w trasie... Założyłem gaz sekwencyjny 3-ciej generacji z butlą 30l - i wychodziło mi w miarę tanio (tylko nie mówcie, że gaz to bomba - przejeździłem 10lat autami na gaz bez żadnych problemów, widziałem wypadki takich aut - nic nie wybuchło). Generalnie Polo sprzedałem i z tego co wiem, to facet jest bardzo zadowolony i ciągle nim jeżdzi.
Wszystko zależy, czy chcesz mieć auto większe (na 3-4 osoby), czy jeżdzisz sam do pracy, czy po mieście, czy na trasie??? Do miasta proponuję Polo (mniejsze, szybciej grzeje w zimie), dłuższe trasy - bardziej Rover. Z obydwu aut byłem zadowolony - szczególnie za bezawaryjność (a jeżdżę po 30-35tyś km na rok), koszty mniej więcej takie same (choć diesel nieco tańszy).
Pozdrawiam!
PS. A teraz mam Chevroleta Cruze 150KM 2,0 VCDI i BARDZO mi się podoba