Auto do 16tyś

08 Kwi 2010, 22:51

Witam chcialbym w maju kupic auto za ok 16 tys maksymalnie. Zastanawiam sia nad takimi modelami:

Podstawowe kryterium to cena (oczywiscie) autko moze byc benzyna/olej nap., silnik najlepiej do 1.6, obowiazkowo klima, najlepiej zeby autko bylo z 2000 r. lub mlodsze

- Rover 25 (najbardziej odpowiada mi wizualnie, tylko boje sie ze czesci beda niedostepne i drogie)
- Renault Thalia (za ta cene mozna juz kupic autko z 2003r. ale szalu wizualnego nie ma)
- Fiat stillo (3 drzwiowy, za ta cene chyba ciezko cos dobrego znalezc )
- Fiat Albea (ciezko znalezc z klimatyzacji, no i troche awaryjny podobno)
- Peugeot 306 (troche sie boje ze bedzie sie psula elektronika, i czesci drogie)

Ewentualnie:
- Ford focus (za ta cene ciezko znalezc cos dobrego, i podobno blacha "slaba"
- Citroen Xara picasso (tak samo jak w przypadku 306)
- VW polo (sam nie wiem)
- VW golf (golf to golf i tyle w ostatecznosci moglby byc)

ps wiem ze bylo juz wiele podobnych tematow ale glownie zalezy mi na opini oa ROVERku 25, a moze tez czegos ciekawego sie dowiem przy okazji o innych modelach
aD4m777
Nowicjusz

Miejscowość: krk

08 Kwi 2010, 23:20

Weś pod uwagę astrę.A rover to rover........?
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

10 Kwi 2010, 14:36

O części do Rovera się nie bój, są dostępne zarówno nowe oryginalne, zamienniki jak i używane. Ceny kształtują się na poziomie japończyków, w zamian za to mamy ładniejszy i o wiele lepiej wyposażony samochód.
W przypadku silnika benzynowego trzeba uważać przy zakupie, czy nie ma masła pod korkiem / ubywa płynu chłodniczego - uszczelka pod głowicą. Jak będziesz miał upatrzonego R to najłatwiej udać się na forum roverki.pl i spytać o opinie.
Yog-Sothoth
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

10 Kwi 2010, 16:53

ja mam na sprzedaż rovera 25 jak byś był zainteresowany to napisz :)
>http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=53949 tutaj opis i pare fotek
Ostatnio edytowany przez sikor9050, 11 Kwi 2010, 17:27, edytowano w sumie 1 raz
sikor9050
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

11 Kwi 2010, 22:26

Witam!
Jakieś 4 lata temu kupiłem Rover 400 diesel o pojemności 1,9 tdi z 1998r. (koszt 12tyś zł. w 2006r.) (niektórzy nazywają go Rover 420 D) - jeżdziłem nim z żoną 2 lata, potem oddaliśmy go szwagierce - i do tej pory jeżdzi bez NAJMNIEJSZYCH problemów. Auto jest ekonomiczne (jak na taki stary diesel), ma dość dobrego kopa (jak na stare auto), nasz egzemplarz był mało awaryjny. Bardzo podobna jest "stara" Honda Civic 5. Dostępność części - nie ma problemów zarówno z oryginalnymi jak i zamiennikami (komlet klocków na przód = 40-60zł, zależnie od twardości zamienników; 2 nowe tarcze hamulcowe = 180zł.). Poza laniem ON i wymianą oleju silnikowego co 13tyś km nic nie dokładaliśmy. Ale poważny minus - długo grzeje się w zimie (ok 5-10km jazdy).
Poza tym miałem też VW Polo II 1,4 DOHC benzyna z 1999r. (koszt 9tyś zł. w 2007r)( 101KM !!! - to nie pomyłka :twisted: sprowadzony z Włoch) - na pewno mało awaryjny jak to stare typy VW, części ogólnie dostępne (zamienniki również, bo po co oryginały do 12-letniego auta?), poza tym FENOMENALNE przyspieszenie, jak na auto tej klasy :twisted: Razem z oponami niskoprofilowanymi to był SZATAN na drodze :mrgreen: Tylko spalanie nie było małe - ok 8 litrów benzyny/100km w trasie... Założyłem gaz sekwencyjny 3-ciej generacji z butlą 30l - i wychodziło mi w miarę tanio (tylko nie mówcie, że gaz to bomba - przejeździłem 10lat autami na gaz bez żadnych problemów, widziałem wypadki takich aut - nic nie wybuchło). Generalnie Polo sprzedałem i z tego co wiem, to facet jest bardzo zadowolony i ciągle nim jeżdzi.
Wszystko zależy, czy chcesz mieć auto większe (na 3-4 osoby), czy jeżdzisz sam do pracy, czy po mieście, czy na trasie??? Do miasta proponuję Polo (mniejsze, szybciej grzeje w zimie), dłuższe trasy - bardziej Rover. Z obydwu aut byłem zadowolony - szczególnie za bezawaryjność (a jeżdżę po 30-35tyś km na rok), koszty mniej więcej takie same (choć diesel nieco tańszy).
Pozdrawiam!

PS. A teraz mam Chevroleta Cruze 150KM 2,0 VCDI i BARDZO mi się podoba :mrgreen: :twisted:
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

12 Kwi 2010, 15:45

Autem bede jezdzil i na trasy i po miescie. Ostatnio przeczytalem ze jesli Rover to tylko diesel, bo benzynowe lubia cieknac, ale ile w tym prawdy nie wiem.

ps
sikor9050 napisał(a):ja mam na sprzedaż rovera 25 jak byś był zainteresowany to napisz :)
>http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=53949 tutaj opis i pare fotek

jestem z woj. malopolskiego wiec raczej kupie autko gdzies w okolicy
aD4m777
Nowicjusz

Miejscowość: krk